Η Φωτογραφία ως τέχνη. Μηνιαίες θεματικές διαλέξεις

Η Φωτογραφία ως τέχνη
Μηνιαίες θεματικές διαλέξεις
1η συνάντηση
Σάββατο 23 Φεβρουαρίου 2019, 12:00 - 14:00
Η αίθουσα τέχνης 24 Γράμματα προσκαλούν το δάσκαλο φωτογραφίας και σκηνοθέτη Ανδρέα Κατσικούδη για να συζητήσουμε τι κάνει τη φωτογραφία τέχνη, πότε και πώς.
Μέσα από παραδείγματα από την ιστορία και το παρόν της φωτογραφίας θα δούμε όχι ένα είδος «καλλιτεχνικής φωτογραφίας», αλλά τους πολλούς διαφορετικούς δρόμους που έχει ακολουθήσει η εφεύρεση που έλεγε ο Μποτλέρ ότι δεν θα γίνει ποτέ τέχνη !
Οι διαφορές είναι ριζικές ανάμεσα στα είδη φωτογραφίας που θεωρούνται τέχνη, από το ρεαλισμό ως το όνειρο και τη ζωγραφική, από την χρήση σύγχρονου εξοπλισμού ως τη χρήση των πιο παλιών τεχνικών, από τη προσπάθεια για αισθητική ως την προσπάθεια για σκέψη μέσα από αντι- αισθητικές προσεγγίσεις, από το συναίσθημα και το πάθος ως την ουδετερότητα και το ψυχρό βλέμμα, από το αίτημα για ανανέωση της τέχνης και την κοινωνική αλλαγή ως το δόγμα η τέχνη για την τέχνη.
Κινήματα όπως ο Πικτοριαλισμός, η Καθαρή Φωτογραφία, το Νταντά, ο Σουρεαλισμός, ο Εξπρεσιονισμός, η Νέα Αντικειμενικότητα, η Pop Art, ο Μινιμαλισμός, η Εννοιολογική Τέχνη, αλλά και το Ντοκουμέντο μαζί με το Καλλιτεχνικό Ντοκουμέντο παράγουν μια διαφορετική φωτογραφία που είναι τέχνη.
Η παρουσίαση αυτή δεν αφορά μονάχα φωτογράφους που ψάχνουν για έμπνευση και επιρροές, αλλά όποιον αγαπάει τη φωτογραφία ή γενικότερα την τέχνη γιατί θα δούμε τρόπους, λογικές, αισθητικές που παρουσιάζουν τελικά τον κόσμο με ένα διαφορετικό βλέμμα – πάντα βέβαια μέσα από το προσωπικότητα και αισθητική κάθε φωτογράφου – δημιουργού.
Αφορά επίσης κάθε άνθρωπο που θέλει να δει τη δύναμη που έχει η εικόνα, τα μηνύματα που κρύβει μέσα στην «αντικειμενικότητα» και το «ρεαλισμό» της η φωτογραφία, ως μια εισαγωγή στο "γραμματική" της εικόνας. Τίποτα δεν είναι ουδέτερο στις λέξεις που χρησιμοποιούμε, τίποτα δεν είναι ουδέτερο και αντικειμενικό στις εικόνες που βλέπουμε ή παράγουμε οι ίδιοι.
Πολυχώρος 24 Γράμματα, οδός Πεντέλης 77, α' όροφος, εμπορικό κέντρο Ερμείον, Χαλάνδρι, τηλ.: 210 612 70 74, www.24grammata.com
Είσοδος 5 ευρώ - παρακαλούμε κρατήστε θέση στο email info@24grammata.com και στο τηλ.: 210 612 70 74
Ο Ανδρέας Κατσικούδης έχει σπουδάσει στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης. Έχει επίσης σπουδάσει φωτογραφία και έχει παρακολουθήσει μαθήματα κινηματογράφου, ιστορίας τέχνης και δημιουργικότητας. Διδάσκει φωτογραφία και κινηματογράφο στο Cinemarian. Αρθρογραφεί στο περιοδικό Photonet και είναι μέλος της Εταιρίας Ελλήνων Σκηνοθετών.
www.andreaskatsikoudis.com
Latest from apostaktirio team
- ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΜΑΚΡΟΠΟΥΛΟΥ - Μελανογραφίες και Παιχνιδίσματα - Ατομική έκθεση στο ΚΑΜΙΝΙ, Πολιτιστικό Κέντρο Γαλατσίου
- ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΧΑΤΖΗΝΙΚΗΤΑ - ατομική έκθεση ζωγραφικής στο καφέ ΡΑΜΝΟΥΣ
- ''FAMILY SECRETS'' του Enrico Luttmann, στο θέατρο ΑΛΚΜΗΝΗ
- Μαθήματα Ιστορίας της Τέχνης με τον Ανδρέα Κατσικούδη - Εννοιολογική Τέχνη (Σάββατο 31/5/2025 στο CINEMARIAN)
- 3ος Δρόμος Θυσίας "Κακολύρι 1944"
- Παρουσίαση του νέου βιβλίου του δημοσιογράφου-συγγραφέα Φίλιππου Ζάχαρη «Ευκαιρίες ζωής» στην Αθήνα (Εκδόσεις Αποστακτήριο, 5/5/2025)
- Παρουσίαση της νέας νουβέλας της συγγραφέα Χάρι Παπαδοπούλου «Θύμησις» στην Αθήνα (Εκδόσεις Αποστακτήριο, 2/5/2025)
- Έναρξη συμμετοχών για το B.C.C.Fest 25-Balkan Classic Contemporary Festival, Αθήνα 3/5, Θεσσαλονίκη 31/5 & 1/6 2025
- Ατομική έκθεση ζωγραφικής της Νίνας Διακοβασίλη - “Άγγελοι και Δαίμονες”, 27 – 29 Απριλίου 2025
- Πρόσκληση για Έκθεση Εικαστικών Τεχνών "Συνάντηση στην Ζάκυνθο με τα χρώματα της Επτανήσου"
- Παρουσίαση του νέου βιβλίου του δημοσιογράφου-συγγραφέα Φίλιππου Ζάχαρη «Ευκαιρίες ζωής» στη Ναύπακτο (21/4/2025)
- ΕΙΚΑΣΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΡΩΜΗΩΝ ΠΡΑΞΕΙΣ
- Η παράσταση «Μαζί» στο θέατρο Altera Pars
- Ανοιχτή πρόσκληση σε εικαστικούς για συμμετοχή στην ομαδική, διεθνή έκθεση εικαστικών με τίτλο: "Ορατό και Αόρατο" - "Visible and Invisible" 31 Μαΐου – 14 Ιουνίου 2025, Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών Τσιχριτζή
- Κυκλοφορία Νέου Μουσικού Άλμπουμ της Πηγής Λυκούδη με τίτλο: «Μελοποιημένος Σωκρατικός Λόγος» - Ερμηνεία: Μιχαήλ Στέφος
- «Δικηγορία, η μικρή μας πόλη» της δικηγόρου-συγγραφέα Στεφανίας Σουλή παρουσιάζεται στην Αθήνα (3.4.2025)
- Παρουσίαση του νέου βιβλίου του δημοσιογράφου Φίλιππου Ζάχαρη «Ευκαιρίες ζωής» στη Θεσσαλονίκη (5/4/2025, στη Θεσσαλονίκη)
- Παρουσίαση βιβλίου: «ANTE PORTAS» - Συλλογικός τόμος (ΘΕΡΜΗ - ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, 26/3/2025)
- Διήμερο παρουσιάσεων του δίγλωσσου παιδικού βιβλίου «Ο αετός με τα πολύχρωμα φτερά» της Αντωνίας Μπατσαλή σε εικονογράφηση της Λαρισαίας εικαστικού Στέλλας Κακκάβα (Λάρισα 26-27/3)
- Παρουσίαση του δίγλωσσου παιδικού βιβλίου «Ρήγας ο Βελεστινλής» της συγγραφέα Αγγελικής Θάνου - ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΑΠΟΣΤΑΚΤΗΡΙΟ (22/3/2025 – Βόλος)