Αφιέρωμα: 70 χρόνια Διονύσης Καψάλης, στην ''Κανονική Ποίηση''

Αφιέρωμα: 70 χρόνια Διονύσης Καψάλης, στην ''Κανονική Ποίηση''
Πολλά άτομα έχουν συνδεθεί περισσότερο ή λιγότερο τις προηγούμενες τρεις δεκαετίες με το εγχείρημα επανεκτίμησης και δυναμικής επαναφοράς του έμμετρου ποιητικού λόγου που ορισμένες φωνές αποκαλούν «νεοφορμαλισμό» κι οι γράφοντες αναγνωρίζουν ως οργανική συνέχεια της «κανονικής» ποίησης. Κοινή αναφορά, ωστόσο, όλων τους, αποτελεί η περίπτωση του Διονύση Καψάλη ως συγγραφέα και προσωπικότητας που αγωνίζεται συστηματικά για την επαναμάγευση της γραφής και για τη δόμηση μιας νέας επαφής με την έννοια του λυρισμού. Στην «Κανονική Ποίηση» τιμούμε τον ποιητή που ενέπνευσε κι εμάς στα πρώτα μας ξεκινήματα και συμπληρώνει φέτος 70 χρόνια στη ζωή, αφιερώνοντάς του όλο το Φεβρουάριο και το μισό Μάρτιο του 2022 με ένα μεγάλο αφιέρωμα στο έργο του! Θα ανθολογηθούν τόσο ποιήματα και μεταφράσεις του Διονύση Καψάλη, όσο και κριτικά κείμενα (του ίδιου, αλλά και για εκείνον), σε ένα αφιέρωμα που φιλοδοξεί να εστιάσει εξίσου στην ποίηση, τη μετάφραση και το δοκίμιο, εξετάζοντας ολιστικά μια ολοκληρωμένη συγγραφική προσωπικότητα.
Latest from apostaktirio team
- ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΜΑΚΡΟΠΟΥΛΟΥ - Μελανογραφίες και Παιχνιδίσματα - Ατομική έκθεση στο ΚΑΜΙΝΙ, Πολιτιστικό Κέντρο Γαλατσίου
- ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΧΑΤΖΗΝΙΚΗΤΑ - ατομική έκθεση ζωγραφικής στο καφέ ΡΑΜΝΟΥΣ
- ''FAMILY SECRETS'' του Enrico Luttmann, στο θέατρο ΑΛΚΜΗΝΗ
- Μαθήματα Ιστορίας της Τέχνης με τον Ανδρέα Κατσικούδη - Εννοιολογική Τέχνη (Σάββατο 31/5/2025 στο CINEMARIAN)
- 3ος Δρόμος Θυσίας "Κακολύρι 1944"
- Παρουσίαση του νέου βιβλίου του δημοσιογράφου-συγγραφέα Φίλιππου Ζάχαρη «Ευκαιρίες ζωής» στην Αθήνα (Εκδόσεις Αποστακτήριο, 5/5/2025)
- Παρουσίαση της νέας νουβέλας της συγγραφέα Χάρι Παπαδοπούλου «Θύμησις» στην Αθήνα (Εκδόσεις Αποστακτήριο, 2/5/2025)
- Έναρξη συμμετοχών για το B.C.C.Fest 25-Balkan Classic Contemporary Festival, Αθήνα 3/5, Θεσσαλονίκη 31/5 & 1/6 2025
- Ατομική έκθεση ζωγραφικής της Νίνας Διακοβασίλη - “Άγγελοι και Δαίμονες”, 27 – 29 Απριλίου 2025
- Πρόσκληση για Έκθεση Εικαστικών Τεχνών "Συνάντηση στην Ζάκυνθο με τα χρώματα της Επτανήσου"
- Παρουσίαση του νέου βιβλίου του δημοσιογράφου-συγγραφέα Φίλιππου Ζάχαρη «Ευκαιρίες ζωής» στη Ναύπακτο (21/4/2025)
- ΕΙΚΑΣΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΡΩΜΗΩΝ ΠΡΑΞΕΙΣ
- Η παράσταση «Μαζί» στο θέατρο Altera Pars
- Ανοιχτή πρόσκληση σε εικαστικούς για συμμετοχή στην ομαδική, διεθνή έκθεση εικαστικών με τίτλο: "Ορατό και Αόρατο" - "Visible and Invisible" 31 Μαΐου – 14 Ιουνίου 2025, Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών Τσιχριτζή
- Κυκλοφορία Νέου Μουσικού Άλμπουμ της Πηγής Λυκούδη με τίτλο: «Μελοποιημένος Σωκρατικός Λόγος» - Ερμηνεία: Μιχαήλ Στέφος
- «Δικηγορία, η μικρή μας πόλη» της δικηγόρου-συγγραφέα Στεφανίας Σουλή παρουσιάζεται στην Αθήνα (3.4.2025)
- Παρουσίαση του νέου βιβλίου του δημοσιογράφου Φίλιππου Ζάχαρη «Ευκαιρίες ζωής» στη Θεσσαλονίκη (5/4/2025, στη Θεσσαλονίκη)
- Παρουσίαση βιβλίου: «ANTE PORTAS» - Συλλογικός τόμος (ΘΕΡΜΗ - ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, 26/3/2025)
- Διήμερο παρουσιάσεων του δίγλωσσου παιδικού βιβλίου «Ο αετός με τα πολύχρωμα φτερά» της Αντωνίας Μπατσαλή σε εικονογράφηση της Λαρισαίας εικαστικού Στέλλας Κακκάβα (Λάρισα 26-27/3)
- Παρουσίαση του δίγλωσσου παιδικού βιβλίου «Ρήγας ο Βελεστινλής» της συγγραφέα Αγγελικής Θάνου - ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΑΠΟΣΤΑΚΤΗΡΙΟ (22/3/2025 – Βόλος)