ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ
Ο Δήμος Καλαμαριάς, το Ιστορικό Αρχείο Προσφυγικού Ελληνισμού, το Γενικό Προξενείο της Κύπρου στη Θεσσαλονίκη, το Επίτιμο Προξενείο της Δημοκρατίας της Αρμενίας στη Θεσσαλονίκη και ο Αρμενικός Σύλλογος Χαμασκαΐν, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων μνήμης για τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή, διοργανώνουν την παρακάτω εκδήλωση.
Στις 8 Μαΐου 2023 στις 19:00, στο Αρμενικό Πολιτιστικό Κέντρο, (Τσιμισκή με Αντωνίου Καμάρα 1) εκδήλωση με θέμα: «Έλληνες και Αρμένιοι της Ανατολής οι οποίοι μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή εγκαταστάθηκαν στην Κύπρο».
Ομιλητές είναι ο αναπληρωτής καθηγητής Σύγχρονης Ελληνικής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, κ. Πέτρος Παπαπολυβίου, με τίτλο ομιλίας: «Μικρασιάτες Πρόσφυγες στην Κύπρο» και ο Επίτιμος Πρόξενος της Δημοκρατίας της Αρμενίας, κ. Άκης Δαγκαζιάν, με τίτλο ομιλίας: «Αρμένιοι Πρόσφυγες στην Κύπρο»
Στις 9 Μαΐου 2023 στις 19:30, στο Δημοτικό Θέατρο Καλαμαριάς «Μελίνα Μερκούρη» (Αργυρουπόλεως και Μεταμορφώσεως 7-9), παρουσίαση του θεατρικού έργου «ΦΩΤΕΙΝΗ» της Ευρυδίκης Περικλέους Παπαδοπούλου. Το έργο ανεβαίνει από τη θεατρική ομάδα Σόλο για τρεις σε θεατρικό αναλόγιο. Σκηνοθεσία Μαρίας Μανναρίδου–Καρσερά, και σκηνογραφία Θέλμας Κασουλίδου. Τους ρόλους ερμηνεύουν Μήδεια Χάννα, Ηρόδοτος Μιλτιάδους, Ραφαέλλα Καβάζη. Ο μουσικοσυνθέτης Γιώργος Καλογήρου επί σκηνής με δικές του συνθέσεις και σε στίχους της Ευρυδίκης Περικλέους Παπαδοπούλου ερμηνεύει ελληνικά και αρμένικα τραγούδια της Ιωνίας.
Το έργο που διαδραματίζεται κατά τη δεκαετία του 1950 την εποχή της ύστερης Αγγλοκρατίας και του Αγώνα της ΕΟΚΑ στην Κύπρο, ακολουθεί τη ζωή μιας Σμυρνιάς, που κατέφυγε το 1922 πρόσφυγας στη Λάρνακα μαζί με την κόρη της. Αφού κατάφερε να ορθοποδήσει βλέπει τη ζωή της να ανατρέπεται ύστερα από τη γνωριμία της εγγονής της με έναν νεαρό Αρμένιο. Μια σχέση που θα ξυπνήσει κρυμμένα τραυματικά μυστικά και σφαλισμένες μνήμες από τη ζωή στην πατρίδα και την τραγωδία της προσφυγιάς.
Ένα από τα λιγότερο γνωστά θέματα της Μικρασιατικής Καταστροφής είναι η υποδοχή και η περίθαλψη των Ελλήνων και Αρμενίων Μικρασιατών προσφύγων στην Κύπρο το Σεπτέμβρη του 1922 και εξής. Με βάση τα επίσημα στοιχεία της Βρετανικής Διοίκησης της Κύπρου, έως το Δεκέμβριο του 1922 έφτασαν στην Κύπρο, προερχόμενοι από τη Μικρά Ασία, περίπου 2.400 πρόσφυγες (200 Βρετανοί, 500 Αρμένιοι, 800 Μικρασιάτες κυπριακής καταγωγής και άλλοι 900 Έλληνες Μικρασιάτες υπήκοοι). Το μεγαλύτερο κύμα προσφύγων το δέχθηκε η Λάρνακα. Στην οποία υπήρχε λοιμοκαθαρτήριο. Οι πρόσφυγες που εγκαταστάθηκαν τελικά στην Κύπρο προέρχονταν κυρίως από περιοχές της Νότιας Μικράς Ασίας (Ικόνιο, Μερσίνα, Αλλάγια, Κυλίνδρια, Αντιόχεια, Αττάλεια, Σελεύκεια, Ανεμούριο κ.ά), καθώς και από τη Σμύρνη και την Κωνσταντινούπολη. Γεωγραφικά, φαίνεται πως οι πρόσφυγες διασκορπίστηκαν σε όλο το νησί, τόσο σε αστικά κέντρα όσο και στην ύπαιθρο, παραθαλάσσια όσο και στην ενδοχώρα.
Με την παραπάνω εκδήλωση το Ιστορικό Αρχείο Προσφυγικού Ελληνισμού του Δήμου Καλαμαριάς, επιδιώκει να καλύψει πληρέστερα τα γεγονότα της Μικρασιατικής Καταστροφής αναδεικνύοντας μία ακόμη, για πολλούς, άγνωστη, πτυχή της.
Η είσοδος στη θεατρική παράσταση είναι δωρεάν. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Κρατήσεις γίνονται από Δευτέρα έως Παρασκευή κατά τις ώρες 09:00 – 14:00 στο τηλ. 2310-434917 (Μαρία Καζαντζίδου – Γιώργος Μαυρουδής)
Latest from apostaktirio team
- Λογοτεχνικός Διαγωνισμός 2026 - Ελληνοαυστραλιανός Πολιτιστικός Σύνδεσμος
- ''Nothing to Hide'': Μια παράσταση για όσους τολμούν να φανούν
- 22ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Ποίησης και Διηγήματος για το έτος 2026 από την Ένωση Λογοτεχνών Β. Ελλάδας
- "Αρμονία – Ανάμεσα στο χρώμα και την ύλη", ομαδική έκθεση εικαστικών τεχνών
- Εθελοντική Αιμοδοσία από την ομάδα «ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΔΡΟΜΕΙΣ»
- «Λυσιστράτη» από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος
- Ένα νέο single | ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΝΤΣΙΟΣ Feat Χριστίνα Τσεμαλίδου | ''ΤΟ ΚΑΛΕΣΜΑ'' & ''ΖΟΡΙΚΗ ΕΠΟΧΗ''
- Παραδοσιακό γλέντι στο Θέατρο της Ρεματιάς Χαλανδρίου από τη χορωδία παραδοσιακής μουσικής «Η Ροδιά»
- Ομαδική Εικαστική Έκθεση «Όλα τα πήρε το καλοκαίρι»
- 8ο PHOTONET GALLERY - ΑΘΗΝΑ, "ΜΕΛΑΝΥΘΡΟΣ"
- Ledisi (US) “For Dinah” live στην Αθήνα
- Θανάσης Σαμαράς «ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ» | Stand Up Comedy
- Αρσέν Λουπέν: Το μυστήριο της Κούφιας Βελόνας
- NAOMI MUTOH "La Pesanteur et la Grâce" SOLO BUTOH PERFORMANCE
- SWAN — Το Ακροβατικό υπερθέαμα της Κίνας που κατέκτησε το Μπολσόι έρχεται σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη
- H Χρυσάνθη Ιακώβου σχολιάζει τη συλλογή διηγημάτων του Τάσου Χανλίογλου «Να σε παρηγορήσω ήρθα», Εκδόσεις Αποστακτήριο
- ΔΟΓΜΑ ΜΠΕΓΚΙΝ: Ένα ταξίδι στο εφιαλτικό 2125 από την Ομάδα ΚΛΕΨύΔΡΑ
- «ΕΓΚΑΤΟΝ 2» του Αργύρη Χριστομάγνου
- ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ 5ου ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΓΡΙΝΙΟΥ
- Ομαδική Εικαστική Έκθεση "Σώμα καλοκαιριού"