«Θεοί μεν γαρ μελλόντων, άνθρωποι δε γιγνομένων, σοφοί δε προσιόντων αισθάνονται» είπε ο Φιλόστρατος (Τα ες τον Τυανέα Aπολλώνιον, VΙΙΙ, 7 ).
Ο Κ.Π.Καβάφης έγραψε τα ίδια περίπου λόγια στην ποίηση του με τίτλο: «Σοφοί δε προσιόντων» προσθέτοντας όμως και κάποια άλλα λόγια, τα εξής:
Οι άνθρωποι γνωρίζουν τα γινόμενα.
Τα μέλλοντα γνωρίζουν οι θεοί,
πλήρεις και μόνοι κάτοχοι πάντων των φώτων.
Εκ των μελλόντων οι σοφοί τα προσερχόμενα
αντιλαμβάνονται. Η ακοή
αυτών κάποτε εν ώραις σοβαρών σπουδών
ταράττεται. Η μυστική βοή
τους έρχεται των πλησιαζόντων γεγονότων.
Και την προσέχουν ευλαβείς. Ενώ εις την οδόν
έξω, ουδέν ακούουν οι λαοί.
Δεν ήταν, λοιπόν, ευχαριστημένος ο Κ.Π.Καβάφης στην εποχή του με την κοινωνία ούτε το περιβάλλον του. Ο σαρκασμός του ήταν εμφανής κι απόλυτα κριτικός μπροστά στην παρακμή ενός κόσμου, που ότι κι αν κάνει, όσες προσπάθειες κι αν καταβάλλει, του φαίνονταν καταδικασμένος. (Σας θυμίζει κάτι στις μέρες μας με το Δ.Ν.Τ. παραδείγματος χάριν;)
Ο Καβάφης είχε ένα μεγάλο «πάθος», μια παρεκτροπή από τα συνήθη, που οι περισσότεροι μελετητές του έργου και της ζωής του θεωρούν ότι πρόκειται για την ομοφυλοφιλική ερωτική ζωή του ποιητή. (Να, που οδηγούμαστε!)
Χαρακτηριστικές του ψυχοπνευματικού βασανισμού του είναι οι βραχυγραφημένες σημειώσεις που κρατά: «Πρέπει αλύγιστα να επιβάλω στον εαυτό μου ένα τέρμα έως την 1η Απριλίου, διαφορετικά δεν θα μπορέσω να ταξιδέψω. Θ' αρρωστήσω και πώς θα περάσω τη θάλασσα, και πώς, αρρωστημένος θ' απολαύσω το ταξίδι μου; 16 Μαρτίου: Μεσάνυχτα. Υπέκυψα εκ νέου. Απελπισία, απελπισία, απελπισία. Καμιά ελπίδα δεν υπάρχει. Παρεκτός αν σταματήσω ως τις 15 Απριλίου. Ο θεός βοηθός» και κάπου αλλού: «Υφίσταμαι μαρτύριο. Σηκώθηκα και γράφω τώρα. Τί θα κάμω και τι θα γίνει; Τί να κάνω; ...Βοήθεια. Είμαι χαμένος». (Ψυχοπνευματικοί βασανισμοί και δικοί μας!!!...)
Αχ, Καβάφη, δεν τα φιλοσόφησες, μου φαίνεται, καλά, τα πράγματα! Τουλάχιστον, καθόλου συνετά! Μα, εσύ ως πνευματικός δημιουργός έπρεπε να είχες επίγνωση του τι κάνεις, τι δεν κάνεις και τι πρέπει να κάνεις! Διότι αν δεν είχες εσύ σχέση με την ποίηση και τη φιλοσοφία, σαφώς θα πρέπει να είχε ο Πλάτωνας, ο πατέρας της φιλοσοφίας, ο οποίος μου φαίνεται πως πολύ δικαιολογημένα έγραψε στην «Απολογία του Σωκράτη» τα εξής:
«....Μετά λοιπόν από τους πολιτικούς, πήγα στους ποιητές, σ’ εκείνους που γράφουν τις τραγωδίες και σε εκείνους που γράφουν διθυράμβους και στους άλλους, με σκοπό να δω αν είμαι πιο αμαθής σε σχέση μ’ αυτούς. Φέρνοντας, λοιπόν, μαζί μου και μελετώντας τα ποιήματα τους, που μου φαινόταν ότι τα έχουν επεξεργαστεί επισταμένα, τους ζητούσα να μου εξηγήσουν τι λένε, για να μάθω ταυτόχρονα και κάτι από αυτούς.
Ντρέπομαι, να σας πω, άνδρες, την αλήθεια. Οφείλω, όμως να σας την πω. Σχεδόν όλοι όσοι ήταν παρόντες κατά την εξέταση, αν τους ρωτούσαν, θα μπορούσαν να μιλήσουν καλύτερα για τα έργα τους από αυτούς τους ίδιους. Κατάλαβα, λοιπόν, ότι για τους ποιητές ισχύει αυτό, ότι δηλαδή δεν δημιουργούν με τη σοφία όσα δημιουργούν, αλλά με κάποιο ένστικτο και με κάποια έμπνευση ανάλογη με εκείνη που χαρακτηρίζει τους μάντεις και τους χρησμοδότες.
Γιατί, πράγματι, αυτοί λένε πολλά και καλά, αλλά δεν γνωρίζουν τίποτε για όσα λένε. Αυτό μου φαίνεται ότι έχουν πάθει και οι ποιητές. Και ταυτόχρονα κατάλαβα ότι εξαιτίας του ποιητικού τους ταλέντου νομίζουν ότι και στα άλλα είναι πιο σοφοί από τους ανθρώπους, ενώ δεν είναι. Έφυγα, λοιπόν, και από κει, πιστεύοντας ότι πλεονεκτώ σε σχέση με αυτούς, όπως και με τους πολιτικούς στο ίδιο θέμα, ότι δηλαδή γνώριζα την άγνοια μου…»
Κατάλαβες, αγαπητέ Καβάφη; Είχε συνείδηση της άγνοιας του (ενώ εσύ, οι φίλοι και οι υποστηρικτές του Δ.Ν.Τ. όχι). Και για να το καταλάβεις καλύτερα κ. Καβάφη το θέμα που συζητούμε για ενέργειες σοφές, τουτέστιν δίκαιες ή χρηστές, σ’ ερωτώ: Γνώριζες τι είναι σοφά και όλα τα παραπάνω;
Υποψιάζομαι σαν τον Σωκράτη κι εγώ πως οι διάφοροι (σαφώς και οι αδιάφοροι) άνθρωποι χρησιμοποιούν τις ίδιες λέξεις, αλλά εννοούν διαφορετικά πράγματα, συζητούν δίχως να μπορούν να συνεννοηθούν (παρότι μιλούν την ίδια γλώσσα) και το αποτέλεσμα είναι να συγχύζονται.
Ναι, να συγχύζονται εννοιολογικά και ηθικά. Σαν εσένα, Καβάφη! Τώρα, θα με ρωτήσεις: «Και που οδηγεί αυτό»; Μα, φυσικά, στην φιλονικία και στην αναρχία (καλομελέτα κι έρχεται)!
Αν κ. Καβάφη μπορούσαμε εμείς οι άνθρωποι να φτάσουμε στο σημείο να βλέπουμε την αλήθεια γύρω μας, τότε αυτομάτως θα διαλέγαμε το «σωστό» και θα ξέραμε τι να κάνουμε. (Κολοκύθια!...)
Προτείνω να κάνουμε ένα ακούραστο ερωτηματολόγιο, που στο πρώτο του στάδιο θα λέμε τι είναι «δίκαιο» να γίνει και τι όχι (για την πολιτική εννοώ). Κατόπιν να ερωτηθούν κάποιοι…λέω κάποιοι (πολιτικοί συν τον Γιωργάκη) αν έχουν διαπράξει «ανθρωποκτονίες εξ αμελείας». Είμαι σίγουρη ότι θα αναφέρουν ολόκληρο σμήνος με αρετές τους! (Τι παιδιά!...)
Κατόπιν να ζητήσουμε παραδείγματα ορθών ενεργειών τους (των πολιτικών εννοείται) που να έχουν μια κοινή ιδιότητα ή ένα χαρακτήρα κοινό, βάση του οποίου να χαρακτηρίζονται ορθά.
Στόχος στις ενοχλητικές αυτές ερωτήσεις θα είναι οι ασκήσεις λογικής, οι οποίες θα καταπολεμούν τις ανατρεπτικές ηθικές συνέπειες της σοφιστικής διδασκαλίας της κυβέρνησης περί Δ.Ν.Τ. Καταλάβατε;.. Όχι;.. Ούτε κι εγώ!..
Διότι αυτοί οι άνθρωποι πρέπει να ερωτηθούν εάν γνωρίζουν «τι είναι ευσέβεια» και όσοι δεν γνωρίζουν (αρκετοί στο Κοινοβούλιο), να παραπεμφθούν ως οι «Τριάκοντα Τύραννοι» στους Δικαστές, οι οποίοι θα τους στείλουν όχι μόνο στη φυλακή, αλλά και στην εκτέλεση (δίχως να διευκολυνθεί παρακαλώ η απόδραση τους).
Τότε και μόνο τότε θα το ευχαριστηθεί ο λαός, ο οποίος φυσικά θέλει κάπου αλλού ήρεμα να ζήσει, πιθανόν στον πλανήτη Άρη ή…και στα σκεπτικά διδάγματα, τα σχετικά με τις σοφίες τις ενάντιες με το Δ.Ν.Τ. (Βρε, τι πάθαμε!...)
-
Γιάννης Καραμανίδης “Και τι δε θα ‘δινα” (ΝΕΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ)
Read 67 times -
16th International Poetry / Prose Contest "Alonissos" - 16ος Διεθνής Διαγωνισμός Λογοτεχνίας για την Αλόννησο
Read 116 times -
Έρχεται το 45ο River Party στο Νεστόριο Καστοριάς, με απίθανο line-up!
Read 64 times -
Sliding Slalom/Στρογγύλη: Θεατρική παράσταση στον Αρχ. Χώρο Ακρωτηρίου Σαντορίνης
Read 72 times -
8ο Cip Festival - Έναρξη
Read 79 times -
Ο Γρηγόρης Σκιαδάς σχολιάζει το βιβλίο του Δημήτρη Ρηρογιάννη: "Τα καναρίνια έχουν υπέροχη λαλιά"
Read 266 times -
4th Artwalk how to make memories 21-31 Ιουλίου 2025
Read 105 times -
ΤΟ 6ο PHOTONET GALLERY ΕΡXETAI ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ!
Read 70 times -
«Καρυάτις Γ'. Θράκη»: Εκθεση φωτογραφίας του Γιώργου Τατάκη στο Μουσείο Μετάξης
Read 52 times -
Το RUDU FEST επιστρέφει για 4η χρονιά στην Αμοργό Ι Φοίβος Δεληβοριάς, Σκιαδαρέσες, The Boy, Δημήτρης Κοργιαλάς, Billie Kark κ.α. Ι 27 Ιουλίου – 1η Αυγούστου
Read 81 times -
Η Ζωή Τηγανούρια στη Θεσσαλονίκη! | 14 Ιουλίου - Πλατεία 12 Αποστόλων
Read 133 times -
Η ημέρα πλησιάζει! Οι THE DANDY WARHOLS επιστρέφουν στην Αθήνα! Ι Όλες οι τελευταίες λεπτομέρειες Ι Τετάρτη 9 Ιουλίου 2025, UNIVERSE
Read 65 times -
Ο ΣΤΑΘΜΑΡΧΗΣ
Read 107 times -
Blank Wall Gallery Pop Up Έκθεση στη Βαρκελώνη
Read 69 times -
9ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Δήμου Μονεμβασίας
Read 60 times -
8ο Cip Festival - Δράσεις
Read 115 times -
Ένας αιώνας Μίκης Θεοδωράκης »: Μπέττυ Χαρλαύτη & Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ στην Αρχαία Κόρινθο, Πέμπτη 10 Ιουλίου στις 21:00 με είσοδο ελεύθερη
Read 78 times -
Η Μαρία Σκρέτα μας συστήνεται μέσα από «Τα ριζά των Αγράφων»
Read 74 times -
Planet of Zeus, Nightstalker, Κοινοί Θνητοί κ.α. στο 1ο KROKOS OPEN AIR FESTIVAL Ι 8, 9 και 10 Αυγούστου στον Κρόκο Κοζάνης, το πιο δυνατό τριήμερο του καλοκαιριού
Read 83 times -
Αλλαγή χώρου για την συναυλία των Hooters στην Αθήνα!
Read 63 times -
ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ : Στον Υπερθετικό | Ομαδική Εικαστική Έκθεση στο Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών Τσιχριτζή, Κηφισιά | Εγκαίνια: Σάββατο, 21 Ιουνίου και ώρα 7-10:30μ.μ. |Διάρκεια έκθεσης έως 12 Ιουλίου 2025
Read 239 times -
''Ιάματα'' το νέο βιβλίο της Γεσθημανής Μπερμπέρη των Εκδόσεων Αποστακτήριο παρουσιάζεται στις Σέρρες (25.6.2025)
Read 99 times -
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΔΙΗΓΗΜΑΤΩΝ, ΘΕΑΤΡΙΚΩΝ, ΔΟΚΙΜΙΩΝ ΚΑΙ ΠΑΡΑΜΥΘΙΩΝ 15ΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟΥ & ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΕΠΟΚ 2024-25
Read 184 times -
«Αριστερόχειρες» από την Ομάδα ΚΛΕΨύΔΡΑ
Read 89 times -
Η «Νύχτα Φόνου» επιστρέφει δυναμικά... στο Cine Παράδεισος!!!
Read 83 times -
«Η Ανάσα της Γης» (“Breathing Earth”) σε σκηνοθεσία Νίκου Καμτσή | 22/6 στο Άλσος Γαλατσίου μ’ ελεύθερη είσοδο για το κοινό
Read 100 times -
ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΝΤΣΙΟΣ FEAT ΑΝΘΗ ΣΦΥΡΗ | ‘’ΑΓΡΙΕΣ ΝΥΧΤΕΣ’’ - NEW SINGLE!
Read 336 times -
Blank Wall Gallery Ομαδική Έκθεση Φωτογραφίας "Black & White"
Read 149 times -
«Ρήγας ο Βελεστινλής» της εκπαιδευτικού-συγγραφέας Αγγελικής Θάνου από τις Εκδόσεις Αποστακτήριο (21.6.2025, Βελεστίνο)
Read 86 times -
"Από σημαιοφόρος σε αποτυχία: Το κρυφό κόστος της ακαδημαϊκής εμμονής στην Ελλάδα" ένα κείμενο της Φωτεινής Τζουβελέκη
Read 238 times -
Βραβεία 4ου Πανελλήνιου Διαγωνισμού Πρωτότυπων Μονολόγων επί Σκηνής της Ένωσης Σεναριογράφων Ελλάδος
Read 216 times -
Στράτος Κύπρος "Δυο αγκαλιές" : Νέο τραγούδι και video
Read 205 times -
Ελληνική υπογραφή στο Hollywood από τις Duo Z (Zoe Tiganouria & Zizi Bologna) είναι γεγονός! Στις 3 Μαΐου κυκλοφορεί το soundtrack της πολυβραβευμένης ταινίας "Forbidden Tango"
Read 141 times -
ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ 14ου ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ 2025, Ομίλου για την UNESCO Τεχνών, Λόγου και Επιστημών Ελλάδος (έως 18/7)
Read 433 times -
Απολαύστε το νέο Video Clip της κωμικής παράστασης «Νύχτα Φόνου» σε ερμηνεία Φάνη Μπουχλαριώτη!
Read 174 times -
«Ο Αιώνας του Μίμη Πλέσσα»: Ένα μοναδικό μουσικό αφιέρωμα για το MDA Ελλάς, 18 Ιουνίου 2025
Read 186 times -
Δίκτυο Αλληλεγγύης Αγίας Παρασκευής: Αποτελέσματα 2ου Πανελλήνιου Διαγωνισμού Διηγήματος
Read 270 times -
Πνευματικοί Ορίζοντες Λεμεσού: ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ H' ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΛΟΓΟTΕΧΝΙΚΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ 2024-2025
Read 269 times -
Για 8η συνεχόμενη χρονιά, το Chania International Photo Festival (CIP Festival) ανοίγει τις πύλες του από τις 20 έως τις 24 Ιουλίου 2025
Read 159 times -
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ 2ΟΥ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΛΟΓ. ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ 2025 - ΚΛΗΡΟΔΟΤΗΜΑ ΜΙΧΑΗΛΑΣ ΑΒΕΡΩΦ - ΓΙΑ ΤΑ ΖΩΑ - ΔΙΗΓΗΜΑ KAI ΠΟΙΗΣΗ
Read 368 times
Σοφοί δε προσιόντων αισθάνονται το Δ.Ν.Τ - Παρθένα Τσοκτουρίδου
- Λεπτομέρειες
- Γράφτηκε από τον/την Super User
- Κατηγορία: Άρθρα - Κριτικές που έφτασαν σ' εμάς
- Εμφανίσεις: 5667