Σάββατο, 12 Δεκεμβρίου 2020 11:05

Η Ελένη Παπακώστα σχολιάζει το μυθιστόρημα της Μάγιας Γεωργαντοπούλου-Φιλιππίδη, «Το χρώμα της αλήθειας» (Άνεμος Εκδοτική)

Η Ελένη Παπακώστα σχολιάζει το μυθιστόρημα της Μάγιας Γεωργαντοπούλου-Φιλιππίδη, «Το χρώμα της αλήθειας» (Άνεμος Εκδοτική)

«Το χρώμα της αλήθειας»
Μάγια Γεωργαντοπούλου-Φιλιππίδη
Άνεμος Εκδοτική 

Το νέο βιβλίο της Μάγιας Γεωργαντοπούλου-Φιλιππίδη με τίτλο «Το χρώμα της αλήθειας», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Άνεμος Εκδοτική, είναι ένα σύγχρονο κοινωνικό μυθιστόρημα, με πολλά ωστόσο στοιχεία περιπέτειας. 

Η ηρωίδα Δάφνη είναι μια δυναμική γυναίκα της σύγχρονης εποχής, που ξέρει να στηρίζεται στις δικές της ικανότητες και να αντιμετωπίζει τις καταστάσεις με τη φωνή της λογικής, παρακάμπτοντας τα συναισθήματά της. Μια παλιά φωτογραφία, που θα ανακαλύψει τυχαία, θα ανατρέψει αυτά που πίστευε μέχρι εκείνη τη στιγμή και θα την οδηγήσει σε αλήθειες που έχουν τις ρίζες τους στο μακρινό παρελθόν… Θα είναι έτοιμη να αποδεχτεί τα νέα δεδομένα και ποιες θα είναι οι αντιδράσεις της; Τι ρόλο θα διαδραματίσει η γνωριμία της με τον Οδυσσέα και το Ρικάρδο; Γιατί η ίδια θα επιλέξει να φύγει από την Ελλάδα, όπου είχε μια τακτοποιημένη ζωή, και να μετοικίσει στη Βαρκελώνη; 

Η συγγραφέας επιλέγει μια ηρωίδα του σήμερα, που ακολουθεί μια καριέρα, αλλά ταυτόχρονα μεγαλώνει μόνη τον μονάκριβο γιο της. Χρησιμοποιεί δηλαδή ένα “συνηθισμένο”, θα έλεγα, μοτίβο των σύγχρονων κοινωνιών, προσπαθώντας να τονίσει παράλληλα τις δυσκολίες της καθημερινότητας μιας τέτοιας γυναίκας. Βέβαια η συγγραφέας δεν περιορίζεται μόνο στο να αναδείξει αυτού του είδους τα προβλήματα και τις κοινωνικές τους προεκτάσεις. Από κάποιο σημείο και έπειτα το σκηνικό αλλάζει και η “κανονικότητα” μιας ήρεμης ζωής δίνει τη σκυτάλη της στην περιπέτεια και την ανατροπή, καθώς η Δάφνη έρχεται αντιμέτωπη με καταστάσεις και αναπάντεχα γεγονότα. Καλείται να αποφασίσει αν θα επιλέξει νέους δρόμους αλλά και να αναμετρηθεί με τις ανασφάλειες και τον τρόπο που έως τώρα αντιμετώπιζε τη ζωή. Τελικά ποιο θα είναι το «χρώμα της αλήθειας» για την ίδια; 

Η γραφή της Μάγιας Γεωργαντοπούλου-Φιλιππίδη είναι λιτή, χωρίς πολλά περιττά στολίσματα, αλλά έχει μια αστείρευτη δυναμική που παρασύρει τον αναγνώστη σε συναισθήματα, σε σκέψεις και σε πολλούς προβληματισμούς. Οι σκηνές που εκτυλίσσονται στις σελίδες του βιβλίου είναι τόσο ζωντανές, σαν να διαδραματίζονται μπροστά στα μάτια του αναγνώστη, καθώς περιγράφονται με κινηματογραφικό τρόπο. Οι αναδρομές που χρησιμοποιούνται, η περιγραφή της ψυχοσύνθεσης των ηρώων και οι εναλλαγές του σκηνικού συνθέτουν ένα ωραίο υπόβαθρο στην υπόθεση του έργου. Πάθη, έρωτες, αλήθειες, ψέματα, συμβιβασμοί, καταπίεση συναισθημάτων, ιδεολογίες, ανασφάλειες, προκαταλήψεις, ακραίες επιλογές, τυχοδιωκτισμός συμπληρώνουν το μωσαϊκό αυτού του μυθιστορήματος. 

Μέσα στην αφήγηση, συναντάμε διαφορετικούς χαρακτήρες, όπου ο καθένας έχει τον δικό του ανεξάρτητο τρόπο σκέψης στο να αντιμετωπίζει και να αντιλαμβάνεται τις ιδιαιτερότητες της κάθε περίπτωσης. Εμπεριέχονται έμμεσες συμβουλές προς όλους μας ώστε να είμαστε πιο διαλλακτικοί και πιο ανοιχτοί στον τρόπο που εκλαμβάνουμε τα πράγματα. Διότι οφείλουμε, πριν παίρνουμε τις τελικές αποφάσεις, να μελετάμε όλες τις πτυχές, να επιστρατεύουμε τη λογική και να μην παρασυρόμαστε από ανασφάλειες και προκαταλήψεις.

Συγχαίρω τη συγγραφέα και της εύχομαι να συνεχίσει να μας χαρίζει όμορφα λογοτεχνικά ταξίδια. 

Παπακώστα Ελένη, Φιλόλογος 

Σελίδα του βιβλίου: https://www.anemosekdotiki.gr/pezografia/xrwma.html 

Η Μάγια Γεωργαντοπούλου-Φιλιππίδη γεννήθηκε στον Πειραιά. Είναι πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει μετεκπαιδευτεί σε θέματα Ευρωπαϊκού Δικαίου. Στα πλαίσια της συνεργασίας της με το Υπουργείο Οικονομικών, ασχολήθηκε με θέματα ευρωπαϊκών και διεθνών σχέσεων. Ομιλεί αγγλικά, γαλλικά και γερμανικά. Είναι παντρεμένη και έχει δύο παιδιά.

Read 1160 times

Latest from Παπακώστα Ελένη - Πτυχιούχος Τμήματος Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Α.Π.Θ.