Τρίτη, 10 Νοεμβρίου 2020 12:11

Έναρξη της Ψηφιακής Λέσχης Ανάγνωσης "Δ.Α.Δ.Α." του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου

Written by
480
Έναρξη της Ψηφιακής Λέσχης Ανάγνωσης "Δ.Α.Δ.Α." του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου

Έναρξη της Ψηφιακής Λέσχης Ανάγνωσης "Δ.Α.Δ.Α." του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου

Ο Σύνδεσμος Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου (ΣΠΕΚ) καθιερώνει την Ψηφιακή Λέσχη Ανάγνωσης του ΣΠΕΚ «ΔΑΔΑ», η οποία παρέχει τη δυνατότητα σε μέλη και φίλους του, με συν-ανάγνωση, εκ του συστάδην ή ηλεκτρονικά εξ αποστάσεως, να Δ-ιαβάζουν, Α-ναλύουν, Δ-ιαλογίζονται, Α-νελίσσονται με βιβλία πεζογραφίας, δοκιμίων, ποίησης, θεάτρου, ιστορίας, αρχαιολογίας, λαογραφίας, φιλοσοφίας κ.ά. 

Ο Σύνδεσμος Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου λειτουργεί για μέλη, φίλους, υποστηρικτές και φιλαναγνώστες πολίτες τη Λέσχη Ανάγνωσης Δ.Α.Δ.Α.

(Δ-ιαβάζω, Α-ναλύω, Δ-ιαλογίζομαι, Α-νελίσσομαι). Όσοι ζητήσουν να συμμετέχουν, θα διαβάζουν ένα βιβλίο ή ένα κείμενο, θα το αναλύουν με διαλογισμό, θα βγάζουν συμπεράσματα ή ευρήματα και βαθμιαία θα ανελίσσουν τη γνώση τους. Το βιβλίο ή κείμενο μπορεί να είναι 1) ελληνικό ή ξένο 2) σύγχρονο ή κλασικό 3) λογοτεχνικό [διήγημα, μυθιστόρημα, δοκίμιο, ποίηση] ή έργο θεάτρου, ιστορίας, αρχαιολογίας, λαογραφίας, φιλοσοφίας κλπ. 

Με την Ψηφιακή Λέσχη Ανάγνωσης ο ΣΠΕΚ διαλύει την κοινωνική απόσταση μεταξύ φίλων, τους καλεί να είναι μέλη μιας Ομάδας, να διαβάσουν ένα βιβλίο – σε φυσικό χώρο ή με τηλε-διάσκεψη- να το αναλύσουν, να απολαύσουν τα ευρήματα. Η Ομάδα, αναγνωστών και συγγραφέων, διαβάζει και αναλύει βιβλία που συμφωνεί, σε τακτό χρόνο. Τη διάρκεια τηλεανάγνωσης, το πότε και πώς, τη λίστα βιβλίων, ερωτήσεων κ.ά. τα καθορίζει η ίδια η Ομάδα. Το κάθε μέλος με την ανάγνωση, θα διαλογιστεί με άλλους, θα διευρύνει τους ορίζοντες, το πνεύμα, την αντίληψή του. Με την καθοδήγηση Συντονιστή και αφού διαλογιστούν, αναλύουν το βιβλίο και φτάνουν σε ευρήματα/ συμπεράσματα π.χ. για τον σκοπό του έργου, την πρωτοτυπία, το μήνυμα. 

Ο ΣΠΕΚ φιλοδοξεί ώστε τα μέλη με την ανάγνωση να διευρύνουν τους ορίζοντες, το πνεύμα, την αντίληψή τους. Διότι στην ερώτηση των παλαιών γραφών 'Γνωρίζεις αυτά που διαβάζεις;' απαντά η συλλογική σοφία της Ομάδας. Διότι ένας γράφει μόνο όσα γνωρίζει, ή νομίζει ότι γνωρίζει. Αλλά όταν διαβάζει, τότε ακούει ανεπαίσθητα τον συγγραφέα να του μιλά και επιπλέον διαλογίζεται με άλλους της Ομάδας και έτσι κερδίσει πολλαπλά. Δεν τρώει απλώς την τροφή, αλλά μπορεί και να τη χωνεύει. Ποιος καταλαβαίνει καλά ένα βιβλίο αν δεν 'ζήσει' μέρος από το περιεχόμενό του; Αλλιώς χωρίς ανάλυση και στοχασμό ελάχιστα μένουν στο μυαλό.

Με τη Λέσχη Ανάγνωσης ο (τηλε)αναγνώστης δεν συναναστρέφεται μόνο ενδιαφέροντα, καλλιεργημένα άτομα, αλλά κερδίζει από την κοινωνική αλληλεπίδραση και την πνευματική διαδραστικότητα. Μπορεί επίσης να εισηγείται στην Ομάδα ένα βιβλίο για συν-ανάγνωση και συν-ανάλυση. Ίσως βρει θέματα του βιβλίου που αφορούν τον ίδιο ή δικό του, ίσως βρει λύσεις, ή αλλάξει γνώμη για κάτι που πριν το αντιλαμβανόταν αλλιώς. Ακούγοντας 10 αναλύσεις/ προσεγγίσεις των άλλων της Ομάδας είναι σαν να διαβάζει δέκα βιβλία. Η Λέσχη Ανάγνωσης είναι η κηρήθρα για τις μέλισσες που μεταφέρουν τη γύρη από άνθος σε άνθος.

Εγγραφείτε στη Λέσχη Ανάγνωσης Δ.Α.Δ.Α. του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου και γνωρίστε νέους φίλους με κοινά ενδιαφέροντα. Οι συναντήσεις γίνονται και διαδικτυακά μέσα από την σελίδα του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου, διαμέσου της αντίστοιχης ομαδικής διαδικτυακής πλατφόρμας που υπάρχει στη συγκεκριμένη σελίδα του ιστότοπου. Οι συναντήσεις μεταδίδονται σε livestreaming και βιντεογραφούνται για να τις βλέπουν σε χρόνο μεταγενέστερο όσοι απουσίαζαν στη συνάντηση λόγω έκτακτης ανάγκης, ή όσοι τρίτοι το ζητήσουν. 

Για να συνδεθεί κάποιος διαδικτυακά και να συμμετέχει στην ψηφιακή Λέσχη Ανάγνωσης του ΣΠΕΚ από ηλεκτρονικό υπολογιστή, φορητό ή κινητό χρειάζεται να συμπληρώσει το έντυπο εγγραφής στη Λέσχη. Η κάθε συνεδρία γίνεται μέσα από την πλατφόρμα του προγράμματος ZOOM. 

Εσείς που ενδιαφέρεστε και θέλετε να λάβετε μέρος, στείλτε μας email στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., στο οποίο θα δηλώνετε ότι επιθυμείτε να συμμετέχετε στην Ψηφιακή Λέσχη Ανάγνωσης "ΔΑΔΑ" του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου κι εμείς ευθύς θα σας στείλουμε τη φόρμα εγγραφής. 

Η πρώτη συνεδρία με εκλεκτούς συγγραφείς και αγαπημένα βιβλία θα λάβει χώρα σύντομα.

Read 480 times

Latest from apostaktirio team