Κική Παπαδάτου

«μικρές στιγμές …μικρές ζωές»

Εκδόσεις Περίπλους - Διονύσης Βίτσος

 

Η Κική Παπαδάτου κάνει την πρώτη της εμφάνιση στα εκδοτικά δρώμενα με τη συλλογή διηγημάτων «μικρές στιγμές …μικρές ζωές», που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Περίπλους.

Αυτό που χαρακτηρίζει το βιβλίο, είναι κυρίως το κοινωνικό του προφίλ αλλά και το γεγονός ότι συμβαδίζει με την επικαιρότητα. Μικρές ιστορίες που διαδραματίζονται γύρω μας, πρόσωπα που άλλοτε αφήνουν ένα έντονο στίγμα στο ευρύτερο περιβάλλον τους και άλλοτε ζουν απλά, μέσα στην ασημαντότητα και την ανωνυμία.

Η θεματολογία ποικίλει, αν και θεωρώ ότι ένας σημαντικός αριθμός διηγημάτων αφορά περιπτώσεις ανθρώπων που εξαρτούνται από την γενική πολιτικό-οικονομική κατάσταση. Οι εκ διαμέτρου διαφορετικοί κόσμοι ενός μετανάστη και μιας Ελληνίδας οδοντιάτρου, που εφάπτονται σε ένα τυχαίο άγγιγμα, η τελευταία νύχτα ενός βιβλιοπωλείου, που ως θύμα της κρίσης, κλείνει για πάντα, η διάψευση των προσδοκιών από ένα πολιτικό κόμμα που έδειξε το πραγματικό-εγκληματικό του πρόσωπο.

Εξίσου υπέροχα είναι ωστόσο και τα διηγήματα που θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως αμιγώς κοινωνικά. Πολύ δυνατό, το σουρεαλιστικό ταξίδι από τον “σάπιο” και θλιβερό αστικό μας κόσμο, στον κόσμο του παρελθόντος, με τις ηθικές αξίες, την φυσική ομορφιά και την ανθρώπινη αγνότητα. Άλλα δύο διηγήματα που μοιάζουν μεταξύ τους, αναφέρονται στη δύσκολη συμβίωση με ανθρώπους που έχουν προβλήματα υγείας, στο ένα με αναπηρία και στο άλλο με τη νόσο Αλτσχάιμερ. Στα κοινωνικά επίσης συγκαταλέγονται δυο διηγήματα που περιγράφουν την απομόνωση των ανθρώπων από το ευρύτερο περιβάλλον τους και την προσκόλλησή τους στην τηλεόραση (τούρκικα σίριαλ) ή στον πλασματικό κόσμο του facebook. Και τι να πει κάνεις για την «Καλλιόπη την κουλή» και τον αγώνα της για επιβίωση σε ένα ξένο τόπο…

Μια τρίτη ομάδα διηγημάτων αφορά τις ανθρώπινες σχέσεις. Δυο ψυχές που παρά την υπερατλαντική απόσταση καταφέρνουν να ξανασμίξουν μετά από χρόνια, ένα ζευγάρι ηλικιωμένων που μόνο ο χρόνος και η φυσική φθορά μπόρεσε να χωρίσει, ένα φετίχ με τις γυναικείες φτέρνες, ένας εργασιομανής που καταφέρνει να διαλύσει τον γάμο του, η αναζήτηση του χαμένου έρωτα σε ένα φωτογραφείο, η ρωσίδα σύντροφος που αντικαθιστά την πεθαμένη γυναίκα, ο σπουδαίος ήρωας του Jo Nesbo που δεν αγάπησε ποτέ…

Εμβόλιμο και διαφορετικό, με χιούμορ και ζωντάνια, το διήγημα «Ρεγγίνα», γραμμένο εξ’ ολοκλήρου με επτανησιακό ιδίωμα, προσδίδει στη συλλογή ένα άλλο φωτεινό χρώμα.

Με γραφή απλή αλλά συνάμα έξυπνη, η συγγραφέας κερδίζει το στοίχημα της “ουσίας”. Καθώς μέσα στα σύντομα περιθώρια αυτού του δύσκολου λογοτεχνικού είδους, περνάει μηνύματα, θίγει με σωστό τρόπο τα κακώς κείμενα, προτείνει λύσεις, καυτηριάζει. Θέτει επίσης σε ένα διαρκές κοντράστ το τότε με το τώρα, την χαρά με την λύπη, την προσδοκία με την απογοήτευση, την διαφορετικότητα ζωών και χαρακτήρων. Όπως επίσης προανέφερα, αυτή η συλλογή είναι πάνω απ’ όλα επίκαιρη. Διαβάζοντάς τη οι επόμενες γενιές θα έρθουν αντιμέτωποι με αυτό που ζει σήμερα ο Ελληνισμός και αναφέρομαι στην παρατεταμένη οικονομική κρίση, στους ξένους επιτηρητές, στη μετακίνηση πληθυσμών και στην άσχημη ψυχολογία των ανθρώπων…

Η περιγραφική ικανότητα της Κικής Παπαδάτου, μας δείχνει ότι στο μέλλον θα μας προσφέρει ακόμα πιο αξιόλογα λογοτεχνικά ταξίδια, ίσως και σε μεγαλύτερες φόρμες. Της εύχομαι ολόψυχα να αγγίξει τα αισθητήρια όργανα των αναγνωστών της, όπως ακριβώς άγγιξε και τα δικά μου.

 

Αλέξανδρος Ακριτίδης

Συγγραφέας - Πτυχιούχος Ανθρωπιστικών Σπουδών

 

 

 

Η Κική Παπαδάτου γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε Προγραμματισμό και Ανάλυση Η/Υ. Εργάστηκε στο αντικείμενο των σπουδών της για 34 χρόνια, αρχικά στην Εθνοκάρτα (εταιρεία του Ομίλου της Εθνικής Τράπεζας) και τα τελευταία χρόνια στην Εθνική Τράπεζα.

Φανατική αναγνώστρια, λατρεύει τη λογοτεχνία. Ασχολείται επίσης με ζωγραφική, decoupage, κόσμημα, πλέξιμο. Είναι παντρεμένη και έχει ένα γιό.

Θα τη βρείτε στο fb στην ηλεκτρονική διεύθυνση:

https://www.facebook.com/kiki.a.papad και https://www.facebook.com/biblioutopos/