"Το παρελθόν κρατά πολύ"

Αλέκος Χατζηκώστας

Εκδόσεις Εντύποις

 

Ο Αλέκος Χατζηκώστας χαράζει ένα ενδιαφέρον μονοπάτι στο χώρο του αστυνομικού μυθιστορήματος με μια σχεδόν πεισματική εμμονή στην πρόσφατη ελληνική ιστορία. Προσέρχεται με απόλυτη προσήλωση στους κόλπους αυτής χωρίς να τη θεωρεί ένα διακοσμητικό και μόνο στοιχείο της έμπνευσης.

Στο πόνημά του «ΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΚΡΑΤΑ ΠΟΛΥ» ξετυλίγεται ένα κουβάρι ανθρώπινων ζωών–πρωταγωνιστών και δευτεραγωνιστών- αγωνιστών, καιροσκόπων, βιοπαλαιστών, ιδεολόγων, οι φυσιογνωμίες των οποίων συνθέτουν την εικόνα του Νεοέλληνα. Τόσο η τριβή με το παρελθόν όσο και η αναμέτρηση με το παρόν–που χαρακτηρίζει τούτο το έργο- δεν μπορεί να αφήσει κανέναν ασυγκίνητο.

Το εν λόγω έργο του συγγραφέα συγκεντρώνει τα χαρακτηριστικά της αστυνομικής λογοτεχνίας όπως το μυστήριο, την έρευνα, το απρόοπτο, την αναλυτική περιγραφή και τέλος την εξιχνίαση του αινίγματος. Όπως σε κάθε άλλο αντίστοιχο έργο, ανάμεσα στον αφηγητή και στον αναγνώστη δημιουργείται μια ιδιότυπη συμφωνία. Αυτή δεν είναι άλλη από την επίλυση του μυστηρίου.

Τα μέσα για τον χειρισμό των παραπάνω είναι το ιστορικό πλαίσιο της Κατοχής, της Αντίστασης, του Εμφυλίου, οι τρέχουσες κοινωνικο-πολιτικο-οικονομικές συγκυρίες αλλά και οι ήρωες –άλλοι συναισθηματικά και επαγγελματικά ευνουχισμένοι κι άλλοι έτοιμοι να πατήσουν επί πτωμάτων. Παράλληλα , ο συγγραφέας μέμφεται τις ισχύουσες εργασιακές συνθήκες, την μνημονιακή πραγματικότητα και εκφράζεται χωρίς περιστροφές.

Η ιστορία εξυφαίνεται γύρω από την άγνωστη δράση ενός προσώπου επιφανούς, σεβαστού στην τοπική κοινωνία, με πολιτική επιρροή. Η υστεροφημία του οποίου κλυδωνίζεται από μισόλογα, μισές αλήθειες και την αναμόχλευση της Ιστορίας. Τι συμβαίνει, λοιπόν, όταν το δημοσιογραφικό δαιμόνιο τα ‘’βάζει’’ με την ιστορική αμνησία, την ένοχη σιωπή και μια άνευ προηγουμένου βαρβαρότητα επί της ανθρώπινης ύπαρξης. ..

Η αφήγηση οργανώνεται πάνω στις τυχαίες ενδείξεις , οι οποίες σκιαγραφούν τις προϋποθέσεις της συνέχειας. Οι ήρωες ακολουθούν τόσο το ένστικτο όσο και την κοινή λογική με αποτέλεσμα ο αναγνώστης βρισκόμενος ενώπιον ίχνη πληροφοριών να διεκδικεί την ενδιάθετη αναγνωστική συμμετοχή.

Ο Αλέκος Χατζηκώστας μεταφέρει στο έργο του την έγνοια για το μέλλον αυτού του τόπου, των ανθρώπων του και την ιστορική μνήμη υπερθεματίζοντας με τη συγγραφική του πένα τη γνωστή ρήση του νομπελίστα ποιητή μας, Γιώργου Σεφέρη, ότι σβήνοντας ένα κομμάτι από το παρελθόν είναι σαν να σβήνεις και ένα αντίστοιχο κομμάτι από το μέλλον.


Δήμητρα Γούτση, φιλόλογος