Παρασκευή, 30 Σεπτεμβρίου 2022 08:13

Πηγή Λυκούδη "Σμύρνης Θυμιάματα". Ένα album με αφορμή τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική καταστροφή. Συμμετέχει ο Μανώλης Μητσιάς

Written by
409
Πηγή Λυκούδη "Σμύρνης Θυμιάματα". Ένα album με αφορμή τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική καταστροφή. Συμμετέχει ο Μανώλης Μητσιάς

ΠΗΓΗ ΛΥΚΟΥΔΗ - ΣΜΥΡΝΗΣ ΘΥΜΙΑΜΑΤΑ

1922-2022

Με αφορμή τα 100 χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή, δημιουργήθηκε το album«Σμύρνης Θυμιάματα»και περιλαμβάνει δέκα τραγούδια – ποιήματα που έχω μελοποιήσει από την ποιητική συλλογή «Γράμματα στην Ιωνία» του Ίωνα ποιητή Γιάννη Π. Ιωαννίδη.

 Μία συλλογή που έχει βραβευθεί από την Εστία Νέας Σμύρνης το 1984.

Τα ποιήματα αυτά ήρθαν στα χέρια μου μέσα στο διάστημα της 1ης καραντίνας τον Μάρτιο του 2020. Ένα διάστημα που βιώναμε όλοι μία πρωτόγνωρη εμπειρία! Μέσα στην ψυχή μου ξεχείλισε μια επιτακτική ανάγκη να δημιουργήσω ένα έργο που να αποτελεί φόρο τιμής στις αλησμόνητες πατρίδες.

Ο ρόλος της Τέχνης είναι ρόλος αφύπνισης, γνώσης και μέσω αυτής μιας βιωματικής προσέγγισης μεγάλων Ιστορικών γεγονότων, όπως αυτό της Καταστροφής της Σμύρνης.Διαβάζοντας αυτά τα ποιήματα, το αίμα, η φωτιά, η εξορία, η καταστροφή ξεπηδούν και γίνονται εικόνες θυσίας και άφταστου Ελληνικού μεγαλείου.

Τα αισθάνθηκα σαν μία προσευχή που περιγράφουν από την μία το Φως της Ιωνίας και από την άλλη την απελπισία που σε κάνει να αναζητήσεις την Λύτρωση στρέφοντας την ματιά σου στο Θεό! Εικόνες και συναισθήματα  που κινητοποίησαν την ανάγκη μου να βάλω μουσική. Ευτυχώς είχα σύμμαχο  τον πολύτιμο χρόνο που μου δινόταν και έτσι ξεκίνησε η δημιουργία αυτού του έργου.

«... Τα τραγούδια αυτά τα χαρακτηρίζει  στο στίχο και στην μουσική το «Αχ!!!» που ακούστηκε  από κάθε  στόμα την μαύρη ώρα της καταστροφής της Σμύρνης. Η εισαγωγή κάθε τραγουδιού με την λέξη ΚΥΡΙΕ... τα μετατρέπει αβίαστα σε ΠΡΟΣΕΥΧΗ. Είναι η επίκληση που ενοποιεί αυτό τον κύκλο τραγουδιών σε ένα ενιαίο έργο. Μέσα σε αυτό το έργο  εκτός των άλλων Ελληνικών ρυθμών ΚΑΙ ζεϊμπέκικα...Ίσως αναρωτηθεί κάποιος ακούγοντάς τα πως μπορεί να συνδυαστεί η ΠΡΟΣΕΥΧΗ με το ΖΕΙΜΠΕΚΙΚΟ; Πιστεύω πως μπορεί απόλυτα αφού και τα δυο εμπεριέχουν, την μοναχικότητα και την βαθιά επικοινωνία  με τον εαυτό μας.

Το album«ΣΜΥΡΝΗΣ ΘΥΜΙΑΜΑΤΑ» αποτελεί έναν σταθμό στην πορεία μου και σε επίπεδο συνθετικής προσέγγισης αλλά και  στην εκπλήρωση ενός στόχου χρόνων, να δημιουργήσω μία ενότητα για τις Αλησμόνητες Πατρίδες!

Οι εξαιρετικοί ερμηνευτές, αυτού του albumείναι ο ΜανώληςΜητσιάς, ηΜαρία Σουλτάτουο ΜάνοςΚουτσαγγελίδης,η Γεωργία Αγγέλουοι οποίοιερμηνεύσαν με μοναδικό τρόπο και σφράγισαν  ανεξίτηλα, το ύφος και την ποιότητα αυτού του έργου.

Συμμετείχαν επίσης  οι μουσικοί:

Μάνος Κουτσαγγελίδης: κανονάκι, τραγούδι

Σταύρος Παργινός: Τσέλο, μαντολίνο

Δημήτρης Κοντονής: κιθάρες, μπάσο

Λευτέρης Φραγκιουδάκης: Λαούτο, ούτι

Αφροδίτη Φρυδά: ακορντεόν

Αλεξάνδρα Παπαστεργιοπούλου: κρουστά, τσέλο

Ξένια Δικαίου: μπαγλαμά, τζουρά&δευτέρες φωνές

Πηγή Λυκούδη: πιάνο

Γιάννης Ρουπακιώτης: Ηχοληψία

Mastering: John Visma @ Studio "Clock"

Ενορχήστρωση: Πηγή Λυκούδη - Δημήτρης Κοντονής

Οργάνωση παραγωγής: Ηχοδιάστασις

Ο πίνακας εξωφύλλου από την εικαστικό Κατερίνα Σαμαρτζίδου.

Artwork/graphicdesign: ΆρηςΣομπότης

Όλοι οι συντελεστές αγάπησαν αυτό το έργο και έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους. Τους ευχαριστώ από καρδιάς για τον τρόπο και την ουσία της κατάθεσής τους

Βιογραφικό Πηγής Λυκούδη εδώ: http://www.pigilikoudi.gr/?page_id=2

 

 

Read 409 times

Latest from apostaktirio team