10 χρόνια περιοδικό δρόμου «σχεδία»

10 χρόνια περιοδικό δρόμου «σχεδία»
Η «σχεδία» συμπληρώνει δέκα χρόνια ζωής και το γιορτάζει με μια συλλεκτική έκδοση γεμάτη ανθρώπινες ιστορίες, αποτυπώνοντας αυτό ακριβώς που πρεσβεύει: πως η αλληλεγγύη είναι γιορτή.
Αυτή την Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου κυκλοφορεί στους δρόμους της πόλης το επετειακό τεύχος του ελληνικού περιοδικού δρόμου «σχεδία». Είναι το τεύχος με το οποίο η «σχεδία» συμπληρώνει δέκα χρόνια ζωής. Δέκα χρόνια κυκλοφορίας, 109 τεύχη, πάνω από 2.000.000 πωλήσεις, από τους εκατοντάδες συνανθρώπους μας που μέσα σε αυτά τα χρόνια φόρεσαν το τόσο διακριτό πλέον κόκκινο γιλέκο και εξασφάλισαν ένα εισόδημα με αξιοπρέπεια.
Μοιάζει ασύλληπτο ότι στην Ελλάδα της περασμένης δεκαετίας, μέσα στο ζόφο της κοινωνικής και οικονομικής κρίσης, της αμφισβήτησης, της απώλειας, της αγανάκτησης, του αδιεξόδου, θα μπορούσε να κυκλοφορήσει ένα περιοδικό το οποίο όχι μόνο θα τα καταφέρει να σταθεί όρθιο, αλλά θα φτάσει κιόλας να αναρριχηθεί στις πρώτες θέσεις κυκλοφορίας ανάμεσα στα παραδοσιακά μηνιαία έντυπα. Και όμως, η «σχεδία» τα κατάφερε.
«Σχεδία», βεβαίως, δεν είναι οι αριθμοί, αλλά οι άνθρωποι και ο αγώνας των συνανθρώπων μας εκείνων που δοκιμάζονται σκληρά από την κοινωνική και οικονομική κρίση να ξανακερδίσουν τις ίδιες τους τις ζωές. Είναι η ανθρωπιά, η αλληλεγγύη, η αξιοπρέπεια, η σχέση αγάπης μεταξύ αγνώστων, μεταξύ του ανώνυμου πωλητή και του ανώνυμου αναγνώστη-υποστηρικτή. «Σχεδία» είναι αυτός πού την πουλάει, μα και εκείνος που την αγοράζει. Είναι μια γιορτή.
Βαθιά προσηλωμένη στις αρχές της εποικοδομητικής δημοσιογραφίας, η «σχεδία» είναι, πάνω από όλα, μια δομή αλληλεγγύης, μια οργάνωση βάσης στόχος της οποίας είναι να δημιουργεί ευκαιρίες σε εκείνους τους συνανθρώπους μας που μοιάζει να μην έχουν ευκαιρίες.
18 χρόνων είναι ο μικρότερος σε ηλικίας άνθρωπος που έχει φορέσει το κόκκινο γιλέκο. 81 χρόνων είναι ο πιο ηλικιωμένος.
Η «σχεδία» είναι εκεί για να ξανασυνδέσει τον άνθρωπο με τον διπλανό του, με τον εαυτό του τον ίδιο. Για να ξαναγεννηθούν οι επιθυμίες σε εκείνους που φαίνεται να μην έχουν πια επιθυμίες, παρά μονάχα αγωνίες, για ένα πιάτο φαΐ, μια στέγη, μια κουβέντα.
«Είμαι μόνος μου και δεν έχω έναν άνθρωπο να πω μια κουβέντα. Μόλις όμως πάω στο πόστο και μιλήσω με τον κόσμο, νιώθω άλλος άνθρωπος, νιώθω ότι είμαι κάτι», είχε μοιραστεί μαζί μας ο κ. Γιάννης Φυτάκης, πωλητής του περιοδικού μας.
Η «σχεδία» είναι ανθρώπινες ιστορίες. Και αναδεικνύοντας αυτές ακριβώς τις ιστορίες, το ελληνικό περιοδικό δρόμου γιορτάζει τα δέκα του γενέθλια, με μία συλλεκτική, επετειακή έκδοση, που αξίζει όχι απλά να διαβαστεί, αλλά να τοποθετηθεί σε περίοπτη θέση σε κάθε βιβλιοθήκη.
Είναι η δημοσιογραφία της αλληλεγγύης στην πράξη.
Latest from apostaktirio team
- ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΜΑΚΡΟΠΟΥΛΟΥ - Μελανογραφίες και Παιχνιδίσματα - Ατομική έκθεση στο ΚΑΜΙΝΙ, Πολιτιστικό Κέντρο Γαλατσίου
- ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΧΑΤΖΗΝΙΚΗΤΑ - ατομική έκθεση ζωγραφικής στο καφέ ΡΑΜΝΟΥΣ
- ''FAMILY SECRETS'' του Enrico Luttmann, στο θέατρο ΑΛΚΜΗΝΗ
- Μαθήματα Ιστορίας της Τέχνης με τον Ανδρέα Κατσικούδη - Εννοιολογική Τέχνη (Σάββατο 31/5/2025 στο CINEMARIAN)
- 3ος Δρόμος Θυσίας "Κακολύρι 1944"
- Παρουσίαση του νέου βιβλίου του δημοσιογράφου-συγγραφέα Φίλιππου Ζάχαρη «Ευκαιρίες ζωής» στην Αθήνα (Εκδόσεις Αποστακτήριο, 5/5/2025)
- Παρουσίαση της νέας νουβέλας της συγγραφέα Χάρι Παπαδοπούλου «Θύμησις» στην Αθήνα (Εκδόσεις Αποστακτήριο, 2/5/2025)
- Έναρξη συμμετοχών για το B.C.C.Fest 25-Balkan Classic Contemporary Festival, Αθήνα 3/5, Θεσσαλονίκη 31/5 & 1/6 2025
- Ατομική έκθεση ζωγραφικής της Νίνας Διακοβασίλη - “Άγγελοι και Δαίμονες”, 27 – 29 Απριλίου 2025
- Πρόσκληση για Έκθεση Εικαστικών Τεχνών "Συνάντηση στην Ζάκυνθο με τα χρώματα της Επτανήσου"
- Παρουσίαση του νέου βιβλίου του δημοσιογράφου-συγγραφέα Φίλιππου Ζάχαρη «Ευκαιρίες ζωής» στη Ναύπακτο (21/4/2025)
- ΕΙΚΑΣΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΡΩΜΗΩΝ ΠΡΑΞΕΙΣ
- Η παράσταση «Μαζί» στο θέατρο Altera Pars
- Ανοιχτή πρόσκληση σε εικαστικούς για συμμετοχή στην ομαδική, διεθνή έκθεση εικαστικών με τίτλο: "Ορατό και Αόρατο" - "Visible and Invisible" 31 Μαΐου – 14 Ιουνίου 2025, Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών Τσιχριτζή
- Κυκλοφορία Νέου Μουσικού Άλμπουμ της Πηγής Λυκούδη με τίτλο: «Μελοποιημένος Σωκρατικός Λόγος» - Ερμηνεία: Μιχαήλ Στέφος
- «Δικηγορία, η μικρή μας πόλη» της δικηγόρου-συγγραφέα Στεφανίας Σουλή παρουσιάζεται στην Αθήνα (3.4.2025)
- Παρουσίαση του νέου βιβλίου του δημοσιογράφου Φίλιππου Ζάχαρη «Ευκαιρίες ζωής» στη Θεσσαλονίκη (5/4/2025, στη Θεσσαλονίκη)
- Παρουσίαση βιβλίου: «ANTE PORTAS» - Συλλογικός τόμος (ΘΕΡΜΗ - ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, 26/3/2025)
- Διήμερο παρουσιάσεων του δίγλωσσου παιδικού βιβλίου «Ο αετός με τα πολύχρωμα φτερά» της Αντωνίας Μπατσαλή σε εικονογράφηση της Λαρισαίας εικαστικού Στέλλας Κακκάβα (Λάρισα 26-27/3)
- Παρουσίαση του δίγλωσσου παιδικού βιβλίου «Ρήγας ο Βελεστινλής» της συγγραφέα Αγγελικής Θάνου - ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΑΠΟΣΤΑΚΤΗΡΙΟ (22/3/2025 – Βόλος)