Πέμπτη, 20 Φεβρουαρίου 2020 15:35

Προκήρυξη Διαγωνισμού δοκιμίου με θέμα τα Σεπτεμβριανά του 1955

Written by
924
Προκήρυξη Διαγωνισμού δοκιμίου με θέμα τα Σεπτεμβριανά του 1955

 

 Προκήρυξη Διαγωνισμού δοκιμίου με θέμα τα Σεπτεμβριανά του 1955 

«Ρωμιών Πράξεις» Ποιοι είμαστε

H εθελοντική ομάδα «Ρωμιών Πράξεις» δημιουργήθηκε από ανθρώπους διαφορετικών ηλικιών και ενδιαφερόντων. Σκοπός μας είναι η διατήρηση, διάδοση και ανάδειξη της πλούσιας ιστορίας και πολιτιστικής κληρονομιάς του Ελληνισμού της καθ’ ημάς Ανατολής. Ειδικότερα, οι πρωτοβουλίες και οι πολύπλευρες δράσεις μας στοχεύουν στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση σχετικά με κρίσιμα ζητήματα αλλά και τη συνειδητοποίηση της οικουμενικής διάστασης του Ελληνισμού της Κωνσταντινούπολης.

Από το 2013 μέχρι και σήμερα οργανώνουμε επετειακά, εκθέσεις ιστορικού περιεχομένου με βασικό θέμα μας τα Σεπτεμβριανά του 1955. Οι εκθέσεις μας γίνονται κάθε φορά πόλος έλξης μεγάλου αριθμού επισκεπτών και έχουν φιλοξενηθεί σε εξαιρετικούς χώρους όπως το Πνευματικό Κέντρο Κωνσταντινουπολιτών (2013), το «Το Σπίτι της Κύπρου» (2014), το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων (2015), η Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά (2016). στο μέγαρο της  Εστίας Νέας Σμύρνης (2017), στο Ίδρυμα Μιχ. Κακογιάννης (2018) στον Δήμο Παλαιού Φαλήρου (2019) κ.α. 

10 Φεβρουαρίου- 30 Απριλίου 2020

Η εθελοντική ομάδα «Ρωμιών Πράξεις»με αφορμή τη συμπλήρωση 65 χρόνων από τα γεγονότα που συγκλόνισαν τους Έλληνες της Κωνσταντινούπολης τον Σεπτέμβριο του 1955, προκηρύσσει και διοργανώνει διαγωνισμό δοκιμίου με τίτλο «Σεπτεμβριανά του ‘55».

Οι συμμετέχοντες θα υποβάλλουν δοκίμιο έως 3.000 λέξεις με αναφορά  στα γεγονότα των Σεπτεμβριανών του 1955 (μνήμες, βιώματα, εκτιμήσεις, επιπτώσεις κ.λπ.). 

ΟΡΟΙ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ 

Άρθρο 1: Αντικείμενο και θέμα

Αντικείμενο του Διαγωνισμού αποτελεί η συγγραφή πρωτότυπου δοκιμίου, έως 3.000 λέξεων, με θέμα τα Σεπτεμβριανά του 1955. 

Άρθρο 2: Συμμετοχή

Ο Διαγωνισμός αφορά φυσικά πρόσωπα που έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους. Κάθε συγγραφέας έχει δικαίωμα να συμμετάσχει στον Διαγωνισμό μόνο με ένα (1) έργο (δοκίμιο), πρωτότυπο και αδημοσίευτο. Το διαγωνιζόμενο έργο (δοκίμιο) υποβάλλεται ταχυδρομικά (με σφραγίδα ταχυδρομείου έως και την30η Απριλίου 2020).Το κάθε έργο (δοκίμιο) θα πρέπει να σταλεί σε πέντε (5) δακτυλογραφημένα αντίτυπα με ψευδώνυμο επάνω δεξιά. Το μέγεθος των χαρακτήρων θα είναι 12 στιγμών, γραμματοσειράς New Times Roman. Οποιοδήποτε σημάδι, φωτογραφία, σχέδιο ή στίγμα πάνω στο διαγωνιζόμενο κείμενο, θα το καθιστά άκυρο από τη διαδικασία.

Οι διαγωνιζόμενοι θα πρέπει να εσωκλείσουν στο μεγάλο φάκελο, ένα μικρότερο κλειστό φάκελο, όπου θα γράφουν απ’ έξω το ψευδώνυμό τους και τον τίτλο του έργου, ενώ μέσα σ’ αυτόν πρέπει να υπάρχουν τα εξής προσωπικά – πλήρη – στοιχεία: Ονοματεπώνυμο, διεύθυνση κατοικίας, ταχυδρομικός κώδικας, τηλέφωνο (σταθερό και κινητό), email, ο τίτλος του έργου, το ψευδώνυμο καθώς και δήλωση συμμετοχής στον Διαγωνισμό με ανεπιφύλακτη συμφωνία και αποδοχή των όρων αυτού.

Τα έργα πρέπει να σταλούν ταχυδρομικά, με απλή επιστολή και όχι συστημένη, στη διεύθυνση Ποσειδώνος 12, Τ.Κ. 17561 Π. Φάληρο, με την ένδειξη (πάνω στο φάκελο) «για τον Διαγωνισμό Δοκιμίου». 

Άρθρο 3: Κριτική Επιτροπή

Η Κριτική Επιτροπή του Διαγωνισμού αποτελείται από τους 1) Γεώργιο Μπαμπινιώτη, τ. πρύτανη του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρο της Εν Αθήναις Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας, 2) Ευάνθη Χατζηβασιλείου, καθηγητή Ιστορίας στο τμήμα Ιστορίας & Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, 3) Χρήστο Κλαίρη, καθηγητή γενικής γλωσσολογίας στο Πανεπιστήμιο Rene Descartes-Paris V της Σορβόννης, 4) Ελένη Δρούλια, Διευθύντρια της Βιβλιοθήκης της Βουλής των Ελλήνων και 5) Αλέξη Αλεξανδρή, πρέσβη επί τιμή.

Η Κριτική Επιτροπή θα εξετάζει τα εγκύρως υποβληθέντα δοκίμια ως προς την περιεκτικότητα, την αρτιότητα, την πρωτοτυπία τους, και την επιτυχή σύνδεσή τους με το θέμα του Διαγωνισμού. Η τελική απόφαση της Κριτικής Επιτροπής δεν επιδέχεται αμφισβήτηση και είναι οριστική.

Θα πρέπει σε αυτό το σημείο να αναφέρουμε ότι το σύνολο των συμμετοχών θα κριθεί σε πρώτη φάση από μία πενταμελή επιτροπή η οποία αποτελείται από τους: 1) Σταύρο Ανεστίδη, ιστορικό και υποδιευθυντή του Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών, 2) Νικόλαο Λιάζο, Επίκουρο Καθηγητή Τουρκικής Γλώσσας και Πολιτισμού στο Τμήμα Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, 3) Πολύβιο Στράντζαλη, Συντονιστή Εκπαιδευτικού Έργου Θεολόγων Κεντρικής Μακεδονίας και Πρόεδρο της Ενώσεως Ομογενών εκ Κωνσταντινουπόλεως Βορείου Ελλάδος, 4) Σάββα Τσιλένη, Δρ Αρχιτέκτων-Πολεοδόμο και Πρόεδρο της Εταιρείας Μελέτης της Καθ’ ημάς Ανατολής, 5)  Πηνελόπη Τσουκάτου, ιδιοκτήτρια των εκδόσεων «Ο Πολίτης» καθώς και της ομώνυμης εφημερίδας. 

Άρθρο 4: Επιβράβευση

Η Κριτική Επιτροπή, αξιολογώντας τα υποβληθέντα δοκίμια, επιλέγει (έως και) τριάντα, τα οποία θα συμπεριληφθούν σε μελλοντική ειδική συλλογική έντυπη έκδοση. Ο συγγραφέας του καλύτερου δοκιμίου, θα λάβει ως βραβείο ένα ταξίδι στην Κωνσταντινούπολη (1 άτομο) με διαμονή 4 ημερών. Οι υπόλοιποι θα λάβουν τιμητικό έπαινο διάκρισης στον Διαγωνισμό. Τα αποτελέσματα του διαγωνισμού θα ανακοινωθούν σε ειδική εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί το φθινόπωρο του 2020. Η ακριβής ημερομηνία διεξαγωγής της ανωτέρω εκδήλωσης θα ανακοινωθεί σύντομα. Δεν δημοσιοποιείται άλλο στοιχείο ή δεδομένο του Διαγωνισμού και δεν προβλέπεται η υποβολή ενστάσεων κατά της Κριτικής Επιτροπής. 

Άρθρο 5: Αποτελέσματα

Οι διακριθέντες θα ειδοποιηθούν έγκαιρα για την τελετή βράβευσης, η ημερομηνία της οποίας θα κοινοποιηθεί με νεότερη ανακοίνωσή μας (εκτιμώμενος χρόνος, Σεπτέμβριος 2020). Τα αποτελέσματα δεν ανακοινώνονται οπουδήποτε αλλού πριν από την τελετή βράβευσης.

Επειδή στα μη βραβευθέντα έργα δεν αποκαλύπτονται τα στοιχεία των διαγωνιζομένων, δεν υπάρχει η δυνατότητα πληροφοριών για την επίδοσή τους, και δεν δίδονται πληροφορίες αναφορικά με την βαθμολογία τους. 

Άρθρο 6: Έναρξη ισχύος, προσωπικά δεδομένα

Ως έναρξη ισχύος του Διαγωνισμού ορίζεται η 1η Φεβρουαρίου 2020. Η εθελοντική ομάδα «Ρωμιών Πράξεις» διατηρεί το δικαίωμα της ελεύθερης ανάκλησης, ματαίωσης ή αναβολής της διενέργειας του Διαγωνισμού καθώς επίσης και το δικαίωμα να αλλάξει τους παραπάνω όρους, χωρίς προειδοποίηση, εφόσον αυτό κριθεί αναγκαίο. 

Η εθελοντική ομάδα «Ρωμιών Πράξεις» αναγνωρίζει το ιδιωτικό απόρρητο των προσωπικών δεδομένων ως βασικό δικαίωμα κάθε ανθρώπου. Για τον λόγο αυτό λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη διαφύλαξη του ιδιωτικού απορρήτου, την ασφάλεια των προσωπικών δεδομένων και τη χρήση αυτών σύμφωνα με την ισχύουσα ευρωπαϊκή και εθνική νομοθεσία. Δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα (τα οποία έχετε αποστείλει με τη συμμετοχή σας στον Διαγωνισμό) θα χρησιμοποιηθούν μόνο προκειμένου να διεκπεραιωθούν οι διαδικασίες που αφορούν στον Διαγωνισμό. 

Η εθελοντική ομάδα Ρωμιών Πράξεις
Ελισάβετ Χαριτωνίδου-Κόβη 

Πληροφορίες για τον διαγωνισμό:

Ρεγγίνα Κατσιμάρδου: 6972796740 ,

Γεωργία Αποστολάκου: 6974677031

e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

Read 924 times

Latest from apostaktirio team