"Οι δυο τους" - Ευγενία Βραδή
Μέσα από τη νουβέλα «Οι δυο τους» η συγγραφέας περιγράφει διαφορετικές περιπτώσεις ψυχικά ασθενών ανθρώπων, τους οποίους καλείται να βοηθήσει ο γιατρός τους. Πάντα σε έναν ειδικό χώρο, πάντα οι δυο τους, ψυχοθεραπευτής και ασθενής, προσπαθούν να εντοπίσουν τα προβλήματα στη ρίζα τους, ώστε να επιτραπεί στην ψυχή του νοσούντος να απελευθερωθεί από τυχόν βάρη του παρελθόντος ή της πρόσφατης ζωής του. Ο Ντυμπόν, ψυχίατρος και ψυχοθεραπευτής, δίνει τις μάχες του στο συνειδητό, στην πραγματικότητα αλλά και στο υποσυνείδητο, που στο βιβλίο περιγράφεται ως ΤΡΙΤΟ ΕΠΙΠΕΔΟ. Ο Ντυμπόν, πραγματοποιώντας μια βαθιά αναζήτηση στα άδυτα της ανθρώπινης ψυχής, αναζητά την γενεσιουργό αιτία που κρύβεται πίσω από κάθε ανθρώπινο δράμα, στην οποία πρέπει να εστιάσει προκειμένου να την φέρει στην επιφάνεια και να την αντιμετωπίσει.
Στη λογοτεχνική της απόδοση, η μέθοδος του γιατρού είναι άκρως ευρηματική, καθώς συχνά η αντιμετώπιση της κάθε ψυχικής αντιξοότητας ή τραύματος γίνεται σε έναν φανταστικό κόσμο, με φανταστικούς πρωταγωνιστές που ο καθένας τους επιδρά αρνητικά ή θετικά στον εσωτερικό κόσμο του ασθενούς. Οι μηχανισμοί άμυνας και τα συναισθήματα προσωποποιούνται, ενώ αυτή η κατάταξη των επιπέδων βασίζεται στον Φρόυντ, ο οποίος δημιούργησε ένα “τοπογραφικό” της ψυχής, χωρίζοντάς την σε τρία επίπεδα: Συνειδητό, υποσυνείδητο και υπερεγώ.
Οι ψυχικές διαταραχές είναι ένα αρκετά επίκαιρό ζήτημα στις μέρες μας, με αυξητικές τάσεις, ενώ σύμφωνα με έρευνες ένα στα τέσσερα άτομα στην Ελλάδα αντιμετωπίζουν προβλήματα με την ψυχική τους υγεία.
Super User
Vitae suspendisse ad erat fames at neque, imperdiet curae platea ipsum nec, vehicula elementum curabitur massa lorem. Habitasse facilisis pharetra vitae senectus conubia etiam lacinia, curabitur odio feugiat ultrices pulvinar dictum accumsan.
Latest from Super User
- O EAGLE-EYE CHERRY για πρώτη φορά στην Ελλάδα Ι Μαζί θα τραγουδήσουμε το ‘Save Tonight’ και άλλες μεγάλες pop rock επιτυχίες Ι Γιος του θρυλικού τζαζίστα Don Cherry και αδελφός της Neneh Cherry I Κυριακή 29 Νοεμβρίου – WE – Θεσσαλονίκη και Δευτέρα 30
- ΠΑΥΛΙΝΑ ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗ ΟΡΟΦΟΣ at ΚΑΦΩΔΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 6 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ
- ΜΟΥΣΙΚΗ - RE:ENDLESS: Breath After Coma, Snake Eyes (UK), Contra Limit live – Το νέο κεφάλαιο του ENDLESS DAZE, αφιερωμένο στον σύγχρονο alternative, grunge και heavy rock ήχο Ι Παρασκευή 6 Νοεμβρίου 2026, AUX CLUB
- The Future (Το Μέλλον) ένα MusiCoMedia show του Γιώργου Πατεράκη & της χορωδίας String Theory 6,7,13,14 Νοεμβρίου στις 21:00 Πολυχώρος τέχνης Baumstrasse
- «Παραμονή Πρωτοχρονιάς»: Η βραβευμένη μαύρη κωμωδία του Κώστα Καραφύλλη έρχεται από 11 Νοεμβρίου στο Θέατρο 104 (Blackbox)