ΑΝΔΡΕΑΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: 156 ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΓΑΜΟ

Έτος έκδοσης: 2016

ISBN: 978-960-438-186-9

Σελίδες: 170, Τιμή: € 15

Εκδόσεις Περίπλους


Ο γάμος είναι ένας ποικιλόμορφος κοινωνικός θεσμός  που υπάρχει σε όλους τους πολιτισμούς, χάνεται στα βάθη της ιστορίας και υπάρχει σε όλες τις μυθολογίες που έχουν μελετηθεί. Στους μύθους των Αιγυπτίων έχουμε το αγαπημένο μονογαμικό ζεύγος του Όσιρι με την αδελφή του Ίσιδα, που με μαγικό τρόπο γονιμοποιείται από τον δολοφονημένο από τον Σεθ σύζυγό της για να γεννήσει τον γιο εκδικητή Ώρο. Στους μύθους της Μεσοποταμίας συναντούμε τον ορμητικό ήρωα Γιλγαμές να ασκεί το δικαίωμα σεξουαλικής συνεύρεσης σε όλες τις κόρες σε ηλικία γάμου της Ουρούκ! Στους μύθους των Περσών περιγράφεται ο τρικέφαλος δράκος Αζί  Νταχάκα να έχει δύο πολύ όμορφες συζύγους. Οι μύθοι των Ελλήνων είναι ίσως οι πιο συναρπαστικοί και αυτοί που έχουν περισσότερη σχέση με αυτά που συμβαίνουν στον σύγχρονο κόσμο. Ο Δίας είναι επισήμως ο σύζυγος της Ήρας (θεάς που κατ’ εξοχήν είναι η προστάτιδα του γάμου), αλλά αυτό δεν τον εμποδίζει να συνευρίσκεται ερωτικά και να τεκνοποιεί με θεές, νύμφες και θνητές! Ο Δίας επίσης έλκεται και από τα κάλλη νεαρών ανδρών, όπως του Γανυμήδη, τον οποίον απήγαγε λαμβάνοντας την μορφή αετού. Από την άλλη η Ήρα, παρά τις ζήλειες και την εκδικητικότητά της γαι τις εξωσυζυγικές σχέσεις, φιλάρεσκα διεκδικεί τον τίτλο της ωραιότερης θεάς. Εμφανίστηκε γυμνή μαζί με την Αφροδίτη και την Αθηνά, μπροστά στον Πάρι, το βασιλόπουλο της Τροίας, και του ζήτησαν να δώσει το χρυσό μήλο της Έριδος στην ομορφότερη. Είναι γνωστό ότι ο Πάρις έδωσε το μήλο στην Αφροδίτη, η οποία του υποσχέθηκε ότι θα του προσέφερε την ωραιότερη γυναίκα επί της γης. Η Ήρα του έταξε ηγετικές ικανότητες για να διοικεί την Ασία και την Ευρώπη και η Αθηνά σοφία και επιδεξιότητα στη μάχη. Εάν θεωρήσουμε τον Πάρι σαν ένα επίδοξο γαμπρό, μπορούμε να πούμε ότι του δόθηκαν οι επιλογές να διαλέξει ισχύ και πλούτο, σοφία και στρατηγικές ικανότητες (άρα νοητική εξέλιξη) ή μία ερωτικά γοητευτική σύζυγο. Τα διλήμματα αυτά υπάρχουν μέχρι σήμερα. Επιλέγουμε την οικονομική και κοινωνική άνοδο μέσω του γάμου, την νοητική και συναισθηματική μας προσωπική εξέλιξη ή την/τον σύζυγο με την γοητευτική εξωτερική εμφάνιση; Ή μήπως επιλέγουμε ασυνείδητα με το δεξιό μας ημισφαίριο. Δηλαδή με τα συναισθήματα που έχουν σχέση με τα παιδικά μας βιώματα και όχι με την λογική.  Η πολυπλοκότητα της συμπεριφοράς θεών και ανθρώπων σε όλο το μεγαλείο της!

Ο σύγχρονος μονογαμικός γάμος είναι είναι ένας κοινωνικός θεσμός που περνά μεγάλη κρίση στην εποχή μας (τουλάχιστον στο Δυτικό Καπιταλιστικό κόσμο, αλλά και στις πρώην Σοσιαλιστικές Δημοκρατίες που ίδρυσε ο πάλαι ποτέ ισχυρός Κομμουνισμός), εάν λάβουμε υπόψη μας την μείωση των νέων γάμων και την αύξηση των διαζυγίων. Γι’ αυτό και το παρόν βιβλίο «156 Σοφίες για τον Γάμο» του αγαπημένου φίλου Ανδρέα Θεοδωρακόπουλου έρχεται να λειτουργήσει ως «Εργαλείο Εκτόνωσης των Κρίσεων» ενός σημερινού γάμου. Ο Ανδρέας είναι ο κατάλληλος άνθρωπος για να δώσει τέτοιες «συνταγές», μάλιστα με ένα ευχάριστο τρόπο αφού χρησιμοποιεί «το χιούμορ» αριστοτεχνικά. Θα τολμούσα να τον αποκαλούσα φιλόσοφο και δάσκαλο του χιούμορ. Είναι  ειδικός στις ανθρώπινες σχέσεις από την σκοπιά της επικοινωνίας και της διαχείρισης προβλημάτων στον χώρο της εργασίας (όπου η μή επίλυση των προβλημάτων πληρώνεται ακριβά και σε λεφτά). Εάν το αναλογιστούμε, όλοι όσοι είμαστε παντρεμένοι ασκούμε το επάγγελμα «σύζυγος», το οποίο απορροφά πολύ περισσότερο χρόνο και ενέργεια από το επάγγελμα που ασκούμε για βιοποριστικούς λόγους.  Ο Ανδρέας είναι επίσης ειδικός στις πωλήσεις. Είτε μας αρέσει είτε όχι, σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής, συνέχεια πωλούμε και αγοράζουμε. Ποτέ δεν παίρνουμε αυτό που μας αξίζει, πάντοτε παίρνουμε αυτό που έχουμε συμφωνήσει, κατόπιν διαπραγματεύσεων. Εννοείται περισσότερο απ’ όλους βρισκόμαστε σε καθημερινή διαπραγμάτευση μέσα στο γάμο με τις/τους συζύγους μας. Και αυτό δημιουργεί εντάσεις. Ο Ανδρέας προτείνει, και εγώ συμφωνώ απόλυτα μαζί του, ότι το καλύτερο φάρμακο για τις εντάσεις αυτές είναι το χιούμορ. Γιατί πολλοί γάμοι αξίζει να επιβιώσουν. Και θα επιβιώσουν και θα ανθίσουν μόνο όταν τους φροντίζουμε όπως τους αξίζει!

Καθηγητής Ιωάννης Ν. Νέστορος, Ψυχίατρος


Aπόσπασμα από το βιβλίο:

  1. άνθρωποι παντρεύονται για να λύσουν προβλήματα τα οποία δεν θα είχαν αν δεν είχαν παντρευτεί.
  1. Δεν έχω τσακωθεί ποτέ με τη γυναίκα μου. Αυτή ασχολείται με τα μικρά προβλήματα (διακοπές, αγορές, σχολεία των παιδιών) κι εγώ με τα μεγάλα (κυπριακό, διεθνή κρίση, μόλυνση των θαλασσών).
  1. Ο λόγος που δεν οδήγησα το γάμο μου σε αποτυχία ήταν το ότι φοβήθηκα πως ο δεύτερος γάμος μου θα πετύχαινε.
  1. Απορώ γιατί με παντρεύτηκε η γυναίκα μου, αφού με γνώρισε χοντρό, φωνακλά, αθυρόστομο που τραβούσε ασπρόμαυρες φωτογραφίες, ενώ ήθελε έναν αδύνατο, ήρεμο, γλυκομίλητο που να τραβά έγχρωμες φωτογραφίες.
  1. Γάμος είναι το τίμημα που πληρώνουν οι άνδρες για το σεξ. Σεξ είναι το τίμημα που πληρώνουν οι γυναίκες για το γάμο.

 

Για το συγγραφέα:

Ο Ανδρέας Θεοδωρακόπουλος γεννήθηκε στο Αίγιο, κατάγεται από τον Πλάτανο.

Σπούδασε στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και είναι κάτοχος ΜΒΑ.

Εργάστηκε στην επικοινωνία, τη διαφήμιση, τα μέσα μαζικής επικοινωνίας και την εκπαίδευση.

Έχει γράψει τρία βιβλία και μια ποιητική συλλογή.

Ασχολείται με την ερασιτεχνικά με την ποίηση, τη φωτογραφία και την λαογραφία.