Print this page
Τρίτη, 07 Ιουνίου 2022 08:13

"Από Γενιά σε Γενιά" - Διαγενεακό πρόγραμμα προφορικής ιστορίας μεταξύ παιδιών από 5 έως 8 ετών και άτομα 3ης ηλικίας

Written by
348
"Από Γενιά σε Γενιά" - Διαγενεακό πρόγραμμα προφορικής ιστορίας μεταξύ παιδιών από 5 έως 8 ετών και άτομα 3ης ηλικίας

"Από Γενιά σε Γενιά" - Διαγενεακό πρόγραμμα προφορικής ιστορίας

Η Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρία Πλέγμα (www.plegma.org) ξεκίνησε πιλοτικά ένα διαγενεακό πρόγραμμα προφορικής ιστορίας μεταξύ παιδιών από 5 έως 8 ετών και άτομα 3ης ηλικίας, στη Σκόπελο το 2017.  Ο σκοπός του προγράμματος ήταν να φέρει σε επαφή τα παιδιά με τα άτομα 3ης ηλικίας, να μάθουν τα παιδιά πώς οι παππούδες και οι γιαγιάδες τους έχουν πολλά ενδιαφέροντα πράγματα να πουν, αρκεί να τους ρωτήσεις.

Μέχρι σήμερα η δράση «Από Γενιά σε Γενιά» έχει υλοποιηθεί σε περισσότερα από 11 νησιά της Ελλάδας ενώ έχει ταξιδέψει και στη Βηρυτό. Έχουν συμμετάσχει συνολικά περισσότερα από  450 παιδιά, 45 εκπαιδευτικοί, 70 αφηγητές.

Τα παιδιά και οι εκπαιδευτικοί μυούνται στον κόσμο της προφορικής ιστορίας και μαθαίνουν πώς να κάνουν ερωτήσεις / συνεντεύξεις γύρω από τις θεματικές του προγράμματος:  καθημερινή ζωή, τα παιχνίδια που έπαιζαν όταν ήταν μικροί και τα παραμύθια που άκουγαν από τους δικούς τους παππούδες και γιαγιάδες. Τα παιδιά συναντιούνται με τους αφηγητές και κατόπιν αναπτύσσουν εικαστικά έργα από ότι τους έκανε περισσότερο εντύπωση.

Αυτές οι ζωγραφιές αποκτούν κίνηση, αφήγηση, μουσική και γίνονται animation που εμπνέονται από τις ζωγραφιές των παιδιών και τις αφηγήσεις των γιαγιάδων και παππούδων.

Τα video animation που είναι ελεύθερα προς θέαση, διαθέτουν αγγλικούς υπότιτλους, ενδογλωσσικούς υπότιτλους για κωφούς/ές και βαρήκοους/ες (SDH)  και ταυτόχρονη διερμηνεία νοηματικής γλώσσας (ΕΝΓ).

To διαγενεακό πρόγραμμα προφορικής ιστορίας "Από Γενιά σε Γενιά" αποσκοπεί να φέρει σε επαφή παιδιά από 5 έως 8 ετών με άτομα 3ης ηλικίας.  Η δράση υλοποιείται με την υποστήριξη του ΤΙΜΑ Κοινωφελούς Ιδρύματος και μέχρι στιγμής έχει πραγματοποιηθεί στα εξής νησιά: Άνδρο, Σύρο, Τήνο, Νάξο, Μύκονο, Σκιάθο, Σκόπελο, Ρόδος, Κάρπαθος, Κέρκυρα και Ζάκυνθο ενώ έχει υλοποιηθεί και στο Λίβανο.

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΔΡΑΣΗΣ

Σκηνοθεσία/Art Director: Μαργαρίτα Γερογιάννη

Animation: Nephew design studio

Πρωτότυπη Μουσική: Σπύρος Γραμμένος

Ιστορική Επιμέλεια: Κυριακή Φωτιάδου

Υπηρεσίες Προσβασιμότητας: Liminal

Αγγλικοί Υπότιτλοι: Atlas

Ηχοληψία / Μίξη / Mastering: Αντώνης Παπαβομβολάκης / Music Row Studio

Εκτέλεση Παραγωγής: Κωνσταντίνα Αγγελέτου

Βοηθός Παραγωγής: Γιώργος Γερανάκης

Επικοινωνία: Χρύσα Ματσαγκάνη

Παραγωγή: Πλέγμα

Φωνές Αφηγήσεων:  Ρουμπίνη Βασιλακοπούλου, Μιχάλης Γιγιντής, Δημήτρης Δρόσσος,  Ιωάννα Μιχαλά, Λίλα Μπακλέση, Γιώργος Παπαπαύλου, Στέλλα Ράπτη, Αντώνης Τσιοτσιόπουλος.

Youtube: https://youtube.com/playlist?list=PLglSda8cUp6LBATrFZMNQScV-mMxoE5ES

Περισσότερες πληροφορίες: www.apogenia.gr, www.plegma.org

Η δράση υλοποιείται με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Η διαγενακή δράση προφορικής ιστορίας "Από Γενιά σε Γενιά” χρηματοδοτείται με δωρεά του ΤΙΜΑ Κοινωφελούς Ιδρύματος.

Τα εργαλεία προσβασιμότητας στα video animation υλοποιήθηκαν με την υποστήριξη του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση

Read 348 times

Latest from apostaktirio team