Δευτέρα, 11 Ιανουαρίου 2021 15:48

Ο Αλέξανδρος Ακριτίδης σχολιάζει το παιδικό βιβλίο της Ευαγγελίας Γκιώνη «Μια γραμμή και μια τελεία κι είναι θαύμα η ιστορία!» (Εκδόσεις Μέγας Σείριος)

Ο Αλέξανδρος Ακριτίδης σχολιάζει το παιδικό βιβλίο της Ευαγγελίας Γκιώνη «Μια γραμμή και μια τελεία κι είναι θαύμα η ιστορία!» (Εκδόσεις Μέγας Σείριος)

«Μια γραμμή και μια τελεία κι είναι θαύμα η ιστορία!»
Ευαγγελία Γκιώνη
Εκδόσεις Μέγας Σείριος

Η έμπειρη ψυχολόγος, Ευαγγελία Γκιώνη, κάνει την πρώτη της εμφάνιση στα εκδοτικά δρώμενα της χώρας με το πολύ όμορφο και ιδιαίτερο παιδικό βιβλίο, «Μια γραμμή και μια τελεία κι είναι θαύμα η ιστορία!», το οποίο κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Μέγας Σείριος.

Ο ήρωας του βιβλίου, που ονομάζεται «Θαύμα», είναι ένα φυσιολογικό παιδί του οποίου η καθημερινότητα διακόπτεται από ένα περίεργο όνειρο. Ένα όνειρο που τον ωθεί να ανακαλύψει κάποια πράγματα που σχετίζονται με το “είναι” του, με την ίδια την υπόστασή του αλλά και με τη μελλοντική του πορεία. «Θέλω να γίνω» είναι η φράση κλειδί η οποία, εκτός των άλλων που θα αναφέρουμε παρακάτω, ξεδιπλώνει και όλες του τις ανησυχίες για το μέλλον του, για το πού θα βαδίζει σε αυτή τη ζωή, για τα δικά του “θέλω”, ρεαλιστικά ή ουτοπικά.

Ξεκινάει λοιπόν ένα όμορφο ταξίδι αναζήτησης της αλήθειας, το οποίο έχει ενδιάμεσους σταθμούς την οικογένεια, το σχολικό περιβάλλον, την κοινωνία, τη βιβλιοθήκη, που είναι και η μεγάλη “πηγή” των γνώσεων. Συνιστά όμως μια πραγματικότητα ότι πολλές φορές στον κόσμο των “μεγάλων” οι παιδικές φωνές δεν φτάνουν εύκολα. Δεν καθόμαστε με προσοχή να ακούσουμε τα παιδιά μας. Δε δίνουμε μεγάλη βαρύτητα στις ανησυχίες τους και τους προβληματισμούς τους. Οπότε η λύση επέρχεται μέσω του “από μηχανής θεού”. Ενός Σοφού ανθρώπου που αναλαμβάνει να εξηγήσει στον μικρό μας φίλο όλες του τις απορίες. Εκεί ο Σοφός,  με μεθόδους ψυχολογίας, καλεί τον μικρό επισκέπτη του να κλείσει τα μάτια και να επιστρατεύσει την, έως εκείνη τη στιγμή,  “υποτονική” φαντασία του… Σε αυτό το σημείο η συγγραφέας χρησιμοποιεί ένα μοτίβο που υφίσταται στο παραδοσιακό παραμύθι, με τη διαφορά ότι αυτόν τον ρόλο θα αναλάμβανε μια γιαγιά ή ένας παππούς, φορείς των εμπειριών της ζωής, της σοφίας της ηλικίας τους αλλά και πολλών “μυστικών” γνώσεων.

Πράγματι, συχνά οι λύσεις και οι αλήθειες βρίσκονται μπροστά στα μάτια μας, αρκεί να βρεθεί κάποιος και να μας τις υποδείξει. Κάποιος που θα μας ακούσει πραγματικά και θα μας συμβουλέψει. Το μικρό “Θαύμα” μαθαίνει πως όλα τριγύρω μας, όλοι οι μηχανισμοί που διέπουν τον φυσικό ή τον υλικό μας κόσμο, όλο μας το κοινωνικό γίγνεσθαι, αλλά, πρωτίστως, η ίδια μας η ζωή αποτελεί ένα θαύμα. Μαθαίνει πως μέσα μας διαθέτουμε τις δυνάμεις να υπερνικήσουμε πολλά εμπόδια, που φαίνονται ανυπέρβλητά αλλά και πως πρέπει να πιστεύουμε στον εαυτό μας, παρά τις όποιες ατέλειές μας. Σαφώς και δεν είναι όλα ρόδινα και εύκολα, σαφώς και δε βασιλεύει το καλό και η τιμιότητα στον κόσμο, όμως εμείς οφείλουμε να κρατάμε τη θετική πλευρά των πραγμάτων και να εκτιμάμε το “θαύμα” της δικής μας ύπαρξης. Το “θαύμα” της οικογένειάς μας, των φίλων μας, της εκπαίδευσης, ενός απολαυστικού βιβλίου, ενός λαχταριστού παγωτού… Και αν με θετικό πρόσημο προχωράμε στο μονοπάτι της ζωής μας, τότε και στο μέλλον μπορούμε να επιτύχουμε πολλά “θαύματα” που θα μας κάνουν, όχι επιφανή, αλλά άξια μέλη της κοινωνίας μας. Και τότε η γραμμή της ζωής μας θα βάλει κάποτε μια τέτοια τελεία, που θα φαίνεται θαύμα η ιστορία μας!...

Να πω ένα μπράβο στην τρυφερή, απαλή και ζωντανή, συνάμα, εικονογράφηση της Βάλιας Σκαλωμένου που με μεράκι και ταλέντο απέδωσε τα μέγιστα την εκφραστικότητα των ηρώων αλλά και τον σκηνικό χώρο της ιστορίας.

Να συγχαρώ επίσης τον πολύ δραστήριο Όμιλο Εξυπηρετητών που μετουσίωσε αυτήν την περιπέτεια του μικρού “Θαύματος”  σε μια πολύ όμορφη θεατρική παράσταση, η οποία  μεταξύ άλλων, παρουσιάστηκε σε χώρους φιλοξενίας και φροντίδας παιδιών, τα οποία έχουν λίγη περισσότερη ανάγκη από την αγάπη μας και την προσοχή μας. 

Αλέξανδρος Ακριτίδης
Συγγραφέας – Πτυχιούχος Ανθρωπιστικών Σπουδών – Σύμβουλος Εκδόσεων Αποστακτήριο

Σελίδα του βιβλίου: http://www.megas-seirios.com/index.php?dispatch=products.view&product_id=29894

Ψυχολόγος στο επάγγελμα, με μεγάλη κλινική εμπειρία στον χώρο της ψυχοθεραπείας και εκ φύσεως θαυμάστρια της συνθετικής τέχνης του θεάτρου μέσα από τις ερασιτεχνικές διαδρομές της σε αυτό, η Ευαγγελία Γκιώνη κάνει πρεμιέρα στη συγγραφή με το παραμύθι "Μια Γραμμή και μια Τελεία κι είναι Θαύμα η Ιστορία!". 

Ήδη, βέβαια, έχει προηγηθεί η θεατρική του διασκευή και το ανέβασμα της αντίστοιχης παράστασης από τη θεατρική ομάδα που οργανώνει, συντονίζει και σκηνοθετεί (ενίοτε και παίζει διάφορους ρόλους αναλόγως τις ανάγκες). Μια θεατρική ομάδα είκοσι ατόμων, με μακρά ιστορία στον χώρο του παιδικού θεάτρου, η οποία παίζει αποκλειστικά αφιλοκερδώς σε κάθε είδους χώρους που φροντίζουν και φιλοξενούν παιδιά. Θέση της συγγραφέως και της ομάδας η βεβαιότητα ότι δεν υπάρχουν αδιέξοδα και κάθε πρόβλημα μπορεί να ξεπεραστεί. Γιατί; Γιατί πολύ απλά μέσα μας υπάρχει το θαύμα! 

Καθώς το σημείωμα αυτό από μόνο του ζητά να είναι λακωνικό, δεν θα παραθέσουμε για την ώρα τις ομιλίες και παρουσιάσεις της σε ακαδημαϊκά, επιστημονικά, λογοτεχνικά συνέδρια, ημερίδες, πολιτιστικές και άλλες εκδηλώσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό. 

 

 

 

Read 1346 times

Latest from Αλέξανδρος Ακριτίδης – Πτυχιούχος Ανθρωπιστικών Σπουδών, Συγγραφέας