Πέμπτη, 22 Οκτωβρίου 2020 17:23

Στέγη Γραμμάτων Κωστής Παλαμάς και η Εταιρία Ελλήνων Λογοτεχνών: 1ος ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΠΟΙΗΤΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ «ΚΩΣΤΗΣ ΠΑΛΑΜΑΣ»

Written by
2537
Στέγη Γραμμάτων Κωστής Παλαμάς και η Εταιρία Ελλήνων Λογοτεχνών: 1ος ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΠΟΙΗΤΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ «ΚΩΣΤΗΣ ΠΑΛΑΜΑΣ»

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ 1ου ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΠΟΙΗΤΙΚΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ «ΚΩΣΤΗΣ ΠΑΛΑΜΑΣ»

Η Στέγη Γραμμάτων Κωστής Παλαμάς στη Πάτρα  και η Εταιρία Ελλήνων Λογοτεχνών Ε.Ε.Λ.,* προκηρύσσουν τον 1ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Ποίησης για το 2021.

Τον διαγωνισμό αφιερώνουν στο μεγάλο ιστορικό γεγονός της Επανάστασης του 1821. Το 2021 συμπληρώνονται 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα της νεότερης ιστορίας μας αλλά και της Ευρωπαϊκής Ιστορίας του 19ου  αιώνα,  που προσδιόρισε βασικά χαρακτηριστικά της εθνικής, πολιτικής, κοινωνικής, και φιλοσοφικής ταυτότητας του Ελληνικού Έθνους.  Οι στίχοι του Κωστή Παλαμά  

                            «Αυτό το λόγο θα σας πω, δεν έχω άλλο κανένα,

                              μεθύστε με τ’ αθάνατο κρασί του Εικοσιένα»,

που γράφτηκαν λίγο μετά την έναρξη του ελληνοϊταλικού πολέμου, μας παραπέμπουν σε ένα μεγάλο ζήτημα,

Η Ελληνική Επανάσταση του 1821 και πώς την αντικρίζουμε περίπου 200 χρόνια μετά.

Γι’ αυτό τον λόγο, σας καλούμε με δύο εμβληματικούς στίχους του Κωστή Παλαμά σε μια τιμητική ποιητική συστράτευση για τη θυσία, το μεγαλείο, την ηθική αρετή - την υπέρβαση - που εκπέμπει το γεγονός της Επανάστασης, σεμνό δείγμα κατάθεσης της οφειλόμενης τιμής. 

          OΡΟΙ ΤΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ 

- Οι διαγωνιζόμενοι /-ες να έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους. Δικαίωμα συμμετοχής έχουν και οι Έλληνες της διασποράς.

- Συμμετοχή στον διαγωνισμό με ένα ποίημα μέχρι 45 στίχους.

- Τα ποιήματα που θα υποβληθούν να είναι γραμμένα στην Ελληνική γλώσσα, με θέμα του διαγωνισμού :

‘’ Μεθύστε με τ’ αθάνατο κρασί του Εικοσιένα ‘

- Το διαγωνιζόμενο ποίημα δεν θα πρέπει να έχει εκδοθεί ή δημοσιευτεί σε οποιοδήποτε έντυπο ή ηλεκτρονικό μέσο ή να έχει βραβευτεί σε άλλο διαγωνισμό.

- Το ποίημα θα πρέπει να αποσταλεί μέχρι τις 30 Μαρτίου 2021,  σε πέντε δακτυλογραφημένα αντίγραφα, στα οποία θα αναγράφεται μόνον το ψευδώνυμο του διαγωνιζόμενου (κάτω δεξιά). Τα αντίγραφα θα αποσταλούν μέσα σε φάκελο, στον οποίο θα αναγράφεται, στη θέση του αποστολέα, μόνον το ψευδώνυμο. 

- Σε μικρότερο φάκελο σφραγισμένο, στον οποίο θα αναγράφεται το ψευδώνυμο του διαγωνιζόμενου, θα περιέχονται δακτυλογραφημένα  τα πλήρη στοιχεία του διαγωνιζόμενου  (ψευδώνυμο, όνομα, επώνυμο, έτος γέννησης, ταχυδρομική διεύθυνση, τηλεφώνα   και κινητό  -, e mail. Επίσης ένα σύντομο - μέχρι 90 λέξεις - βιογραφικό του).

- Η ταχυδρομική διεύθυνση στην οποία θα αποσταλεί ο φάκελος είναι: Προς τη Στέγη Γραμμάτων Κωστής Παλαμά, Κορίνθου 241 ΠΑΤΡΑ 26 221 ( Υπόψη κ. Σωτήρη Νικολακόπουλου )  Για τον 1ο  Πανελλήνιο Ποιητικό Διαγωνισμό  ‘‘Κ. Παλαμάς’’

- Η επιλογή των ποιημάτων θα γίνει από πενταμελή επιτροπή ειδικών.

- Θα απονεμηθούν τρία βραβεία μετά χρηματικού ποσού (800.00, 500.00 και 300.00 Ευρώ αντίστοιχα, μετά διπλώματος και πλακέτας)

- τρεις έπαινοι μετά διπλώματος και πλακέτας.

- Και θα απονεμηθεί με το ίδιο θέμα, ειδικό βραβείο, στο όνομα ‘’ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ’’ σε νέο η νέα 18 έως 30 ετών πρωτοεμφανιζόμενου/ης, μετά  Διπλώματος, πλακέτας και έκδοση του πρώτου του/της  βιβλίου. 

- Τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν τέλος Μαΐου 2021, μέσω της ιστοσελίδας της Στέγης Γραμμάτων Κωστής  Παλαμάς  http://www.sgkpalamas.gr,http://www.sgkpalamas.gr

- Η τελετή απονομής των βραβείων θα γίνει (Αρχές Φθινοπώρου του 2021) σε πανηγυρική εκδήλωση, που θα πραγματοποιηθεί στην πόλη της Πάτρας στο ξενοδοχείο Patra Pallas, με πρώτη παρουσίαση του CD του μουσικοσυνθέτη και Λογοτέχνη Γ. Μαρινάκη σε στίχους Κ. Παλαμά.

- Για περισσότερες πληροφορίες ή διευκρινίσεις, μπορείτε να απευθυνθείτε:

6972 670 759  (κ. Σοφία Καυκοπούλου) και

6940 992 414  (κ. Νικολακόπουλο Σωτήρη )                                                                      

* Η Εταιρία Ελλήνων Λογοτεχνών ιδρύθηκε το 1934 με έδρα την Αθήνα και εκπροσωπεί επαγγελματίες συγγραφείς και ποιητές. Ο σκοπός και το έργο της Ε.Ε.Λ είναι η παραγωγή πνευματικού και πολιτιστικού έργου ενώ αγωνίζεται και για τα δικαιώματα των Ελλήνων λογοτεχνών!  Μέλη της υπήρξαν μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα των Ελληνικών Γραμμάτων. Πρόεδροι της εταιρίας Ελλήνων λογοτεχνών διετέλεσαν ο Γρηγόρης Ξενόπουλος, ο Άγγελος Σικελιανός  ο Νίκος Καζαντζάκης, ο Μιλτιάδης Μαλακάσης, ο Άγις Θέρος, ο Ηλίας Σιμόπουλος και άλλοι.

 

Read 2537 times

Latest from Super User