Print this page
Κυριακή, 08 Ιανουαρίου 2023 17:33

Η «σχεδία» της μνήμης και του σεβασμού

Written by
389
Η «σχεδία» της μνήμης και του σεβασμού

Η «σχεδία» της μνήμης και του σεβασμού

Γεμάτη πλούσια ρεπορτάζ και συνεντεύξεις η πρώτη «σχεδία» του 2023 (Ιανουάριος, τεύχος #107). Κυκλοφορεί από την Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου στους δρόμους της πόλης.

Στο ρεπορτάζ με τίτλο «Στα ίχνη του Καρυωτάκη», καταδεικνύουμε ότι η μνήμη του νεότερου παρελθόντος μας, από την τέχνη ώς την προσφυγιά και την κατοχή, απουσιάζει από τις πόλεις μας, εις βάρος της αυτογνωσίας μας. «Στην Αθήνα, δεν υπάρχει κάποιο μνημονικό ίχνος για τους 45.000 νεκρούς από την πείνα, κατά τη διάρκεια του κατοχικού λιμού», σημειώνει ο ιστορικός Μενέλαος Χαραλαμπίδης.

Στον «σεβασμό της κυριολεξίας» υπογραμμίζουμε πως οι συνάνθρωποί μας με αναπηρίες δεν είναι άτομα με «ειδικές δεξιότητες». Το ζητούμενο είναι να μην παίζουμε κρυφτό με τις λέξεις, αλλά να επιδεικνύουμε σεβασμό και αποδοχή. «Ανάπηρος ή άτομο με αναπηρία είναι η κυριολεκτική λέξη και όχι άνθρωποι με υπερδυνάμεις, υπερήρωες ή ειδικές ικανότητες…» τονίζει η ψυχολόγος-οικογενειακή σύμβουλος Γεωργία-Χριστίνα Κανελλοπούλου.

Η πνευματικότητα και οι επιστήμες του ψυχισμού αλληλοσυμπληρώνονται και δεν υποκαθιστούν η μία την άλλη, ενώ και η υγιής θρησκευτικότητα είναι θετικός δείκτης ψυχικής υγείας. Αυτό τονίζεται στο ρεπορτάζ με τίτλο «Στο ντιβάνι της ύπαρξης». «Οι άνθρωποι που πιστεύουν σε έναν Θεό αγάπης και συγχώρησης βιώνουν χαμηλότερα επίπεδα στρες και άγχους και έχουν πιο αισιόδοξες σκέψεις», επισημαίνει η αναπληρώτρια καθηγήτρια Ψυχολογίας Ελεωνόρα Παπαλεοντίου-Λουκά.

«Οι “Γιώργηδες” της ξενιτιάς». Ο συγγραφέας Ερβίν Σέχου ρίχνει φως σε πτυχές της καθημερινότητας των αλβανών γειτόνων μας που παραμένουν στη σκιά, εξηγεί γιατί θεωρούσαν τους εαυτούς τους στον τόπο μας απρόσκλητους φιλοξενούμενους, πού οφείλεται η διεκδίκηση εκ μέρους τους οποιαδήποτε εργασίας, αλλά και γιατί νιώθει διπλά ξένος.

Στην «Ανάδυση της μνήμης», η ιστορικός Οντέτ Βαρών-Βασάρ εξηγεί γιατί η εξόντωση των Ελλήνων Εβραίων αποτελούσε κάτι το ανείπωτο επί δεκαετίες, ποια είναι η σημασία των προσωπικών μαρτυριών στη διαφύλαξη της μνήμης του Ολοκαυτώματος, αλλά και για ποιο λόγο οι οικογενειακές ιστορίες αποτελούν μία συλλογική κληρονομιά.

Στον 2ο διαγωνισμό παιδικού σκίτσου της «σχεδίας», η φαντασία ντύθηκε με τα χρώματα της ελπίδας και της ενσυναίσθησης.

Aκόμη, ο Χρήστος Αλεφάντης, στα «Λόγια της πλώρης», θυμάται την Μπονεγκίλα της νιότης μας. Ο Αλέκος Παπαδάτος, σχεδιαστής κόμικς και ο Τάσος Αποστολίδης, σεναριογράφος κόμικς, μας μιλούν για μια σχέση γεμάτη φαντασία και αρχαιότητα. Οι φακοί του Κωστή Μπακόπουλου και του Βασίλη Μαραμή καταγράφουν στιγμιότυπα της πόλης, την ίδια στιγμή που σε ένα μεζεδοπωλείο της πόλης, η γαστρονομία συνδιαλέγεται με το θέατρο και την τέχνη της οροφογραφίας. Επιπλέον, ένας δάσκαλος μάς ανεβάζει στον Όλυμπο της μεταξουργίας, των καπνών.

Αυτά και άλλα πολλά στη «σχεδία» Ιανουαρίου (τεύχος #107)

Read 389 times

Latest from apostaktirio team