www.apostaktirio.gr

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home Λαϊκή Παράδοση
Λαϊκή Παράδοση

Υπεύθυνος σελίδας: Χριστοδουλόπουλος Αθανάσιος          

mail επικοινωνίας : This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view itΠρόγραμμα Μελικιώτικου Καρναβαλιού 2013

E-mail Print PDF

 

Η παράδοσή μας


Το καρναβάλι της Μελίκης ξεκίνησε το 1960 από κάποιους ταλαντούχους καρναβαλιστές εκείνης της νοσταλγικής εποχής, οι οποίοι αυθόρμητα έβγαιναν στους δρόμους της Μελίκης τις ημέρες της Αποκριάς και καλούσαν τον κόσμο σε ένα ξέφρενο γλέντι. Με βασικό άξονα τον Λαογραφικό Όμιλο Μελίκης και Περιχώρων διένυσε μια ανοδική κι επιτυχημένη πορεία στο χρόνο, που το κατέστησε ένα από τα σπουδαιότερα αποκριάτικα γεγονότα της χώρας μας. Πάνω από 15.000 κόσμου συρρέει κάθε χρόνο για να παρακολουθήσει και να συμμετάσχει σε παραδοσιακές και σύγχρονες πολιτιστικές εκδηλώσεις, που διαρκούν εννέα ολόκληρες ημέρες. Με αποκορύφωμα των εκδηλώσεων την μεγάλη παρέλαση αρμάτων, καρναβαλιστών και παραδοσιακών συγκροτημάτων την Καθαρά Δευτέρα.


Ο τόπος μας


Η Δημοτική Ενότητα Μελίκης με 7.746 κατοίκους (απογραφή Μαΐου 2011) ανήκει στο νέο διευρυμένο Δήμο Αλεξάνδρειας. Η Μελίκη, αναπόσπαστο γρανάζι του λεγόμενου Ρουμλουκιού, είναι ένας τόπος με πλούσια παράδοση και λαογραφία, με κατοίκους που καταβάλουν τη μέγιστη προσπάθεια για την ανάδειξή των ποικίλων πολιτισμικών τους εκφάνσεων. Είναι μια κωμόπολη με τη δική της αρχιτεκτονική,  λαϊκή τέχνη, προφορικό ιδίωμα, ήθη και έθιμα. Γνωστότερα εξ’ αυτών τα Ρουγκάτσια, το παραδοσιακό καρναβάλι, οι Λαζαρίνες, τα Αναστενάρια, ο Θρακικός καλόγερος.

 

Το πρόγραμμά του φετινού Μελικιώτικου Καρναβαλιού έχει ως εξής:

 

Last Updated on Thursday, 21 February 2013 22:19 Read more...
 

Εγκαίνια έκθεσης με Μάσκες Λαϊκών Δρώμενων και Έναρξη Καρναβαλιού Μελίκης στις 23 Φεβρουαρίου 2013

E-mail Print PDF

 

Το Εθνογραφικό Μουσείο Γιώργη Μελίκη -Κέντρο Ελληνικής Μάσκας- εγκαινιάζει στους χώρους του, στη Μελίκη Ημαθίας, το Σάββατο 23 Φεβρουαρίου  και ώρα  6μ.μ μία μοναδική έκθεση με 80 αυθεντικές παραδοσιακές μάσκες από λαϊκά δρώμενα όλης της Ελλάδας.

Η έκθεση αυτή μετά την μεγάλη επιτυχία που είχε στο Βυζαντινό Μουσείο της Βέροιας, παρουσιάζεται τώρα και στην έδρα της. Ταυτόχρονα στους ίδιους χώρους, την ίδια μέρα και ώρα ανοίγει και το ιστορικό καρναβάλι της Μελίκης που εδώ και 60 χρόνια διοργανώνει ο Λαογραφικός Όμιλος Μελίκης και περιχώρων.

Το Κέντρο Ελληνικής Μάσκας το οποίο αποτελεί τμήμα του Εθνογραφικού Μουσείου από φέτος και για κάθε χρόνο προκηρύσσει μεταξύ των μαθητών της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης διαγωνισμό μάσκας.

Ο κάθε μαθητής που επιθυμεί θα μπορεί να κατασκευάσει μία μάσκα με την οποία την Καθαρά Δευτέρα θα παρελάσει στην μεγάλη παρέλαση στον κεντρικό δρόμο της Μελίκης μαζί με τα άλλα άρματα και χορευτικά συγκροτήματα. Στη συνέχεια θα παραδώσει την μάσκα με τα στοιχεία του στο Εθνογραφικό Μουσείο η οποία θα καταγραφεί και θα παραμείνει εκεί ως έκθεμα.

Καλλιτεχνική επιτροπή αποτελούμενη από καθηγητές της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου  Θεσσαλονίκης θα αξιολογήσει την κάθε μάσκα και η καλύτερη, ως έπαθλο, θα τυπωθεί σε μερικές χιλιάδες σελιδοδείκτες και θα διανεμηθεί στους μαθητές της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με το όνομα και τα στοιχεία του μαθητή.

 

Last Updated on Sunday, 17 February 2013 21:48 Read more...
 

1ο ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΧΟΡΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΕΡΕΥΝΑΣ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΧΟΡΩΝ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ

E-mail Print PDF

1ο ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΧΟΡΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΕΡΕΥΝΑΣ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΧΟΡΩΝ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ

ΕΛΑΣΣΟΝΑ

(13/04/2013 - 14/04/2013)

Η Ακαδημία Έρευνας Παραδοσιακών Χορών Ελασσόνας διοργανώνει το διήμερο 13/04/2013 – 14/04/2013 το 1ο σεμινάριο παραδοσιακών χορών με τη συμμετοχή καταξιωμένων χοροδιδασκάλων του είδους, ερευνητών – λαογράφων. Το σεμινάριο απευθύνεται σε δασκάλους παραδοσιακών χορών, χορευτές, μουσικούς και φίλους των παραδοσιακών χορών και της παραδοσιακής μουσικής γενικότερα.

Το σεμινάριο καλύπτει τις παρακάτω θεματικές ενότητες.


ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ

  • Χοροί και τραγούδια της περιοχής της Φλώρινας

Εισήγηση - Διδασκαλία: Μάνος Ιωάννης

  • Χοροί και τραγούδια της Κόνιτσας Ιωαννίνων

Εισήγηση - Διδασκαλία: Σταυρίδης Σάκης

  • Χοροί και τραγούδια της περιοχής της Δράμας

Εισήγηση - Διδασκαλία: Παπακώστας Χρήστος

  • Χοροί και τραγούδια των Κυκλάδων

Εισήγηση - Διδασκαλία: Λιάρος Γεώργιος

Last Updated on Tuesday, 05 February 2013 20:11 Read more...
 

Το νέο συμβούλιο του Λαογραφικού Ομίλου Μελίκης και Περιχώρων

E-mail Print PDF

Ως νεοεκλεγέν Διοικητικό Συμβούλιο του Λαογραφικού Ομίλου Μελίκης και Περιχώρων θέλουμε να ευχαριστήσουμε το απερχόμενο συμβούλιο για την προσφορά του στον τόπο και την άψογη συνεργασία του σε όλα τα θέματα. Το έργο που έχουμε μπροστά μας είναι σημαντικό και πολυδιάστατο, τα χρόνια που βιώνουμε δύσκολα και απαιτείται εκ μέρους μας ιδιαίτερος ζήλος και προσήλωση. Θα είμαστε ανοιχτοί σε κάθε νέα ιδέα και πρόταση, ενώ είναι επιβεβλημένη η βοήθεια όλων των ατόμων με εμπειρία στα πολιτιστικά δρώμενα. Θέλουμε όλο τον κόσμο κοντά μας για να γίνουμε ακόμα πιο δυνατοί. Σας ευχαριστούμε από καρδιάς για την εμπιστοσύνη που δείξατε στα πρόσωπά μας με την ψήφο σας και θα κάνουμε τα πάντα για να μην σας διαψεύσουμε.


Σας ευχαριστούμε
Μελίκη, 22 Νοέμβριου 2012


Το εννεαμελές διοικητικό συμβούλιο μαζί με τα δυο αναπληρωματικά μέλη έχει ως εξής:


Αλέξανδρος Ακριτίδης - Πρόεδρος

Σταματία Τζικανούλα - Αντιπρόεδρος
Ερατώ Παυλοπούλου - Γενική Γραμματέας, Υπεύθυνη Αρχειοθέτησης Υλικού
Γιώργος Καραγκιοζόπουλος - Υπεύθυνος Εκδηλώσεων
Αχιλλέας Τσιάρας - Υπεύθυνος Ιματισμού
Ελισάβετ Παραπούρα - Υπεύθυνη Ιματισμού
Γρηγόρης Μπουκουβάλας - Υπεύθυνος Χορευτικών Τμημάτων
Κωνσταντίνος Παυλόπουλος - Ταμίας
Σωτήρης Βούλγαρης -Υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων.
Ολυμπία Κυριαζή - Αναπληρωματικό μέλος, Βοηθός Ιματισμού
Λεμονιά Μανίκα - Αναπληρωματικό μέλος, Βοηθός Ιματισμού
Read more...
 


Page 4 of 18