Τετάρτη, 08 Σεπτεμβρίου 2021 13:59

Η Δήμητρα Γούτση σχολιάζει το μυθιστόρημα της Κυριακής Πλαϊνάκη, «Χαράζοντας το αύριο» (Εκδόσεις Αποστακτήριο)

Η Δήμητρα Γούτση σχολιάζει το μυθιστόρημα της Κυριακής Πλαϊνάκη, «Χαράζοντας το αύριο» (Εκδόσεις Αποστακτήριο)

«Χαράζοντας το αύριο»
Κυριακή Πλαϊνάκη
Εκδόσεις Αποστακτήριο

Είναι η πρώτη φορά που έχω τη χαρά να διαβάσω κάποιο έργο της συγγραφέως Κυριακής Πλαϊνάκη και ομολογώ πως η γραφή της με συνεπήρε από τις πρώτες σελίδες. Η τέταρτη συγγραφική της προσπάθεια «Χαράζοντας το αύριο» από τον άρτι αφιχθέντα και πολλά υποσχόμενο εκδοτικό οίκο «Εκδόσεις Αποστακτήριο» είναι ένα κοινωνικό μυθιστόρημα στο οποίο θίγεται η ξενιτιά, η βιοπάλη, ο θάνατος και η γυναικεία πυγμή. 

Το κουβάρι της ιστορίας ξετυλίγεται μέσα από την εξομολογητική πρωτοπρόσωπη αφήγηση της μικρής Ειρηνούλας, με την αντίληψή της να μεταβάλλεται με το πέρασμα των χρόνων, καρπός ενός έρωτα που είναι  καταδικασμένος εξαρχής να αποτύχει∙ αφενός λόγω του τεράστιου ηλικιακού και χιλιομετρικού χάσματος κι αφετέρου λόγω των αντίξοων οικονομικών συνθηκών της εποχής της Δικτατορίας. Όλα και όλοι είναι  εναντίον τους, μέχρι που ο  θάνατος έρχεται να επισφραγίσει τις όποιες διαφορές.

Οι δυο αδερφές, λοιπόν, Ειρήνη και Μαρία, μεγαλώνουν και ωριμάζουν μέσα στο ίδιο περιβάλλον, έχουν τις ίδιες προσλαμβάνουσες, αλλά τα γεγονότα εγγράφονται εντελώς διαφορετικά στην ψυχοσύνθεσή τους, με αποτέλεσμα να διαμορφώνονται δυο εκ διαμέτρου αντίθετες προσωπικότητες. Αντί να αποτελέσει ο δεσμός τους το απάνεμο λιμάνι, υψώνουν τείχη ανάμεσά τους πίσω από τα οποία κρύβονται καταπιεσμένα αισθήματα, πίκρες και παράπονα.

Γυρίζοντας τις σελίδες ο αναγνώστης αισθάνεται ότι διαβάζει τις σελίδες του προσωπικού ημερολογίου ενός κοριτσιού που ενηλικιώνεται απότομα, αφού βίωσε τις αντιξοότητες του δικτατορικού καθεστώτος αλλά και τις ελπιδοφόρες αλλαγές της μεταπολίτευσης. Ωστόσο, δίνει τον δικό της αγώνα. Αγάπησε και γι’ αυτό συγχώρεσε, προδόθηκε και γι’ αυτό ωρίμασε, μόχθησε για τους στόχους της και γι’ αυτό πέτυχε. Με άλλα λόγια η ιστορία της μπορεί να διαβαστεί από κάθε γυναίκα που διεκδικεί τη θέση της στον ανδροκρατούμενο κόσμο, που χαράσσει η ίδια την πορεία της χωρίς να παρεκκλίνει από αυτή, υπακούοντας μόνο στην εσωτερική της φωνή και ανάγκη αυτοδιάθεσης.

Γούτση Δήμητρα, φιλόλογος

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ

Η Κυριακή Πλαϊνάκη γεννήθηκε το 1950 στον Πειραιά. Σπούδασε ιστορία και λογοτεχνία σε ιδιωτικό κέντρο σπουδών στην Αθήνα. Εργάστηκε για πολλά χρόνια στον ιδιωτικό τομέα και παρακολούθησε σεμινάρια σε οικονομικά και τεχνικά θέματα. Είναι παντρεμένη κι έχει δυο παιδιά. Ασχολείται με την συγγραφή από νεαρή ηλικία. 

ΕΡΓΑ ΤΗΣ

1.     Μερόπη η Καππαδόκισσα, Γαβριηλίδης 2014
2.     Το πορτρέτο, Γαβριηλίδης 2016
3.     Έτσι έφυγε, Γαβριηλίδης 2019 

Μπορείτε να βρείτε το βιβλίο εδώ:

https://www.apostaktirio-books.gr/product/χαράζοντας-το-αύριο/

 

Read 823 times

Latest from Δήμητρα Γούτση - Φιλόλογος