Πέμπτη, 18 Αυγούστου 2016 16:09

Ο Αλέξανδρος Ακριτίδης σχολιάζει τα «28 αντίγραφα» του Θεόδωρου Πάλλα (Άνεμος Εκδοτική)

Ο Αλέξανδρος Ακριτίδης σχολιάζει τα «28 αντίγραφα» του Θεόδωρου Πάλλα (Άνεμος Εκδοτική)

 

 

"28 αντίγραφα"

Θεόδωρος Πάλλας

Άνεμος Εκδοτική

 

«28 αντίγραφα» ονομάζεται η νέα συγγραφική δουλειά του Θεόδωρου Πάλλα, που κατάγεται από την Ημαθία και κατοικεί στη Θεσσαλονίκη. Πρόκειται για 28 διαφορετικά, ως προς τη θεματολογία και το μοτίβο, διηγήματα που καταπιάνονται με πολύπλοκα κοινωνικά θέματα, με ετερόκλητους ανθρώπινους χαρακτήρες, με πάθη και συναισθήματα που επηρεάζουν και καθορίζουν τις ζωές τους.

Στα περισσότερα διηγήματα κυριαρχούν οι μοναχικοί χαρακτήρες, που άλλοτε η προσωπική επιλογή, άλλοτε τα παιχνίδια της μοίρας και άλλοτε το κοινωνικό γίγνεσθαι, τους οδηγούν σε παράξενους δρόμους κι επιλογές. Ένας γλύπτης, μια γυναίκα με ένα tablet, ένας περιθωριοποιημένος άνδρας, μια ιδιόρρυθμη μαία. Ο συγγραφέας εξετάζει με μαεστρία τα ευρύτερα αίτια της απομόνωσης και δίνει απαντήσεις στις όποιες απορίες γεννιούνται στον αναγνώστη.

Ο Θεόδωρος Πάλλας παραθέτει καταστάσεις και ενδόμυχες σκέψεις, χωρίς να προσπαθεί να εξωραΐσει τίποτα απολύτως. Ακόμα και όταν αυτές χαρακτηρίζονται από ωμότητα και σκληρότητα. Δεν θεωρώ όμως πως η πρόθεσή του είναι να  σκανδαλίσει ή να φέρει σε δύσκολη θέση τον αναγνώστη. Απλά μετατρέπει το κείμενο του σε ένα άκρως ζωντανό και ρεαλιστικό έργο. Η πένα του αποδίδει τις κατηγορίες εκεί που πρέπει και όταν πρέπει. Η λάθος γαλούχηση των παιδιών, η εγκληματική αμέλεια, οι υπέρμετρες και ουτοπικές επιδιώξεις, η εκμετάλλευση του ανθρώπινου πόνου, η αποποίηση της πολιτισμικής ταυτότητας, η έλλειψη σεβασμού προς του γονείς, η απιστία. Ανθρώπινα λάθη και πάθη που δημιουργούν ασταθείς χαρακτήρες και προκαλούν οικογενειακά δράματα. Ανατροπές των δεδομένων που έρχονται, ως θεία παρέμβαση, να διορθώσουν επιπόλαιες αποφάσεις και παράλογες απαιτήσεις.

Προτάσεις κοφτές κι ελλειπτικές, γλώσσα γλαφυρή και ποιητική, πλούσιες μεταφορές και ένας σουρεαλισμός που ξεπηδά με όμορφο τρόπο μέσα από καλοσχηματισμένες φράσεις, δίνοντας στις εικόνες μια ιδιαίτερη οπτική.

Κορυφαίο διήγημα, κατά τη δική μου άποψη, είναι «Ο ιερομόναχος» καθώς αποδεικνύει πως πίσω από κάθε παράξενη συμπεριφορά, υπάρχει και μια άγνωστη αιτία που την δημιούργησε. Πως πίσω από τις τύψεις και τις ενοχές, υπάρχουν τα σφάλματα, οι εμμονές και οι άρρωστες σκέψεις. Πως πίσω από το καταπιεσμένο “εγώ”, υπάρχουν αντιλήψεις, που κάποιος άλλος διαχρονικά τις επιβάλλει…

Ναι, τα 28 αντίγραφα δεν είναι ένα βιβλίο που “καταπίνεται” εύκολα. Αυτό βέβαια του δίνει μεγαλύτερη αξία και του προσδίδει μια ξεχωριστή οντότητα στα λογοτεχνικά δρώμενα. Καθώς, όταν καταλαγιάσει η φουρτούνα, αντιλαμβάνεσαι πλήρως πως όλα αυτά συμβαίνουν απόλυτα στον κόσμο που ζούμε…

 

Αλέξανδρος Ακριτίδης

Συγγραφέας - Πτυχιούχος Ανθρωπιστικών Σπουδών

 

 

 

Σελίδα του βιβλίου: http://www.anemosekdotiki.gr/pezografia/28_antigrafa.html

 

 

Ο Θεόδωρος Πάλλας γεννήθηκε στο Καλοχώρι Βεροίας. Ζει και εργάζεται στο Πλαγιάρι Θεσσαλονίκης. Από τις εκδόσεις «Παρατηρητής» έχουν εκδοθεί οι ποιητικές του συλλογές: «Τρία και ένα ποιήματα» (1991) «Ποιητικές δοκιμές» (1994) «Ενός αποσταμένου περιπατητή λόγοι» (1996) Η «Ανεπαίσθητη προσβολή» είναι το πρώτο του μυθιστόρημα.

 

 

Read 3165 times

Latest from Αλέξανδρος Ακριτίδης – Πτυχιούχος Ανθρωπιστικών Σπουδών, Συγγραφέας