ΤΟ ΠΑΛΤΟ, διήγημα του Χριστόφορου Τριάντη
ΤΟ ΠΑΛΤΟ
Ο Καρλ Ντράγερ, ένας από τους πιο κάλους ράφτες του Σααρμπρύνκεν, έραψε το παλτό του Κλάους Μίλκε. Το μαύρο ύφασμα, πολύ καλής ποιότητας, το 'χε φέρει η αδελφή του Ρόζα από την Κολωνία. Ήταν το δώρο της για την αποφοίτησή του από το πανεπιστήμιο. Το μαύρο παλτό έγινε για τον Μίλκε το αγαπημένο του ρούχο. Τον κρατούσε ζεστό, και σε όλες τις επίσημες και μη εκδηλώσεις ήταν η καλαίσθητη συντροφιά του. Το ρούχο τον έδειχνε ψηλότερο και δυνατότερο και οι γυναίκες τον πρόσεχαν περισσότερο. Ταίριαζε σε όλες τις περιστάσεις και ήταν η ασπίδα προστασίας του. Το παλτό το αγαπούσε γιατί είχε χαρακτήρα. Δύσκολο πράγμα να έχει ένα άνθρωπος ή ένα ρούχο χαρακτήρα.
Με τα χρόνια το παλτό πάλιωσε και φθάρηκε. Αλλά ο Μίλκε σε πείσμα της φθοράς και του χρόνου, το εκτιμούσε περισσότερο. Τού θύμιζε τα περασμένα χρόνια, τη νιότη και τα πρώτα βήματά του στη δουλειά και τον κόσμο. Πλέον, μετά από κόπους και προσπάθειες, ήταν ένας από τους καλύτερους συμβολαιογράφους σε ολόκληρο το κρατίδιο του Σααρλάντ. Η φήμη του είχε εξαπλωθεί και σε άλλες περιοχές της Γερμανίας.
Όμως, ο χρόνος κι η οικονομία προχωρούσαν, και μια νέα εποχή ανέτειλε στον δυτικό κόσμο. Η τεχνολογική επανάσταση προχωρούσε με γοργούς ρυθμούς, αλλάζοντας άρδην τις εργασιακές και κοινωνικές σχέσεις. Ο Μίλκε παρατηρούσε γύρω του πως πολλοί άνθρωποι άλλαζαν ρούχα τακτικά, ιδιαίτερα πρόσεχε τα παλτά. Αυτό δεν ήταν κάτι κακό ή αρνητικό, αλλά τον ενοχλούσε πώς οι συμπολίτες του, οι φίλοι και οι συνεργάτες του προτιμούσαν τα έτοιμα, τα αμερικάνικα, που ήταν πιο φθηνά, πιο μοδάτα, και έβγαιναν σε χιλιάδες κομμάτια. Υπερπαραγωγή και ευκολία. Όλα δούλευαν για την τιμή της αγίας μονέδας και των πιστών ιερέων της.
Αυτός δεν δέχτηκε - ποτέ - να πάρει έτοιμο ρούχο του εμπορίου. Απρόσωπα κομμάτια για μια απρόσωπη ζωή, χωρίς καμία συναισθηματική (κι αισθητική) χροιά.
Συνήθισε να λέει ότι το παλιό του παλτό είχε κάτι το ανθρώπινο. Φανέρωνε μια σύνδεση του ίδιου με την πόλη του, τους ανθρώπους της, τους αγαπημένους του, την πραγματικότητά του. Είχε και μια εμμονή με τον ήρωα του Γκόγκολ, τον Ακάκιο Ακάκιεβιτς, τον πρωταγωνιστή του διηγήματος «Το παλτό». Τον σύνδεε μια αόρατη, μια αδερφική σχέση με αυτόν τον λογοτεχνικό αντιήρωα και το περίφημο παλτό του που τόσο αγαπούσε και που τόσο άδικα στερήθηκε.
Latest from Super User
- ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ | Λίλας Στεργιοπούλου ΧΡΩΜΑΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ - Ατομική Έκθεση Ζωγραφικής | Εγκαίνια: Σάββατο, 7 Νοεμβρίου και ώρα 18:30 – 21:30 | Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών Τσιχριτζή, Κηφισιά | Διάρκεια έκθεσης: 3-15 Νοεμβρίου 2026
- Οι BaBa ZuLa, ένα από τα πιο ξεχωριστά σχήματα της σύγχρονης τουρκικής ψυχεδελικής σκηνής, ζωντανά στην Αθήνα Ι Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2026, ARCH CLUB
- Ο Αλέκος Δημητρίου επιστρέφει δισκογραφικά με το : Έχεις Δίκιο
- O EAGLE-EYE CHERRY για πρώτη φορά στην Ελλάδα Ι Μαζί θα τραγουδήσουμε το ‘Save Tonight’ και άλλες μεγάλες pop rock επιτυχίες Ι Γιος του θρυλικού τζαζίστα Don Cherry και αδελφός της Neneh Cherry I Κυριακή 29 Νοεμβρίου – WE – Θεσσαλονίκη και Δευτέρα 30
- ΠΑΥΛΙΝΑ ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗ ΟΡΟΦΟΣ at ΚΑΦΩΔΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 6 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ
- ΜΟΥΣΙΚΗ - RE:ENDLESS: Breath After Coma, Snake Eyes (UK), Contra Limit live – Το νέο κεφάλαιο του ENDLESS DAZE, αφιερωμένο στον σύγχρονο alternative, grunge και heavy rock ήχο Ι Παρασκευή 6 Νοεμβρίου 2026, AUX CLUB
- The Future (Το Μέλλον) ένα MusiCoMedia show του Γιώργου Πατεράκη & της χορωδίας String Theory 6,7,13,14 Νοεμβρίου στις 21:00 Πολυχώρος τέχνης Baumstrasse
- «Παραμονή Πρωτοχρονιάς»: Η βραβευμένη μαύρη κωμωδία του Κώστα Καραφύλλη έρχεται από 11 Νοεμβρίου στο Θέατρο 104 (Blackbox)
- Θέατρο Σκιών στο Μουσείο Νεότερου Πολιτισμού: Ο Κωνσταντίνος Κουτσουμπλής αναβιώνει μια ξεχασμένη κωμωδία του Καραγκιόζη με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς
- The Joint Awards Ceremony in Athens for the milestone 20th London Greek Film Festival 2026 and the 5th International Epidaurus Film Festival 2026 concluded with great success.
- ΣΤΑ 250 ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗΣ...
- ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ | ΗΧΩ | Ηχ-ώ - Ομαδική Εικαστική Έκθεση στον Ελληνογαλλικό Σύνδεσμο, Κολωνάκι | Εγκαίνια: Τρίτη, 20 Οκτωβρίου 2026 και ώρα 5-9μ.μ. | Διάρκεια έκθεσης: 20 - 31 οκτωβρίου 2026
- ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ 5ου ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΣΥΓΓΡΑΦΗΣ ΘΕΑΤΡΙΚΟΥ ΜΟΝΟΛΟΓΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΓΡΙΝΙΟΥ
- Fm Records - «Σε γκρίζους δρόμους» – Ένα σύγχρονο ντουέτο από τη Ζωή Λιαντράκη και τον Γιάννη Ζουγανέλη.
- Anja Huwe (Xmal Deutschland): Live στην Αθήνα την Παρασκευή 13 Νοεμβρίου στο Gazarte Ground Stage
- ΡΟΥΑ ΜΑΤ | 3η χρονιά Το παιχνίδι συνεχίζεται αλλιώς! 21 Νοεμβρίου στο Θέατρο Nous
- ΘΕΑΤΡΟ ΓΙΑ ΒΡΕΦΗ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΜΙΚΡΑ ΠΑΙΔΙΑ «Θα σ’ αγαπώ και του χρόνου» - 3ος χρόνος, στο Θέατρο ARROYO
- 14ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Ιεράπετρας 2026
- Το DNA του Dennis Kelly στο θέατρο ΝΕΟΣ ΑΚΑΔΗΜΟΣ για εφήβους | σκην. Μαρία Σαββίδου
- «ΘΥΡΑ ΜΗΔΕΝ»: Το μεγάλο «ραπ» θεατρικό γεγονός της σεζόν με τον Βέβηλο έρχεται – Από 23 Νοεμβρίου στο Θέατρο Βέμπο
