Παρασκευή, 02 Σεπτεμβρίου 2022 12:01

Η «σχεδία» του έρωτα και της ηθικής

Written by
401
Η «σχεδία» του έρωτα και της ηθικής

Η «σχεδία» του έρωτα και της ηθικής 

Βιώνουμε τον έρωτα του διαμοιρασμού, μαθαίνουμε της ηθικής τα γράμματα, μπαίνουμε στις τάξεις της πολυφωνίας, θωρούμε τον πολιτισμό στο πάρκο, βλέπουμε την πυρά της Μούσας.  

Αυτά και άλλα πολλά στη «σχεδία» Σεπτεμβρίου (τεύχος #103), που θα βρίσκεται από την Τετάρτη 31 Αυγούστου στους δρόμους της πόλης.  

Η πολυσυντροφικότητα, σύμφωνα με τους υπερασπιστές της, σημαίνει επιθυμία για ειλικρινή και αληθινή επικοινωνία και όχι εξαπάτηση, πολυγαμία ή ανταλλαγή ερωτικών συντρόφων. «Μιλάμε για έναν άλλο τρόπο σχετίζεσθαι, για συντροφικές σχέσεις με παραπάνω από ένα άτομο, που εστιάζουν στη συναισθηματική συντροφικότητα και όχι στη σεξουαλική», εξηγεί ο Λύο Καλοβυρνάς, ψυχοθεραπευτής και σύμβουλος σχέσεων.  Είναι το φάκελο του πολυερωτισμού που ανοίγουμε στο ρεπορτάζ με τίτλο «Ο έρωτας του διαμοιρασμού».  

«Της ηθικής τα γράμματα». Η πραγμάτευση βιοηθικών ζητημάτων στην τάξη συμβάλλει στην ενεργοποίηση και την κριτική σκέψη των παιδιών. Και όμως, είναι ουσιαστικά απούσα από το ελληνικό σχολείο. «Η συμμετοχή των παιδιών στις Επιτροπές Βιοηθικής ανέπτυξε την ομαδικότητα, αλλά και τα κριτήρια για την αντιμετώπιση μελλοντικών σοβαρών θεμάτων», σημειώνει στη «σχεδία» ο επίκουρος καθηγητής Βιοηθικής Βασίλειος Φανάρας.  

«Οι τάξεις της πολυφωνίας». Ένας εκπαιδευτικός αντιτάσσεται στην ιατρικοποίηση που διαπνέει την ειδική αγωγή, μας καλεί να ακούσουμε τη φωνή των μαθητών και να τους φανταστούμε πέρα από τη βλάβη τους, ενώ εξηγεί γιατί δεν πρέπει να διαχωρίζουμε τη διδασκαλία από τη φροντίδα. «Η διάγνωση προηγείται και προκαταλαμβάνει την ύπαρξη των μαθητών, ενισχύοντας μια διαδικασία συνεχούς επίβλεψης πριν από την εμφάνιση προβλημάτων», μας λέει ο Λάζαρος Τεντόμας.  

«Η Μούσα στην πυρά». Ένα ταξίδι στη Νύμφη της Ιωνίας και στις ζοφερές μέρες της Μικρασιατικής Καταστροφής, μέσα από τις σελίδες της ελληνικής λογοτεχνίας.  

«Ο πολιτισμός στο πάρκο». Μια ξεχωριστή έκθεση αναδεικνύει το Πεδίον του Άρεως και το σπίτι της «σχεδίας» ως τόπους επικοινωνίας, ανταλλαγής ιστοριών, όπως και αποτύπωσης της καθημερινότητας στην πόλη.  

Aκόμη, ο Χρήστος Αλεφάντης, στα «Λόγια της πλώρης», περιγράφει πώς βρέθηκε στο δρόμο μαζί με τους «αναρχοάπλυτους». Ο Πέτρος Παρθένης και ο Χρήστος Φράγκος, από την κολυμβητική κοινότητα «WeSwim», μιλούν για μια φιλία γεμάτη θάλασσα. Οι φακοί του Κωστή Μπακόπουλου καταγράφουν στιγμιότυπα της πόλης, την ίδια στιγμή που μία φιλόλογος μάς ταξιδεύει στη Χαλκιδική της υφαντικής παράδοσης, των στενών λιθόστρωτων σοκακιών, αλλά και των χαγιατιών. Παράλληλα, επισκεπτόμαστε ένα μεζεδοπωλείο στο κέντρο της πόλης, που, πέρα από τη γαστρονομική του προσφορά, μας δείχνει πώς να ξεπερνούμε γλωσσικούς, εθνικούς και κοινωνικούς φραγμούς. Κάνουμε νέες εγγραφές στο Ημερολόγιο της «σχεδίας» και, μέσα από μια μικρή αγγελία, μυούμαστε στο παίξιμο του μπουζουκιού.  

Αυτά και άλλα πολλά στη «σχεδία» Σεπτεμβρίου (τεύχος #103).

Read 401 times

Latest from apostaktirio team