www.apostaktirio.gr

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home Δελτία Τύπου - Ανακοινώσεις ΛΕΞΙΚΟΠΩΛΕΙΟ: Ένας νέος χώρος για το βιβλίο γεννήθηκε στην Αθήνα

ΛΕΞΙΚΟΠΩΛΕΙΟ: Ένας νέος χώρος για το βιβλίο γεννήθηκε στην Αθήνα

E-mail Print PDF

 

Το σύμπαν σε αλφαβητική σειρά.


Στο Βατραχονήσι όπως το αποκαλούν οι παλιοί, σε μια ιστορική γειτονιά της Αθήνας που συνορεύει με το Καλλιμάρμαρο, μια ομάδα ανθρώπων με πάθος για τις γλώσσες δημιούργησε το πρώτο εξειδικευμένο βιβλιοπωλείο σε λεξικά και βιβλία γλώσσας στην Ελλάδα: το Λεξικοπωλείο.

Πέρα από τα γνωστά κλασικά λεξικά στα ράφια του βιβλιοπωλείου μπορεί κανείς να βρει λεξικά πάσης φύσης απ’ όλο τον κόσμο με πλούσια θεματολογία να συνυπάρχουν με βιβλία εκφράσεων, παροιμιολογίας, μεταφρασεολογίας, γλωσσολογίας, γλωσσάρια...

Εκτός από τις κλασικές γλώσσες υπάρχουν λεξικά στα κινεζικά, βιρμανικά, αραβικά, ταϊλανδικά, αρμένικα, χίντι, ινδονησιακά, ιαπωνικά, βασκικά,...

...αλλά και στα γιορούμπα, τάγκαλογκ, ταμίλ, ουρντού, εσκιμώ, θιβετιανά, σανσκρίτ κ.ά.

Εξειδικευμένα λεξικά αρχιτεκτονικής, πληροφορικής, βιολογίας, ιστορίας, ηλεκτρονικής, χημείας, μαθηματικών, ιατρικής, μηχανολογίας, φυσικής, ψυχολογίας, πολιτικής, ...

...αλλά και λεξικά που απευθύνονται στο ευρύ αναγνωστικό κοινό με θέματα κινηματογράφου, μόδας, λογοτεχνίας, μόδας, μουσικής, φιλοσοφίας, θεάτρου, σεξ, αργκό, τέχνης, γεωγραφίας, οικολογίας, χιούμορ, μαγειρικής, φωτογραφίας κ.λπ.

Ένας καλαίσθητος χώρος με τραπεζάκια και καρέκλες όπου μπορεί κανείς να ξεφυλλίσει μικρούς γλωσσικούς θησαυρούς και εάν κανείς επιθυμεί να στηρίξει τους Streetpanthers εδώ θα βρει ένα από τα καλύτερα εξοπλισμένα σημεία πώλησης στην Αθήνα.

 

Πληροφορίες θα βρείτε εδώ: http://www.lexikopoleio.com/

Last Updated on Tuesday, 13 December 2011 15:40  

Counter

Content View Hits : 2123924

BOOKS

ΧΙΛΙΟΙ ΤΡΟΠΟΙ ΝΑ ΠΕΘΑΝΕΙΣ (2014)

Η ΠΥΞΙΔΑ ΤΩΝ ΟΝΕΙΡΩΝ (2011)

facebook

TIME

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ


Newsflash

Για την ποίηση του Χαράλαμπου Βασιλάκη έχει γίνει ήδη μνεία στο Αποστακτήριο όταν παρουσίασα την πρώτη ποιητική του συλλογή «Η ζωή μου ένα ταξίδι». Κι ενώ ξεφύλλιζα με την ίδια αγωνία και απόλαυση τη δεύτερη συλλογή που έλαβα από τον ίδιο, με τον τίτλο «Μέσα απ’ τα μάτια της ψυχής» (2010), έπεσε στα χέρια μου ένας αρκετά διαφορετικός, αλλά τόσο ουσιαστικός σχολιασμός γι’ αυτό του το έργο, που αποφάσισα να σας τον παραθέσω αυτούσιο. Και ίσως είναι καλύτερο καμιά φορά να ακούγονται διαφορετικές προσεγγίσεις για το έργο ενός δημιουργού. Σας αφήνω λοιπόν να διαβάσετε πώς είδε «….τα μάτια της ψυχής» του Χαράλαμπου Βασιλάκη ο κύριος Ιωάννης Παλούμπης.


«Είναι πραγματικά απορίας άξιο γεγονός, ένας άνθρωπος ο οποίος αυτοχαρακτηρίζεται ως «όψιμος» διαβάτης στα μονοπάτια της ποίησης, πως κατάφερε να περπατά άνετα σ' αυτά και να δημιουργεί. Η ποίηση του κρατάει άνετα το μέτρο και τα θέματα του τα αντλεί από τις καθημερινές εκδηλώσεις της ανθρώπινης ψυχής τις οποίες επαινεί, περιγράφει ή καυτηριάζει ανάλογα με το περιεχόμενο τους. Έτσι παραδείγματος χάριν αποστρέφεται τη διπροσωπία, προτρέπει προς την εκτέλεση του χρέους και θεωρεί τα πάθη ως παράγοντες που αποσπούν την προσοχή από το κοινωνικό καθήκον. Έτσι ο Βασιλάκης ακολουθώντας τα πρότυπα πολλών κλασσικών ποιητών μας δημιουργεί μια ποιητική ηθογραφία, κάτι σαν τη πεζή «Χρυσή Διαθήκη» του Δημητρακόπουλου. Πέρα λοιπόν από την ποιητική αξία της συλλογής μπορεί άνετα να απευθύνεται σε νεαρά άτομα, κύτταρα της νεολαίας και να διδάσκει με το βαρύ φορτίο που κουβαλά μέσα της. Εκεί όμως που φαίνεται πως είναι το δυνατό σημείο του ποιητή είναι αναμφισβήτητα η γλώσσα του και η χρήση της. Λέξεις βαριές, ελληνικές με όλη τους τη σημασία, ζυγισμένες και καλοβαλμένες στη θέση τους μέσα στο στίχο, που αποδίδουν με σαφήνεια και ενάργεια τα συναισθήματα και τα νοήματα που θέλει να εκφράσει ο ποιητής. Λέξεις τις οποίες ίσως σπανίως ακούς σήμερα, που σου φαίνονται όμως τόσο οικείες λες κι είναι παλιοί γνώριμοι και σύντροφοι μιας ζωής. Θα επιθυμούσα να διευκρινίσω ότι δεν είμαι κριτικός ποίησης. Απλά ακούγοντας την παρουσίαση και ρουφώντας στην κυριολεξία το βιβλιαράκι της συλλογής, αυτές ήταν οι εντυπώσεις μου και τα συναισθήματα από την αισθητική συγκίνηση που μου δημιουργήθηκαν. Ο Χαράλαμπος Βασιλάκης, σεμνύνομαι να με θεωρεί φίλο του, εκεί στη Γλυφάδα, απορροφημένος στις σκέψεις του κοιτάζει μέσα του, κοιτάζει μέσα μας και γδύνει τις ψυχές όλων μας και τις παρουσιάζει γυμνές με τα ελαττώματα τους αλλά και τις περίσσιες αρετές τους. Ενεργεί περισσότερο σας χειρούργος ψυχών ο Χαράλαμπος».


Ιωάννης Παλούμπης

(Περιοδικό Περίπλους Ναυτικής Ιστορίας, Τεύχος 74, 2011)

 

 

 

 

 

Στους χαλεπούς καιρούς πού ζούμε,

δυσοίωνες προβλέψεις πού πληθαίνουν.

Άγγελοι κακών επών όλο και καταφθάνουν.

Τι καλά νέα να μας φέρνουν;

Είν’ η αρχή του τέλους· ενωθείτε.

Το μήνυμα παρέπεσε στο δρόμο

ξεκάθαρο συμπέρασμα δε βγάζω.

Από τα συμφραζόμενα εικάζω

από την απληστία, φυλαχθείτε.

Βλέποντας και κάνοντας, έτσι θα πορευθούμε.

Ανάσκελα μας έπλασε ή φύση.

Νίπτω τάς χείρας μου· δώστε μια λύση.

Αύριο ό ήλιος, θ' άνατείλη από τη δύση.

Όρκο δεν παίρνω· πρόγνωση κάνω.

Αν παρ' ελπίδα διαψευσθώ, τι χάνω;

Μια δίοδο για να σωθούμε!