Τρίτη, 09 Μαρτίου 2021 09:24

"Βραβείο Ανθρωπισμού 2020 ΣΠΕΚ: Ζωή Σαμαρά, Ναταλία Μορελεόν" | Τα Νέα του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου

Written by
507
"Βραβείο Ανθρωπισμού 2020 ΣΠΕΚ: Ζωή Σαμαρά, Ναταλία Μορελεόν" | Τα Νέα του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου

Την Παρασκευή, 18 Δεκέμβρη, ο Σύνδεσμος Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου (ΣΠΕΚ) διοργάνωσε την Τελετή απονομής του 'Βραβείου Ανθρωπισμού' σε δύο Προσωπικότητες στην Ελλάδα και στο Μεξικό, που με το έργο τους, παιδαγωγικό και κοινωνικό, για δεκαετίες διαπαιδαγώγησαν χιλιάδες νέους με ιδεώδη και στήριξαν την Κοινωνία και τον Άνθρωπο κι έδωσαν παράδειγμα σε Έλληνες και στην οικουμένη να εκτιμούνται ο Άνθρωπος και η Ζωή – ανάλογα έπραξαν ο Ντυνάν και ο Πεσταλότζι. 

Βραβεύτηκαν η Ζωή Σαμαρά, Καθηγήτρια Θεωρίας της Λογοτεχνίας και του Θεάτρου στο ΑΠΘ, η μεγάλη Παιδαγωγός που επηρεάσε χιλιάδες φοιτητές και η εκ της πόλεως του Μεξικού Νατάλια Μορελεόν, Καθηγήτρια Αρχαίων και Νέων Ελληνικών στο Εθνικό Αυτόνομο Πανεπιστήμιο Μεξικού (UNAM), Ελληνίστρια, που μόρφωσε σε πολλές χώρες δεκάδες χιλιάδες Ισπανόφωνους στα ελληνικά ιδεώδη και Γράμματα.

Οι βραβευμένες αφιέρωσαν μεγάλο μέρος της ζωής τους στην ανάπτυξη των νέων, θεωρώντας ως το θεμέλιο της αυριανή κοινωνίας. Ως μεγάλες Παιδαγωγοί και Ανθρωπίστριες, επηρέασαν θετικά και εξόπλισαν πνευματικά δεκάδες χιλιάδες νέους της Ελλάδας, του Μεξικού, κρατών ισπανόφωνων και της Ε.Ε.. Και οι δύο απέδειξαν αυτό που είπε ο Γκαίτε για τη μικρή μας χώρα ότι δηλαδή : «ό,τι είναι ο νους και η καρδιά για τον άνθρωπο, είναι η Ελλάδα με το πνεύμα της για την ανθρωπότητα».

Και οι δύο ανταποκρίθηκαν πλήρως στα απαιτητικά κριτήρια της αυτόνομης Κριτικής Επιτροπή που είναι βασισμένα σε Διεθνείς Διακηρύξεις Ανθρωπισμού και Ηθικής. Ως «ανθρωπίστριες», αποδείχθηκαν άτομα με σπάνιες ικανότητες, που εκπλήρωσαν την δύσκολη αποστολή τους με αγάπη και ειλικρίνεια, χωρίς υστεροβουλία ή επιθυμία για υστεροφημία, αρετές που μόνο εκλεκτές και ευγενείς φύσεις διαθέτουν. Τέτοιοι Ανθρωπιστές, κατά την Κριτική Επιτροπή, διαθέτουν 'οικουμενική ψυχή' και προσφέρουν ανιδιοτελώς στον συνάνθρωπο, υλικά και πνευματικά με φλόγα, ευγένεια ψυχής, επιείκεια, αυταπάρνηση, με πράξη και βούληση, αντί μόνο με γνώση και  λόγο.

Με το 'Βραβείο Ανθρωπισμού' 2020 ο ΣΠΕΚ τιμά τις δύο κορυφαίες Ανθρωπίστριες, Παιδαγωγούς αλλά και με αυτό στέλνει μήνυμα, εντός και εκτός Ελλάδας, ότι οι άξιοι πρέπει να τιμώνται, το δε έργο τους να διαλαλείται, για να είναι φάρος για τους νέους μας, τις νέες γενεές. Το έργο τους διανοίγει φωτεινούς ορίζοντες στη γνώση, στην πνευματική ανάπτυξη του ανθρώπου και στην έννοια της Αλληλεγγύης προς τον νέο και τον αδύναμο, μία από τις πρωταρχικές αξίες της Ευρωπαϊκής Οικογένειας.

 Διαβάζουμε Εδώ ολόκληρο το E-Book!

Read 507 times

Latest from Super User