Τρίτη, 11 Δεκεμβρίου 2018 17:31

Ο Αλέξανδρος Ακριτίδης σχολιάζει το μυθιστόρημα του Δημήτρη Πολίτη, «Η επόμενη στάση» (Εκδόσεις Ίαμβος)

Ο Αλέξανδρος Ακριτίδης σχολιάζει το μυθιστόρημα του Δημήτρη Πολίτη, «Η επόμενη στάση» (Εκδόσεις Ίαμβος)

«Η επόμενη στάση» 
Δημήτρης Πολίτης
Εκδόσεις Ίαμβος

«Η επόμενη στάση» ονομάζεται το νέο μυθιστόρημα του συγγραφέα, Δημήτρη Πολίτη και πρόκειται για ένα έξυπνο και δυνατό θρίλερ που κρατά αμείωτο το ενδιαφέρον του αναγνώστη ως την τελευταία του σελίδα. 

Πρόκειται για ένα πολιτικό - κοινωνικό θρίλερ, το οποίο δεν αφήνει κανέναν έξω από τις ευθύνες του. Παλαιστινιακό και Ιρλανδικό ζήτημα, διαφθορά στην καρδιά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μετανάστευση, ανασυγκρότηση των χωρών του πρώην ανατολικού μπλοκ. Ο αναγνώστης ταξιδεύει στα χέρια του συγγραφέα, σαν ένας ανεξέλεγκτος, από τον αέρα, χαρταετός, από τις βόρειες θάλασσες της Ιρλανδίας ως τη λωρίδα της Γάζας και από την Πολωνία ως την καρδιά της Ευρώπης, τις Βρυξέλλες. Διαφορετικές ιστορίες πόνου, οι οποίες προκαλούνται από ένοπλες συγκρούσεις, από κοινωνικοπολιτικές αλλαγές, από μυστικές πλεκτάνες κι από τραγικά περιστατικά. Μαθαίνουμε στοιχεία της εθνικής κουλτούρας που κουβαλάει κάθε ήρωας στις πλάτες του, με τις ομορφιές αλλά και τις αντιξοότητες  των τόπων καταγωγής τους. Επίσης ο συγγραφέας, εύστοχα παρουσιάζει μια πολυπολιτισμική Δύση στην οποία η λέξη συνομωσιολογία παίρνει σάρκα και οστά, ενώ η πολιτική παρακμή σε υψηλό επίπεδο είναι υπαρκτή και πολυεπίπεδη. Ασχέτως, εάν πίσω από τις αποφάσεις “κάποιων” ισχυρών διακυβεύεται το μέλλον ολόκληρων λαών. Αντιθέτως, στην πολύπαθη Ανατολή βασιλεύει η φτώχεια, η αλληλοεξόντωση αλλά και η αυθαίρετη, πολλές φορές, παρέμβαση των Δυτικών δυνάμεων στις ζωές των ανθρώπων.  

Αυτή η σύγκρουση των δυο κόσμων τροφοδοτεί την λεγόμενη “ριζοσπαστική ισλαμική τρομοκρατία” και είναι πραγματικά αξιέπαινη η προσπάθεια του συγγραφέα να διεισδύσει σε βάθος στην ψυχολογία του θύτη – τρομοκράτη. Να αναλύσει τα βαθύτερα αίτια, τις ακραίες συμπεριφορές, την κατήχηση, που γίνεται, προκειμένου να δημιουργηθούν άνθρωποι  “όλεθροι”, που θα σπείρουν τον θάνατο. 

Για τους ήρωες ωστόσο δεν ελλοχεύει μοναχά μια κοινή τραγική μοίρα. Όλη η πορεία της ζωής τους έχει σοβαρές ομοιότητες, καθώς ο καθένας από αυτούς πέρασε “ξυστά” από την πύλη του άλλου κόσμου, κερδίζοντας μια δεύτερη ευκαιρία στη ζωή. Κι όμως ο συγγραφέας έρχεται και πάλι ως ο βασικός σκηνοθέτης του δράματος να μας θυμίσει την μηδενότητά μας. Να μας τονίσει πως παρά τις καλές ή τις κακές μας πράξεις, την ευφυΐα ή την οικονομική μας κατάσταση, τις προσπάθειές μας να βελτιωθούμε ως άνθρωποι ή να ανέλθουμε με “όποιο” τρόπο τα σκαλιά της επιτυχίας, παραμένουμε πάντα εφήμεροι, με μοίρα συχνά ευμετάβλητη. Αυτό που έγραψε κι ο μεγάλος λυρικός ποιητής Σιμωνίδης: 

Είσαι άνθρωπος, και γι' αυτό ποτέ μην πεις τι μέλλει αύριο
να συμβεί, μήτε να προβλέψεις, σαν δεις κανέναν να ευτυχεί,
πόσον καιρό θα κρατήσει αυτό. Γιατί τόσο γοργό σαν την
αλλαγή της μοίρας δεν είναι ούτε το φτερούγισμα
της μακρόπτερης μύγας.
 

(Μετ. Ι.Ν. Καζάζης) 

Το μυθιστόρημα βασίζεται σε διάφορες γνωστές θεωρίες πάνω στις οποίες στηρίχθηκαν τα σημερινά κοινωνικά δίκτυα (social networks) και οι οποίες έχουν χρησιμοποιηθεί  με επιτυχία στη μεγάλη οθόνη, με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα τη σειρά «LOST». Με πολύ απλά λόγια, κάποιοι ερευνητές ισχυρίζονται ότι υπάρχουν μηχανισμοί που μπορούν να συνδέουν όλους τους ανθρώπους ακόμα κι αν βρίσκονται σε διαφορετικά σημεία του πλανήτη. Όπως για παράδειγμα συναντάμε κάποιον άγνωστο και μετά από συζήτηση μαζί του ανακαλύπτουμε ότι μπορεί να μας ενώνει ένας κοινός γνωστός, ένας κοινός τόπος ή και ένα περιστατικό. Και καταλήγουμε να συμπεραίνουμε ότι τελικά «ο κόσμος είναι μικρός…» Στο συγκεκριμένο μυθιστόρημα, λοιπόν, εντέχνως ο συγγραφέας δημιουργεί μια γεωγραφική σύγκλιση, η οποία χτίζεται από τυχαία γεγονότα, βήμα βήμα, ώστε να φτάσει σε μια ιδανική, για τον ίδιο, κορύφωση. Μια κορύφωση που δεν έχει πάντα αίσιο τέλος, αλλά που η τελική διασταύρωση των ζωών των ηρώων επιτυγχάνεται με απόλυτη ακρίβεια. 

Ο λόγος του Δημήτρη Πολίτη είναι μεστός και ώριμος. Ξέρει τι θέλει και πώς να το παρουσιάσει στον κόσμο. Οι περιγραφές του είναι πλούσιες και πειστικές, ενώ είναι άριστος γνώστης πολλών ευρωπαϊκών πολιτικών συσχετισμών, απόλυτα λογικό, εφόσον εργάζεται και διαμένει για πολλά χρόνια στο εξωτερικό. Χρησιμοποιώντας λοιπόν και το επίθετό του, θα έλεγα ότι είναι “Πολίτης του κόσμου” και αυτό φαίνεται ξεκάθαρα στο έργο του. Έχει την ικανότητα, όπου χρειάζεται, να δημιουργεί σασπένς, ενώ φαίνεται πως είναι άριστος παρατηρητής του κάθε ζωτικού χώρου, με τον οποίο έρχεται σε επαφή. Τέλος, η ταύτιση του αναγνώστη με τις αντιλήψεις ή με τις αντιδράσεις των ηρώων είναι σχεδόν βέβαιη, διότι πολλές φορές ο συγγραφέας καταφέρνει να του “εγείρει” σκέψεις και συναισθήματα. 

Τα θερμά μου συγχαρητήρια στον Δημήτρη Πολίτη, που χρησιμοποιώντας άριστα κάθε συγγραφικό όπλο αλλά και κάποιες επιστημονικές θεωρίες για την κοινωνική διασύνδεση των ανθρώπων, δημιούργησε ένα ολοκληρωμένο και αψεγάδιαστο, από κάθε άποψη, έργο. Κι αν μας φαίνεται "μη ρεαλιστικός" ο τρόπος που ένωσε τόσες ζωές σε μια ενιαία τραγική συγκυρία, ένα είναι βέβαιο· έπλασε την ιστορία του με αυθεντικά συστατικά μιας ζωής άκρως ρεαλιστικής. 

Αλέξανδρος Ακριτίδης, συγγραφέας

Σελίδα του βιβλίου: https://iambos.gr/η-επόμενη-στάση-1-detail 

 

Ο Δημήτρης Πολίτης γεννήθηκε στην Αθήνα το Μάρτιο του 1960. Σπούδασε κλασικές επιστήμες και ιταλική φιλολογία στο University College του Δουβλίνου κι έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στην Επιστήμη των Πληροφοριών και τις ευρωπαϊκές Δημόσιες Σχέσεις στο Trinity College του Δουβλίνου. Διετέλεσε επί έτη υπεύθυνος πληροφόρησης του Ευρωπαϊκού Ιδρύματος για τη Βελτίωση των Συνθηκών Διαβιώσεως και Εργασίας που έχει την έδρα του στο Δουβλίνο της Ιρλανδίας, ειδικευμένος σε θέματα που αφορούν τις εργασιακές συνθήκες και την ασφάλεια και υγιεινή στην εργασία. Έχει δημοσιεύσει στο παρελθόν άρθρα, παρουσιάσεις και συγγράμματα σχετικά με τις συνθήκες εργασίας, το εργασιακό περιβάλλον και την επαγγελματική υγιεινή και ασφάλεια στα Ελληνικά, Αγγλικά και Ιταλικά. Έχει ζήσει στην Ιρλανδία, το Ηνωμένο Βασίλειο, το Λουξεμβούργο και το Βέλγιο. Αυτή την εποχή ζει στις Βρυξέλλες όπου εργάζεται στην Γενική Διεύθυνση Επικοινωνίας και Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ως αρχισυντάκτης του δικτυακού τόπου "EUROPA" της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

 

 

 

 

Read 997 times

Latest from Αλέξανδρος Ακριτίδης – Πτυχιούχος Ανθρωπιστικών Σπουδών, Συγγραφέας