Τετάρτη, 10 Απριλίου 2024 08:12

Έκθεση της ζωγράφου Κορίννας στην Πνευματική Εστία Βούλας ‘’ΕΛΕΝΗ ΓΛΥΚΑΤΖΗ-ΑΡΒΕΛΕΡ ’’

Written by
515
Έκθεση της ζωγράφου Κορίννας στην Πνευματική Εστία Βούλας  ‘’ΕΛΕΝΗ ΓΛΥΚΑΤΖΗ-ΑΡΒΕΛΕΡ ’’

Έκθεση της ζωγράφου Κορίννας στην Πνευματική Εστία Βούλας  ''ΕΛΕΝΗ ΓΛΥΚΑΤΖΗ-ΑΡΒΕΛΕΡ'' 

Εγκαινιάζεται στις 13 Απριλίου 2024 στην Πνευματική Εστία Βούλας “Ελένη Γλύκατζη Αρβελέρ”,Ζεφύρου 2 στην Βούλα η νέα έκθεση της διακεκριμένης εικαστικού δημιουργού Κορίννας που έχει διαπρέψει μέχρι σήμερα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, και επίσης έχει βραβευτεί . Πρόκειται για ένα διήμερο δρώμενο τέχνης και πολιτισμού με τον πρωτότυπο τίτλο "Μη με λησμόνει" . Περιλαμβάνει 13 ζωγραφικούς διάλογους με ένα λουλούδι που μεταφέρει μνήμες. Η εμπνευσμένη καλλιτέχνιδα που διδάσκει την εικαστική τέχνη  μας καλεί σε ένα ονειρικό ταξίδι στον κόσμο της ανάμνησης και της νοσταλγίας, μέσα από τα αυθεντικά επιτεύγματα της που καθώς ξεδιπλώνονται μπροστά μας αποτελούν ύμνους στο μυστηριακό και γοητευτικό μεγαλείο της φύσης . Μας γεμίζει συναισθήματα που αγγίζουν την ψυχή  ,κάνουν την καρδιά μας να ανθίσει και ξυπνούν μνήμες .Από την αρχαιότητα, το "Μη με λησμόνει" υφαίνει μνημονικές, ιστορίες αγάπης και πίστης . Σαν το φυλαχτό, σφραγίζει δεσμούς αδιάρρηκτους, υπενθυμίζοντας την αέναη δύναμη του συναισθήματος.  Σε κάθε πινελιά, σε κάθε χρώμα, η Κορίννα αποτυπώνει την εύθραυστη ομορφιά του λουλουδιού, προσκαλώντας μας σε μια εσωτερική αναζήτηση για τα δικά μας "Μη με λησμόνει". Μια σπάνια ευκαιρία να περιπλανηθούμε και να χαθούμε σε 13 ζωγραφικούς κόσμους, γεμάτους νοήματα μέσα από τα οποία η τέχνη μας θυμίζει πράγματα και καταστάσεις που γνωρίζουμε .  O ιστορικός, κριτικός τέχνης Λεόντιος Πετμεζάς που θα προλογίσει την έκθεση επισημαίνει : 

‘’Oι απόλυτα σχηματοποιημένες αποδόσεις της Κορίννας πολλαπλασιάζουν μορφικά και ενοποιούν αποτελεσματικά τα ψυχικά θησαυρίσματα με χαρισματική, δραστική και ευρύτερη φυσιογνωμία απόκλισης . Με κοινό σημείο αφετηρίας τον προσδιορισμό της παράθεσης των χρωμάτων και των σχημάτων η δημιουργός εκθέτει στην οπτική διάθεση του θεατή αρκετές αναφορές με στοιχεία που διέπουν την φαντασιακή διάσταση και την ανανέωση των προοπτικών της διευθέτησης. Αρμολογεί πραγματεύσεις που τέμνονταν γενετικά και διαμετρημένα ενώ έκδηλα εμπεριέχουν αποτυπώσεις . Εισάγει μια ατμόσφαιρα αισθημάτων και μας δίνει την ευκαιρία ως κοινό να γνωρίσουμε την πρωτοπορία μιας διήθησης , την απώτερη σημασία της απεικόνισης, την ένταση των αντιθέσεων, το ξεχωριστό πρόσχημα των επεμβάσεων και βέβαια την κατάκτηση της πλήρους ουσίας. Μέσα από τα μοτίβα που συγκροτεί συνειδητοποιούμε την γόνιμη σχέση  με την λύτρωση. Με γλαφυρότητα φιλοτεχνεί την προοπτική των εκφάνσεων και των συνειρμών.

Στο περιεχόμενο των πινάκων τα μηνύματα αντιπροσωπεύουν αποκαλύψεις με μια ρητορική που περνά ευπρόσδεκτα σε αντιστοιχίες. Ο εικαστικός λόγος προτάσσετε ενεργά και γίνεται εύληπτα συνοδοιπόρος σε μια τρυφερότητα που παράγεται προβάλλοντας παράλληλα μια φιλοσοφική αναμέτρηση με την παρουσία και την διατύπωση της φυσικής συναρμολόγησης. Τολμώντας την πρωτοβουλία της εκποίησης εμπεριέχει τις ιδιάζουσες χαρακτηριστικές και ευρηματικές φάσεις μιας καινοτόμου ενασχόλησης που κινείται με δεσπόζουσα καίρια δύναμη. Οι συλλήψεις μετατρέπονται σε σύμβολα με υπόσταση που ενδυναμώνουν και στηρίξουν τις αισθαντικές ενέργειες. Οι εμβληματικές, μοναδικές και πανέμορφες διατάξεις διαθέτουν  την χροιά της εμβέλειας των ορισμών. Τοποθετώντας την προσθήκη του οικείου μοτίβου στις επαρκείς  αναθέσεις της η Κορίννα αναφορικά και αναλυτικά  ενορχηστρώνει ιδιότυπα απεικάσματα με την παρεμβατική και  την παλμική θέρμη ενός ευρύτατου φάσματος της έμμεσης και της κυρίαρχης ζωτικότητας.                              Η παραστατικότητα που εκπέμπεται απέναντι στην προσθετική μέθοδο της περιγραφής και στην διαχρονική χροιά της ενατένησης συνάδει σε μια περιδιάβαση σε ένα περιβάλλον  με προικισμένες καταθέσεις . Οι δομές και οι δομήσεις τους  μετατρέπουν συχνά την ατμοσφαιρική φυσική αισθαντικότητα τονίζοντας με την παραθετική και ιδεογραφική έμφαση την δυνατότητα της ύστατης γραμμικής λήψης.

Ενέχουν κάποιες ενταγμένες αφηγηματικών πραγματώσεων που καθώς επεκτείνονται φορτίζουν το φυσικό αλλά και το μεταφυσικό υλικό  με φορτίσεις. Η πρακτική που ακολουθούν  τα επιτεύγματα της γραφής που συμπεριλαμβάνονται στα εκθέματα  με υπαρξιακή σταθερότητα  υπεροχής και συμμετοχής πλαισιώνουν το ακατάβλητο ορόσημο και το  πρόσημο της εντρύφησης και της ενδοσκόπησης στην σφαίρα της  συνδιαλλαγής .                                      Τα έργα της ιδιότυπης έκθεσης  με επιβεβαίωση συνέχισης  αναπαράγουν τονικά τις αμιγείς  επισημάνσεις που ανάγονται σταδιακά και βαθμιαία στην παρατήρηση της εύληπτης διευθέτησης .Ενδυναμώνουν τα αποτελέσματα  που απορρέουν  μελετημένα από την διακριτική συμπαντική και αδιάσπαστη  υφή της στοιχειώδους εγρήγορσης .

Με γαιώδεις αποχρώσεις  ανιχνεύουν τα μονοπάτια της λιτότητας. Με τις επιβλητικές και τις αδρές πινελιές, τα ιδανικά αφαιρετικά χρώματα και τις αυστηρές γραμμώσεις εκφράζουν διατάξεις και διαστάσεις.

Τα χαρακτηριστικά τους προχωρούν σε ιδιαιτερότητες και  σε  σηματοδοτήσεις ,ζήτησης, διάχυσης και μεθοδικής αντίληψης. Οι μεταμορφώσεις που εμπεριέχουν παραπέμπουν σε χαρακτικές  ωσμώσεις , σε ευρήματα με εντυπωσιακούς συνδυασμούς εμβέλειας και σε εκδοχές με  επεκτατικά δεσίματα ποικίλων  ωσμώσεων . Εκχωρούν εγχειρήματα  για την εμπειρία και την  εισαγωγή  σε μια  θεαματική οντότητα που ενεργοποιεί τους κύκλους της παρατήρησης και  της εξιδανίκευσης. Μέσα από τις εμβληματικές υπερβάσεις  αντιλαμβανόμαστε την κατανυκτική τοποθέτηση ,την γεφύρωση του ατομικού με το ιδανικό κρεσέντο, την τάση και την αισιοδοξία της επαφής που  συγκλονίζουν . Η ανάδειξη  του ιδεατού με οξυδέρκεια , θεώρηση και  παρατήρηση  εμβαθύνει σε μια επιγραφική ροή . Η αέναη πλαστικότητα της διεργασίας  στοιχειοθετεί μια σημειογραφική στερεογραφία  με ποιητική αλληλουχία . Οι τεχνικές που χρησιμοποιούνται με διατυπώσεις παραθέτουν πιστοποιήσεις  που επισυνάπτουν με  επικόλληση  προσθήκες που συμπληρώνουν και δίνουν έφεση στην πυκνότητα του αυτοπροσδιορισμού.’’         

Η έκθεση τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης και του Ομίλου για την UNESCO Πειραιώς & Νήσων.

 

 

 

 

 

Read 515 times

Latest from apostaktirio team