Παρασκευή, 21 Σεπτεμβρίου 2018 07:23

ΑΓΙΟΓΡΑΦΙΚΟ AΦΙΕΡΩΜΑ ΤΗΣ ΜΑΡΙΛΕΝΑΣ ΦΩΚΑ ΣΤΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ‘’ΦΛΟΙΣΒΟΣ’’ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ Π.ΦΑΛΗΡΟΥ, 24-29/9

Written by
1378
ΑΓΙΟΓΡΑΦΙΚΟ  AΦΙΕΡΩΜΑ  ΤΗΣ   ΜΑΡΙΛΕΝΑΣ ΦΩΚΑ  ΣΤΟ  ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ  ‘’ΦΛΟΙΣΒΟΣ’’ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ Π.ΦΑΛΗΡΟΥ, 24-29/9

ΑΓΙΟΓΡΑΦΙΚΟ  AΦΙΕΡΩΜΑ  ΤΗΣ   ΜΑΡΙΛΕΝΑΣ ΦΩΚΑ  ΣΤΟ  ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ  ‘’ΦΛΟΙΣΒΟΣ’’ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ Π.ΦΑΛΗΡΟΥ. 

Aπό τις 24 ως τις 29  Σεπτεμβρίου 2018 διαρκεί η νέα έκθεση –δρώμενο  με τίτλο ‘’Η τέχνη ταξιδεύει στο Φάληρο’’ που διοργανώνεται από τον Δήμο Παλαιού Φαλήρου και τον πολιτιστικό σύλλογο  της Άνδρου ‘’Το Σκούμπι’’  στον  χώρο του  Πολιτιστικού Κέντρου ‘’Φλοίσβος’’ του Δήμου Παλαιού Φαλήρου .  Στην έκθεση θα υπάρχει ειδικό  αφιέρωμα με επιλεγμένες  και βραβευμένες αγιογραφίες της Μαριλένας Φωκά.

Ο  ιστορικός τέχνης Λεόντιος  Πετμεζάς  που  θα προλογίσει την βραδιά των εγκαινίων την  έκθεση επισημαίνει για τις καταθέσεις της Μαριλένας Φωκά: ‘’ Οι αγιογραφικές συλλήψεις της Μαριλένας  Φωκά   αναδίδουν  συναισθήματα κατάνυξης, συμβολισμού και διαποτισμένης προσήλωσης στο  ιδανικό της θρησκευτικής αλήθειας. Στην τεχνική της  η πηγαία προοπτική της έντεχνης λεπτομέρειας  συνυπάρχει  με  την μελετημένη περιήγηση της  αναπαράστασης και της προσέγγισης  που  εκφράζει απερίσπαστα την βιωματική ,οικεία συνομιλία και την προσωπική εντρύφηση της με ευκρινή απόδοση.  Με ενδόμυχη εσωτερική φωνή  η αγιογράφος κινείτε σε ένα επίπεδο αναζητήσεων που εκτείνεται ευπρόσδεκτα φορμαλιστικά στο χώρο της εικονογραφικής διάστασης. Τονίζει με χρωματική έκσταση ένα μοτίβο πνευματικών διεισδύσεων  που εμπλουτίζεται  σχεδιαστικά με έντονα  χαρακτηριστικά  στέρεων αποτυπώσεων. Οι σχηματικές οσμώσεις των συγκεκριμένων εικόνων κυριαρχούν εμβληματικά και αναδεικνύονται σε κύριο και ουσιαστικό ρυθμιστή  μιας αισθητικής και αφομοιωτικής οντότητας. Η συνεχώς ανελισσόμενη  δημιουργία της Μαριλένας Φωκά  προβάλει μεθοδικά το μυστήριο της λατρευτικής φλόγας με απόλυτο σεβασμό και  ευλάβεια . Η απόλυτη γραφή της ιδιότυπα και ενορχηστρωμένα  εξελίσσεται  σε μια άρτια προσεγμένη νομολογικά  διευθέτηση με ενδοσκοπικές διακυμάνσεις και καίριες αναβαθμίσεις. Επικεντρώνεται  με συγκίνηση στην  κατασταλαγμένη εκτέλεση  που φωτίζει μέρη μιας ψυχικής κατάστασης   μέσα από  υποβλητικές  ρυθμικές κλιμακώσεις και εύχυμες λιτές διακυμάνσεις. Σε μια εκλεπτυσμένη ατμόσφαιρα  που εύληπτα συγκροτεί τους συνδυασμούς μιας ύψιστης κλήσης  με ευφρόσυνα ιδεογράμματα ζωής  και μια ποικιλία αναφορών με αξεπέραστη ακεραιότητα και ανεξίτηλη θέαση .’’

Η έκθεση θα εγκαινιαστεί  στις 24 Σεπτεμβρίου 2018 στις 7μμ και θα είναι ανοικτή καθημερινά για το κοινό με ελεύθερη είσοδο τις ώρες λειτουργίας του πολιτιστικού κέντρου.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Read 1378 times

Latest from apostaktirio team