Τρίτη, 20 Ιουλίου 2021 13:09

«…στην υγειά μας!» της Σίσσυς Σιγιουλτζή-Ρουκά

Written by
416
«…στην υγειά μας!» της Σίσσυς Σιγιουλτζή-Ρουκά

«…στην υγειά μας!» της Σίσσυς Σιγιουλτζή-Ρουκά

ΚΡΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΟΠΙΣΘΟΦΥΛΛΟ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ

Το βιβλίο είναι ο φίλος μας. Κι όταν όλα γύρω σε πνίγουν και θες να δραπετεύσεις, έρχεται ο φίλος σου, το βιβλίο, κάθεται στα χέρια σου να σου τα χαϊδεύει. Το χάδι ανεβαίνει στο μυαλό και στην καρδιά, τα ηρεμούν και τους φορτίζουν την μπαταρία. Όταν, μάλιστα είναι καλοκαίρι, πιο πολύ αναζητάς τη χαλάρωση…Το βιβλίο σου κάνει το χατίρι: μεταμορφώνεται σε ανθολόγιο από χρονογραφήματα, όπως αυτά της Σίσσυς Σιγιουλτζή Ρουκά, που αντί γλαύκα κομίζει χαρά με δροσιά κι ανάλαφρους στοχασμούς, κάποτε μικρή επανάσταση, μα συχνά έξυπνο χιούμορ που «ξεπλένει ἀπὸ τὴ σκόνη, ἀπὸ τὴ γλίνα πράγματα καὶ ἀνθρώπους» όπως έγραφε ο φιλόσοφος Κωνσταντίνος Τσάτσος.

Δεν είναι χρονογραφήματα που σας πάνε στο χτες, όταν διέπρεπαν αυτά του Σπύρου Μελά, του Παύλου Παλαιολόγου, του Δημήτρη Ψαθά, του Αλέκου Σακελλάριου και άλλων. Τα επιδέξια και ευχάριστα χρονογραφήματα της Σίσσυς σάς ταξιδεύουν στο παρόν, κάποτε στο μέλλον, με ρυθμό και λογοτεχνική πλοκή, σε επεισόδια επίκαιρα, καθημερινά, της διπλανής πόρτας, μα και της νέας τάσης, της αλλαγής σε συνήθειες. Χαλαρώστε στην αμμουδιά ή μπροστά στο τζάκι, με αυτιά κλειστά…και τότε τα μάτια θα βρουν στις γραμμές του κειμένου τη λάμψη και το χρώμα που ζητούν.

Από το παρελθόν κρατήστε τη συμβουλή του Βασιλέα Μένανδρου: «Αυτός που σε κάνει να γελάς, είναι αυτός που σε βοηθάει να ζεις».

Δρ Ιωσήφ Σ. Ιωσηφίδης

Πρόεδρος Ένωσης Λογοτεχνών Κύπρου

Αντιπρόεδρος Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑΤΟΣ «…στην υγεία μας!»

Το έργο «...στην υγειά μας!», αποτελείται από 42 ανεξάρτητα κείμενα με κοινό χαρακτηριστικό την παιγνιώδη διάθεση. Κάθε μία από τις 42 μικρές ιστορίες – χρονογραφήματα, εκτυλίσσεται σε παρελθόντα χρόνο, της προ κορωνοϊού εποχής. Πόσο έχουν αλλάξει τα πράγματα σήμερα; Οι σχέσεις; Οι προσδοκίες; Η μάσκα; Οι αποστάσεις; Η δοκιμασία του εγκλεισμού; Η ψηφιακή κυριαρχία και εξάρτηση; Η τηλεκπαίδευση; Η τηλεργασία; Το #MeToo; Πόσο διαφορετικοί ήμασταν; Έχουμε άραγε αλλάξει;

Το άγχος από τη διαρκή απειλή του φονικού ιού, η ανασφάλεια για το μέλλον, αλλά και η αισιοδοξία που γεννούν τα εμβόλια, είναι αυτά που κυριαρχούν στις ζωές μας, σύμφωνα με την εξαιρετικά ενδιαφέρουσα έρευνα της διαΝΕΟσις, που καταγράφει τις απόψεις και τις στάσεις των Ελλήνων μέσα στην πανδημία του νέου κορωνοϊού (Covid-19).

Σε μια χρονική συγκυρία όπως η τωρινή, όπου καταγράφονται αυξημένα ποσοστά κατήφειας και απαισιοδοξίας λόγω των δυσμενών οικονομικών συνθηκών και της έλλειψης προοπτικής, μοιάζει ενδιαφέρον μα συνάμα και προκλητικό να ασχοληθεί κανείς με το χιούμορ και τις συμπαραδηλώσεις του, οι οποίες μπορούν να μας επανασυντονίσουν στις χαρούμενες συχνότητες της ζωής.

Γέλιο, χαρά, φαιδρότητα, ευθυμία, κέφι, θυμηδία, ευδιαθεσία, χαμόγελο, ευφυολόγημα, αστείο, χιούμορ, διασκέδαση, κωμικό, ανέκδοτο. Λέξεις που παραπέμπουν τη σκέψη σε ευχάριστες για την ανθρώπινη ύπαρξη, καταστάσεις. Όροι που έχουν ως κοινό παρονομαστή την ιλαρή διάθεση, τη λυτρωτική έκφραση της χαράς, την απόδραση από τη σοβαροφάνεια, την ανάδειξη του παιγνιώδους στοιχείου της ζωής. Χιουμορίστας, βέβαια, δεν είναι πάντοτε εκείνος που έχει εύθυμη διάθεση, ούτε εκείνος που «αντιλαμβάνεται» όλα τα πράγματα ως αστεία. Είναι όμως εκείνος που γελά και βρίσκει αιτίες να γελά, ακριβώς γιατί βλέπει τα πράγματα ότι παραείναι σοβαρά...

Ο ίδιος ο Σαίξπηρ στο Μάκβεθ αναφέρει: «Στο Αμβούργο δεν κυβερνάει απαίσιος Μάκβεθ. Κυβερνήτης εδώ είναι Μπάνκο». Η λέξη «Μπάνκο» στο πρωτότυπο σημαίνει «χρηματιστική τράπεζα».

Αν θέλετε, λοιπόν, να σώσετε την καρδιά σας, γελάτε με την καρδιά σας. Το από καρδιάς γέλιο θεραπεύει της καρδιάς τη θλίψη. Και την επόμενη φορά που θα εξοργισθείτε, θυμηθείτε: χρειάζονται πολλοί μύες του σώματός σας για να κατσουφιάσετε, αλλά μόνο λίγοι, ελάχιστοι, για να χαμογελάσετε...

Μπορεί το γέλιο να μην είναι πανάκεια, να μην λύνει όλα τα προβλήματα, να μην αλλάζει και να μην εξαφανίζει τα δύσκολα πραγματικά γεγονότα που συναντάμε στη ζωή. Όμως αν επιτρέπουμε στον εαυτό μας να μην χάνει την παιγνιώδη διάθεση –ακόμα και μπροστά σε πραγματικά μεγάλες δυσκολίες και απώλειες– στην πραγματικότητα του επιτρέπουμε να μένει συνδεδεμένος με τη χαρά και το νόημα της ζωής.

Σίσσυ Σιγιουλτζή-Ρουκά

Πρόεδρος Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου

φιλόλογος – λογοτέχνις – παραγωγός προγραμμάτων πολιτισμού

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

Η Σίσσυ (Οσία) Σιγιουλτζή-Ρουκά είναι η Πρόεδρος του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου (ΣΠΕΚ). Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Είναι Απόφοιτος του Πειραματικού Σχολείου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ.), πτυχιούχος Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Α.Π.Θ.. Ειδικεύτηκε στον τομέα «Σύγχρονα Γράμματα» στο Πανεπιστήμιο Avignon της Γαλλίας, και στην «Αγγλική Λογοτεχνία» στο DEI College. Πρόσθετα είναι Κάτοχος Μεταπτυχιακού Τίτλου Σπουδών «Ψηφιακά ΜΜΕ» στον τομέα «Πολιτισμός και Επικοινωνία» του Πανεπιστημίου Sussex της Μεγάλης Βρετανίας. Ομιλεί πολύ καλά την Αγγλική, τη Γαλλική, την Ιταλική και καλά τη Βουλγαρική γλώσσα. Έχει παρακολουθήσει επιτυχώς τη σειρά Κινηματογραφικών Σεμιναρίων της ΧΑΝΘ υπό τον Αχιλλέα Ψαλτόπουλο.

Εργάστηκε επί μια δεκαετία ως εισηγήτρια πλήθους σεμιναρίων αξιόλογων Εκπαιδευτικών Φορέων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και έχει αρθρογραφήσει σε γνωστά έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα. Διετέλεσε επί 9 έτη υψηλόβαθμο στέλεχος τμήματος επικοινωνίας μεγάλου ιδιωτικού οργανισμού, με εξειδίκευση στις εκστρατείες επικοινωνίας και εταιρικής κοινωνικής ευθύνης.

Είναι η συγγραφέας των λογοτεχνικών βιβλίων «Λόγια Γυμνά» (εκδόσεις Θερμαϊκός 2010, 2012), «Λόγια Αρσενικά» (εκδόσεις Πνοή, 2018), της ποιητικής συλλογής «Οσία» (εκδόσεις Αρχύτας, 2020) και του χρονογραφήματος "…στην υγειά μας!" (εκδόσεις Αρχύτας, 2021). 

Ασχολείται ενεργά με θέματα Επικοινωνίας, Προώθησης και Διαφύλαξης Αισθητικής Κουλτούρας και Πολιτισμού μέσα από την παραγωγή και τη διαχείριση ψηφιακών μέσων καθώς έχει την επιμέλεια εκδηλώσεων πολιτισμού, εκδόσεων λογοτεχνίας και εκπομπών για τον πολιτισμό και την κοινωνία. Έχει τη διεύθυνση του διεθνούς, ψηφιακού σταθμού “SOLOMOS” Web RadioTV. Επιμελείται και παρουσιάζει εκπομπές που αφορούν στις τέχνες, τα γράμματα και τον πολιτισμό. Ενδεικτικά αναφέρουμε τις διακεκριμένες εκπομπές “Πορτρέτα στον Χρόνο”, "Ένα ταξίδι, ένα έργο", "Επαγγελματικός Προσανατολισμός" και "Διαβάζοντας με τη Σίσσυ". Είναι ενεργό μέλος της Ένωσης Δημοσιογράφων Περιοδικού και Ηλεκτρονικού Τύπου Μακεδονίας – Θράκης ΕΔΗΠΗΤ. Ζει και δραστηριοποιείται στη Θεσσαλονίκη. Είναι παντρεμένη με τον οικονομολόγο Ιωάννη Ρουκά και έχουν δύο παιδιά.

* Τόσο το εξώφυλλο, όσο και οι εσωτερικές σελίδες του χρονογραφήματος είναι έγχρωμες, φιλοτεχνημένες με αγαπημένα και αντιπροσωπευτικά έργα του εκλεκτού ζωγράφου Νικία Σκαπινάκη.

 

Read 416 times

Latest from apostaktirio team