Τετάρτη, 10 Απριλίου 2024 08:01

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ 9ου ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΠΟΙΗΤΙΚΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΦΙΛΟΛΟΓΩΝ ΛΕΥΚΑΔΑΣ

Written by
300
ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ 9ου ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΠΟΙΗΤΙΚΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΦΙΛΟΛΟΓΩΝ ΛΕΥΚΑΔΑΣ

9ος ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΠΟΙΗΤΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ            

Ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Λευκάδας και η Εταιρία Ελλήνων Λογοτεχνών, σε συνεργασία με τον Δήμο Λευκάδας προκηρύσσουν τον 9ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Ποίησης για το 2023-2024, αφιερωμένον στον Εθνικό Ποιητή Αριστοτέλη Βαλαωρίτη, για την επέτειο των διακοσίων χρόνων από τη γέννησή του (1824-2024).

Ο Λευκαδίτης ποιητής στάθηκε «η «εδαφικότερη» και η πιο ανδρωμένη ποιητική προσωπικότητα του ελληνικού αιώνα του» και κατέθεσε ανυποχώρητα   τον σφριγηλό, ανυποχώρητο αγώνα του,  σε στιγμές που κρίνονταν μεγάλα εθνικά θέματα, προσδίδοντας στο αγωνιστικό του ήθος και στη ρωμαλέα του ποίηση το ήθος αντίστασης της ελληνικής ιστορίας διαχρονικά.

Γι’αυτούς τους λόγους η φετινή θεματική του διαγωνισμού είναι απόσπασμα από το λυρικό ποίημα του Αριστοτέλη Βαλαωρίτη «Εις την μνήμην Διονυσίου Κόμητος Σολωμού»:

***

Ἄφες κ᾿ ἐμένα νὰ χαρῶ, ἄφες με νὰ πιστεύσω

ὅτ᾿ ἡ ψυχὴ τοῦ ποιητοῦ στην εὐμορφία τοῦ κόσμου,

εἰς τὴ μεγάλη τοῦ Παντὸς ἀθάνατη ἁρμονία

εἶναι γλυκὺ κελάδισμα, εἶναι παλμὸς ἀγάπης…

Οι παραπάνω στίχοι συνιστούν τη «θεωρία» του ποιητή για την ποίηση. Οι διαγωνιζόμενοι καλούνται, με αφόρμηση τους παραπάνω στίχους, να δημιουργήσουν ένα δικό τους ποίημα ποιητικής, που να αποτυπώνει την προσωπική τους θεώρηση της ποίησης και του ρόλου του ποιητή.    

OΡΟΙ ΤΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ

• Οι διαγωνιζόμενοι /-ες πρέπει να έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους και να έχουν  ελληνική ή κυπριακή υπηκοότητα. Δικαίωμα συμμετοχής έχουν και οι Έλληνες της διασποράς.

• Συμμετοχή στον διαγωνισμό με ένα ποίημα μέχρι 40 στίχους.

• Τα ποιήματα που θα υποβληθούν να είναι γραμμένα στην ελληνική γλώσσα.

• Το διαγωνιζόμενο ποίημα δεν θα πρέπει να έχει εκδοθεί ή δημοσιευτεί σε οποιοδήποτε έντυπο ή ηλεκτρονικό μέσο ή να έχει βραβευτεί σε άλλο διαγωνισμό.

• Το ποίημα θα πρέπει να αποσταλεί μέχρι τις 30 Απριλίου 2024,  σε πέντε δακτυλογραφημένα αντίγραφα, στα οποία θα αναγράφεται μόνον το ψευδώνυμο του διαγωνιζόμενου. Τα αντίγραφα θα αποσταλούν μέσα σε φάκελο, στον οποίο θα αναγράφεται, στη θέση του αποστολέα, μόνον το ψευδώνυμο. 

• Σε μικρότερο φάκελο σφραγισμένο, στον οποίο θα αναγράφεται μόνον το ψευδώνυμο του διαγωνιζόμενου, θα περιέχονται δακτυλογραφημένα  τα πλήρη στοιχεία του διαγωνιζόμενου  (ψευδώνυμο, όνομα, επώνυμο, τίτλος του ποιήματος, ταχυδρομική διεύθυνση, αριθμός τηλεφώνου –και κινητού-, e-mail. Επίσης ένα σύντομο -μέχρι 120 περίπου λέξεις- βιογραφικό του).

• Η ταχυδρομική διεύθυνση στην οποία θα αποσταλεί ο φάκελος είναι: Δήμος Λευκάδας, Τμήμα Κοινωνικής Προστασίας, Παιδείας και Πολιτισμού, υπόψη κ. Δήμητρας Ροντογιάννη, ταχ. διεύθυνση: Αντώνη Τζεβελέκη-Τ.Κ. 311 00 Λευκάδα- Για τον 9ο Πανελλήνιο Ποιητικό Διαγωνισμό. (Τηλ. 26453-60615).

• Η επιλογή των ποιημάτων θα γίνει από πενταμελή επιτροπή. Θα απονεμηθούν τρία βραβεία και τρεις έπαινοι.

• Τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν μέχρι το τέλος Ιουλίου 2024.

• Η τελετή απονομής των βραβείων θα γίνει σε πανηγυρική εκδήλωση μέσα στο 2024.

• Για πληροφορίες ή διευκρινίσεις, απευθυνθείτε στο τηλέφωνο: 697 55 800 45 και 697 90 82 014 (κ. Παρασκευή Κοψιδά-Βρεττού και κ. Άννα Κοψιδά αντίστοιχα).

Σας ευχαριστούμε

         

 

 

 

 

 

Read 300 times

Latest from apostaktirio team