Τετάρτη, 27 Δεκεμβρίου 2017 17:50

Η Ελένη Παπακώστα σχολιάζει το παραμύθι της Σοφίας – Άννας Παϊδούση «Ο αμφικαθρέφτης»

Η Ελένη Παπακώστα σχολιάζει το παραμύθι της Σοφίας – Άννας Παϊδούση «Ο αμφικαθρέφτης»

Σοφία Άννα Παϊδούση

"Ο αμφικαθρέφτης"

 

Από τις πιο αγαπημένες μας παιδικές στιγμές ήταν όταν ακούγαμε ή διαβάζαμε παραμύθια με μάγισσες, μαγικά φίλτρα, μαγεμένους πρίγκιπες, κακές μητριές, μαγικούς καθρέφτες… Έτσι και η Σοφία Άννα Παϊδούση, προφανώς επηρεασμένη από τα αναγνώσματα ή τα ακούσματα της παιδικής της ηλικίας, γράφει όμορφες ιστορίες, οι οποίες ακολουθούν τον βασικό κορμό γνωστών κλασσικών παραμυθιών.

 

Σύμφωνα και με τα πάγια μοτίβα των παραμυθιών, οι ήρωές τους αντιμετωπίζουν συνήθως κάποιο σημαντικό πρόβλημα, του οποίου η επίλυση επέρχεται με τη βοήθεια του υπερφυσικού, προσφέροντας στον αναγνώστη ένα προσδοκώμενο αίσιο τέλος. Μα για να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι, εδώ το υπερφυσικό δεν δίνει την τελική λύση. Απλά γίνεται η ιδανική αφορμή ώστε να πάρει η ηρωίδα τη ζωή της στα χέρια της και να πετύχει τον στόχο της.

 

Κάπως έτσι εξελίσσεται και η ιστορία του “Αμφικαθρέφτη”. Η κεντρική ηρωίδα, Διονυσία, κληρονομεί από τη γιαγιά της έναν καθρέφτη. Τι ιδιαίτερο έχει όμως αυτό το δώρο; Η διαφορετικότητα λοιπόν αυτού του καθρέπτη έγκειται στο γεγονός ότι έχει δυο όψεις. Έτσι δικαιολογείται και ο τίτλος. Αμφικαθρέφτης : αμφί  (και από τις δύο πλευρές) + καθρέφτης. Ποιες οι ιδιότητες αυτού του καθρέφτη; Η μια όψη δείχνει την πραγματική διάσταση των πραγμάτων, ενώ η άλλη όψη την καλύτερη εκδοχή του εαυτού των ανθρώπων που τον χρησιμοποιούν. Τι ήταν όμως αυτό που η Διονυσία απεχθανόταν περισσότερο στην εξωτερική της εμφάνιση; Θα καταφέρει τελικά να πραγματοποιήσει το πολυπόθητο όνειρό της; Θα καταφέρει να κάνει την υπέρβαση και να νικήσει σ’ αυτόν τον δύσκολο προσωπικό αγώνα; 

 

Η Σοφία Άννα Παϊδούση δημιουργεί μια όμορφη ιστορία, μα συνάμα πολύ διδακτική. Με ωραίο και προσεγμένο λόγο, που ρέει αβίαστα, καταφέρνει να μας προβληματίσει  και να μας προτείνει το δρόμο για την επίλυση του προβλήματος.      

 

Το κυρίως θέμα, το οποίο περιγράφεται, είναι η παιδική – νεανική παχυσαρκία, που άλλοι την χαρακτηρίζουν ασθένεια, άλλοι πάθηση και άλλοι ως σύγχρονη μάστιγα. Πρόβλημα ιδιαίτερα σοβαρό στη χώρα μας που δυστυχώς κατέχει μια από τις πρώτες θέσεις παγκοσμίως. Αυτή η μάστιγα ωστόσο, εκτός που δημιουργεί πολλά προβλήματα στο ίδιο το παιδί (βεβαρημένη υγεία, θέματα αισθητικής, ψυχολογική πίεση) επεκτείνεται και στο ευρύτερο οικογενειακό αλλά και κοινωνικό περιβάλλον. Για κάθε πρόβλημα όμως μπορεί να βρεθεί και η κατάλληλη λύση. Αρκεί το ίδιο το παιδί να το κατανοήσει και να προσπαθήσει λίγο περισσότερο. Πάντα φυσικά απαιτείται η κατάλληλη υποστήριξη από την οικογένεια αλλά κι από όσους έρχονται σε επαφή με το παιδί. Κι επειδή για όλα τα πράγματα χρειάζεται γνώση και σωστή προσέγγιση, η βοήθεια ενός διατροφολόγου είναι σαφώς πολύ χρήσιμη και πολλές φορές επιβεβλημένη. Στις σύγχρονες ανεπτυγμένες κοινωνίες επίσης, οι ψυχολόγοι δεν πρέπει να θεωρούνται ταμπού, καθώς σε θέματα διατροφικών διαταραχών μπορούν να συμβάλουν ικανοποιητικά και να βοηθήσουν στην θεραπεία τους. 

 

Θα κλείσουμε με τα σοφά λόγια της γιαγιάς Διονυσίας:  «Αγαπητή μου εγγονή, αυτό το δώρο θα σε βοηθήσει να πετύχεις τους στόχους σου. Να θυμάσαι, χρειάζεται επιμονή και υπομονή και βέβαια ανθρώπους να σ’ αγαπάνε και να σε βοηθούν. Με πολύ αγάπη, η γιαγιά σου Διονυσία».

 

Σοφία Άννα Παϊδούση, σου ευχόμαστε καλή συνέχεια και περιμένουμε σύντομα το επόμενό σου δημιούργημα.

 

Παπακώστα Ελένη   

Πτυχιούχος Τμήματος Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Α.Π.Θ.  

 

Σελίδα της συγγραφέως: https://fairytalesbysapaidousi.blogspot.gr/

https://www.youtube.com/watch?v=8vS02b5RSZs

 

Read 1563 times

Latest from Παπακώστα Ελένη - Πτυχιούχος Τμήματος Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Α.Π.Θ.