Δευτέρα, 08 Νοεμβρίου 2021 08:49

Ιστορικά Αφηγήματα για το 1821

Written by
338
Ιστορικά Αφηγήματα για το 1821

Ιστορικά Αφηγήματα για το 1821

Συλλογή διηγημάτων για το 1821 από τρεις σημαντικές μορφές των ελληνικών γραμμάτων, τον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη, τον Δημήτριο Βικέλα και τον Κωνσταντίνο Ν. Ράδο. Η έκδοση περιλαμβάνει cd με ηχογραφημένες αφηγήσεις των διηγημάτων.

Πώς αποτυπώθηκε ο αγώνας των ραγιάδων για την Ανεξαρτησία σε διηγήματα μεγάλων, κλασικών λογοτεχνών;

Ο "Χρήστος Μηλιόνης" του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, ο "Λουκής Λάρας" του Δημήτριου Βικέλα και "Ο πειρατής της Γραμβούσας" του Κωνσταντίνου Ν. Ράδου μας φωτίζουν, μέσα από την λογοτεχνική πένα, άγνωστες ή σκοτεινές πτυχές της μακράς πορείας που οδήγησε στην ελευθερία. Η έκδοση, η οποία έχει την επιμέλεια του φιλολόγου Δημήτρη Φιλελέ, συνοδεύεται από cd με τις ηχογραφημένες αφηγήσεις των διηγημάτων.

Οι τρεις κορυφαίοι Έλληνες λογοτέχνες, με τη δύναμη της πένας τους μας μεταφέρουν στην εποχή που οι ραγιάδες δίνουν τον αγώνα για την απελευθέρωση από τα δεσμά της σκλαβιάς. Μας αφηγούνται με ρεαλισμό και γλαφυρότητα μια μάχη άνιση, που σαν σπίθα ξεκινά από τις πρώτες ομάδες αντίστασης και τις τοπικές εξεγέρσεις που πνίγονται στο αίμα, κορυφώνεται στη διάρκεια της Επανάστασης του 1821 με στιγμές απαράμιλλης γενναιότητας και θυσίες μαρτύρων στο βωμό της ελευθερίας, και ολοκληρώνεται με το κατόρθωμα της δημιουργίας ανεξάρτητου κράτους.

Ένοπλοι αγωνιστές και άμαχος πληθυσμός στροβιλίζονται αξεχώριστα στη δίνη του πολέμου, προσπαθούν να ισορροπήσουν ψυχικά και σωματικά μέσα στην πραγματικότητα της ωμής βίας, ενώ παράλληλα αναζητούν κοινωνική δικαιοσύνη. Βιώνουν το ρευστό και αβέβαιο παρόν και επιχειρούν να χτίσουν το σταθερό μέλλον, ορθώνουν το ανάστημά τους και τολμούν να οραματίζονται έναν καινούργιο, ασφαλή κόσμο προόδου γι' αυτούς και τα παιδιά τους.

Τρεις συγκλονιστικές ιστορίες ανθρώπων σε διαφορετικές χρονικές στιγμές και συνθήκες, σε διαφορετικούς τόπους, συνθέτουν σε αδρές γραμμές την εικόνα μιας κρίσιμης καμπής της ιστορίας μας, καταγράφοντας την αλήθεια και φωτίζοντας άγνωστες ή σκοτεινές πτυχές της μακράς πορείας που οδήγησε στην ανεξαρτησία μας.

Ο Δημήτρης Φιλελές γεννήθηκε στην Αθήνα το 1961. Σπούδασε Κοινωνικές Επιστήμες και Παιδαγωγικά. Εργάστηκε ως δάσκαλος στη δημόσια εκπαίδευση.

Από τις εκδόσεις «Απόπειρα» κυκλοφορούν οι προσωπικές ποιητικές του συλλογές Μυθ...ιστόρημα, Θρ...ίαμβοι και απώλειες, Αντι...σώματα.

Από τις εκδόσεις «Πηγή» κυκλοφορεί η Ανθολογία Πασχαλινού Διηγήματος.

Στο διαδίκτυο κυκλοφορούν ελεύθερα τα βιβλία του Παιδική Θεατρική Σκηνή, Ο Καραγκιόζης δήμαρχος, Της γλώσσας τα καμώματα.

Ποιήματα και πεζά κείμενά του έχουν δημοσιευτεί στα συλλογικά έργα Ανθολογία σύγχρονης ερωτικής ποίησης, τόμος Β' (Κύμα), Χρώματα ψυχής, Συνομιλώντας με τον Κ. Π. Καβάφη, Συνομιλώντας με τον Arthur Rimbaud (Όστρια), Τα ποιήματα του 2017 (Κοινωνία των δεκάτων), Ποιητικά Ημερολόγια 2019, 2020, 2021 (Ιωλκός), Ποιητικό Ημερολόγιο 2021 (Άπαρσις), Ποιητικό Ημερολόγιο 2021 (Κέφαλος), Ποιητικές Συμπλεύσεις 3 – Ρευστά Όρια (Εντύποις), Νέα Φιλολογική Πρωτοχρονιά 2020, 2021.

Οι κύκλοι ποιημάτων Του Κωνσταντή: Η ιστορία μιας υπόσχεσης, μιας κατάρας και μιας επιστροφής, Θρύλοι της Άλωσης της Πόλης, Όταν το ΄21 αφηγείται: Μύθοι, θρύλοι και άγνωστες ιστορίες του Θόδωρου Κολοκοτρώνη στο δρόμο της λευτεριάς, καθώς και άλλα ποιήματά του έχουν μελοποιηθεί από διάφορους μουσικούς.

Έχει στο ενεργητικό του πολλές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις φωτογραφίας. Από τη «Real Press» κυκλοφορεί το φωτογραφικό του λεύκωμα 60 Μορφές στο φως.

Άρθρα του έχουν δημοσιευτεί σε εφημερίδες και περιοδικά. Συνεργάζεται με το διαδικτυακό λογοτεχνικό περιοδικό e-musa.gr. Δημοσιεύει έργα του στο προσωπικό blog: dimitrisfileles.blogspot.gr.

 

 

 

Read 338 times

Latest from apostaktirio team