Κυριακή, 19 Αυγούστου 2018 17:13

Ο Γιώργος Σιούτζος σχολιάζει το βιβλίο «Το σκοτεινό δάσος» της Αλεξάνδρα Μπελεγράτη (Εκδόσεις Πηγή)

Written by
2184
Ο Γιώργος Σιούτζος σχολιάζει το βιβλίο «Το σκοτεινό δάσος» της Αλεξάνδρα Μπελεγράτη (Εκδόσεις Πηγή)

Ο Γιώργος Σιούτζος σχολιάζει το βιβλίο «Το σκοτεινό δάσος» της Αλεξάνδρα Μπελεγράτη (Εκδόσεις Πηγή) 

Μέσα από το μυθιστόρημα της Αλεξάνδρας παρουσιάζονται τα στάδια αναζήτησης κάθε ανθρώπου ο οποίος αλυχτάει να απαλλαγεί από ίσως, φόβους και ερωτήματα (δημιουργώντας πολλές φορές μέσω της λαχτάρας της απαλλαγής νέους). Το παρελθόν ως καθοριστής του μέλλοντος πρέπει να δαμαστεί και να εξαγνιστεί στο μυαλό και την καρδιά της ηρωίδας ώστε να μπορέσει να προχωρήσει αυτοπροσδιοριζόμενη και υπαρξιακά λυτρωμένη.

Τραχύς ο ανήφορος της εσωτερικής αναζήτησης και οι συνοδοιπόροι σε αυτό το ταξίδι σημαντικοί. Η αγάπη παρουσιάζεται ως η κορωνίδα κάθε δημιουργικής αλλαγής και προόδου. Οι γονείς και οι σύντροφοι είναι απαραίτητοι βοηθοί αν όχι βασικοί συντελεστές που προετοιμάζουν τον ανήφορο για ασφαλή ανάβαση. Τα ταξίδια στο παρελθόν είναι κουραστικά και επίπονα αλλά είναι αναγκαία ώστε μείνουν μόνο τα ζωτικά κομμάτια απαραίτητα για τη συνέχεια που θα εξασφαλίσουν υπαρξιακή ακολουθία. Και είναι αυτή που μπορεί να εγγυηθεί ένα γαλήνιο τώρα.

Στο αριστούργημα «Ασκητική» του Νίκου Καζαντζάκη περιγράφονται τα στάδια μίας εσωτερικής ανάβασης που έχει ως στόχο την λύτρωση και την ανώτατη επαφή του ανθρώπου με το μεγαλείο της φύσης του. Σε παραλληλισμό στο βιβλίο της Αλεξάνδρας διακρίνουμε μία τέτοια ροή και διαδικασία βημάτων που μπορούν να οδηγήσουν την απελευθέρωση και τον δαμασμό της ανθρώπινης φύσης μέσω της αναγνώρισης του μεγαλείου της και της ανακάλυψης. 

 

H Αλεξάνδρα Μπελεγράτη τελείωσε το Κλασικό Λύκειο Αρσακείου, το Αμερικάνικο Κολλέγιο (Deree) και το London School of Journalism (Novel Writing). Παρακολούθησε πολλά σεμινάρια γραφής σεναρίου στην Ελλάδα και την Αγγλία (συμπεριλαμβανομένων του φημισμένου Story by RobertMcKee στο Λονδίνο, on-line training Storylogue by Robert McKee, και επίσης, σεμινάρια γραφής σεναρίου με τον Andrew Horton, Prof. Film & Media studies, Πανεπιστήμιο της Οκλαχόμα, ΗΠΑ). Είναι μέλος της Ένωσης Σεναριογράφων Ελλάδος. Τέλη του 2004 αποφάσισε να αφήσει την επί δεκατρία χρόνια καριέρα της ως στέλεχος σε επιχειρήσεις, και να αφοσιωθεί αποκλειστικά με τη συγγραφή, με την οποία ασχολείτο από παιδί. Έχει γράψει και έχουν εκδοθεί δύο μυθιστορήματα της το "Έτσι έπρεπε να γίνει" από τις εκδόσεις Iason Books (www.iasonbooks.com.gr) το 2011 και το "Κουτί με τα ανθισμένα κοσμήματα" από τις εκδόσεις Πηγή (www.pigi.gr), το 2013. Το σενάριό της στα αγγλικά "You are My Only Sunshine" διακρίθηκε ανάμεσα στα πέντε καλύτερα του London Greek Film Festival 2010. Συμμετείχε στο Carmel Film Festival, USA, 2012 και διακρίθηκε το Δεκέμβρη του 2012 στα Angel Film Awards - Monte Carlo/Monaco, παίρνοντας δύο βραβεία, 'Best Special Mention Screenplay' και 'Best Family Drama Screenplay'. Έχει γράψει τέσσερα θεατρικά έργα. Έχει, ως script consultant, δουλέψει σε τέσσερα σενάρια στα αγγλικά. Ως Visiting Lecturer, δούλεψε με τους φοιτητές σεναρίου στο Πανεπιστήμιο της Οκλαχόμα, ΗΠΑ.

 

 

Read 2184 times

Latest from apostaktirio team