Πέμπτη, 13 Μαϊος 2021 07:09

''Γεια σου κύριε Άγγελε'' της Μαρίας Λιάσκα - Εικονογράφηση: Έφη Κοκκινάκη

Written by
378
''Γεια σου κύριε Άγγελε'' της Μαρίας Λιάσκα - Εικονογράφηση: Έφη Κοκκινάκη

''Γεια σου κύριε Άγγελε'' της Μαρίας Λιάσκα - Εικονογράφηση: Έφη Κοκκινάκη

[..] «Ξεκίνησαν οι άγγελοι για το ταξίδι τους. Πολύχρωμες αστραπές έλαμπαν στον ουρανό. Φτερούγες που ανοιγόκλειναν άνοιγαν δρόμο προς τα σπίτια και τις καρδιές των ανθρώπων. Εκατομμύρια κόκκοι χρυσόσκονης ράντιζαν με τις πρώτες ακτίνες τις θάλασσες και τα ποτάμια.

Πήραν τις θέσεις τους μέσα σε οικογένειες, σε μαμάδες μόνες, σε μπαμπάδες μόνους. Μέσα σε σχολικές τάξεις, έξω στις παιδικές χαρές. Μέσα σε αίθουσες μουσικής, σε γραφεία γιατρών, σε αυτοκίνητα που ταξίδευαν, σε χορούς που μάγευαν. Σε χώρες με σπίτια με μυτερές σκεπές, και σε άλλες με σπίτια χωρίς καθόλου κεραμίδια. Με τη μορφή που είχε δώσει ο Θεός στον καθέναν, έφτασαν στη γη για να μπορέσουν να μάθουν στους ανθρώπους να αγαπούν και να δέχονται το διαφορετικό γύρω τους. Και καθώς πλησίαζαν εκείνο το ξημέρωμα, χιλιάδες παιδικές φωνές ακούστηκαν ενωμένες να τους καλωσορίζουν "γεια σου κύριε άγγελε", « γεια σου κύριε άγγελε»…».

 Η Μαρία Λιάσκα ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένη στα παιδιά που παρουσιάζουν κάποιες μαθησιακές δυσκολίες γράφει με διακριτικότητα και αγάπη ένα όμορφο παραμύθι που αναδεικνύει με τρόπο ξεχωριστό και λυρικό τη μοναδική σχέση που θα πρέπει να έχουμε με τους συνανθρώπους μας που συχνά θεωρούμε λιγότερο ικανούς, λιγότερο έξυπνους, με μειωμένες και όχι ειδικές ικανότητες. Τους λίγο ή και πολύ διαφορετικούς. Αυτούς που η κοινωνία μας πασχίζει να αναγνωρίσει ως ισότιμους, ως πολύτιμους για την εν γένει ισορροπία του κόσμου μας. Ο αγώνας αυτός αποδεικνύεται άνισος τις περισσότερες φορές αλλά δεν θα πρέπει να σταματήσει ίσως γιατί αν καταφέρουμε να ευαισθητοποιήσουμε τα παιδιά μας πάνω σ’ αυτό το δύσκολο ζήτημα τη αποδοχής της διαφορετικότητας, θα έχουμε κερδίσει ένα μεγάλο στοίχημα! Tο κείμενο του βιβλίου αναδεικνύεται ακόμη περισσότερο μέσα από τις ζωντανές και πολύχρωμες εικόνες της Έφης Κοκκινάκη.

Η συγγραφέας αυτοβιογραφείται

Ζω στη Λήμνο σε ένα μαγικό σπίτι με τα δύο υπέροχα αγόρια μου, τον Κώστα και τον Σωτήρη, τρεις γάτες, τον Τίγρη, τον Μεσμές και την Πηνελόπη. Όταν ήμουν μικρή, ζούσα στην Αθήνα όπου γεννήθηκα. Σπούδασα πιάνο στο Ωδείο Αθηνών κι ήθελα πάντοτε να γίνω συγγραφέας. Όταν μεγάλωσα, σπούδασα οικονομικά και διεθνείς επιχειρήσεις στο Πανεπιστήμιο του Bristol στην Αγγλία και στο Πανεπιστήμιο Ecole des ponts et chaussees στο Παρίσι. Το σπίτι μου στο Παρίσι ήταν μια πολύ μικρή ξύλινη σοφίτα που έμοιαζε με κουκλόσπιτο με μεγάλα παράθυρα, στην οδό Faubourg Saint Antoine, που όμως ανήκε στον Διευθυντή της Disney κι ίσως γι΄ αυτό εκεί άρχισα να γράφω τα πρώτα μου βιβλία για παιδιά. Όταν μεγάλωσα ακόμη περισσότερο, άρχισα να μοιράζομαι με τον κόσμο τα βιβλία μου.

Έχω εκδώσει 3 μυθιστορήματα ενηλίκων: Μη μου πεις το τέλος, Άνεμος εκδοτική, 2014, Ο Κύκλος με τη θάλασσα, Άνεμος εκδοτική, 2015, Μέχρι να αλλάξει ο άνεμος, Εκδόσεις Ωκεανίδα, 2016. Τα τελευταία χρόνια παρακολουθώ ειδικά προγράμματα που αφορούν στα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες, και φοιτώ στο δεύτερο έτος στο τμήμα συνθετικής συμβουλευτικής ψυχοθεραπείας στο Ψυχολογικό Kέντρο Χανίων στην Κρήτη. Αν σε αποδεχτούν τα παιδιά στον κόσμο τους, είσαι ο πιο τυχερός άνθρωπος στη γη. Σήμερα αυτό είναι και το όνειρό μου για όταν μεγαλώσω... 

Η εικονογράφος

Η Έφη Κοκκινάκη γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Σπούδασε ζωγραφική στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών στο εργαστήριο του Ν. Κεσσανλή. Από το 1995 ζει και εργάζεται στη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση ως καθηγήτρια εικαστικών στη Ρόδο. Παράλληλα, από το 2014 ασχολείται με την εικονογράφηση παιδικών βιβλίων και έχει συνεργαστεί με πολλές εκδόσεις. Έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Έργα της βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές σε όλο τον κόσμο.

e mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Στοιχεία βιβλίου:

Τίτλος: Γεια σου κύριε άγγελε

Συγγραφέας: Μαρία Λιάσκα

Εικονογράφος: Έφη Κοκκινάκη

Εκδόσεις: Πορφύρα

Α’ Έκδοση: Φεβρουάριος 2021

Μαλακό εξώφυλλο

Σελίδες: 32

ISBN: 978-618-5197-69-8

Βάρος: 200gr

Λ.Τ: 8,00€

 

 

 

Read 378 times

Latest from apostaktirio team