Κείνο το συντρόφεμα, Του Βασίλη Χαραλάμπους
Κείνο το συντρόφεμα
Του Βασίλη Χαραλάμπους
____________
Τα μεσάνυχτα πρέπει να’ταν περασμένα, ανεμοβρόχι, σκοτεινιά και στραπές. Νοέμβριος 1940 στ’ Αλβανικό Μέτωπο. Ο Νώντας κινά για τη σκοπιά. Ευτυχώς πού’ταν κι οι στραπές να φεγγοβολά έστω και λίγο, για να περάσει το μεγάλο χωράφι. Η χλαίνη έγινε μούσκεμα κι είχε βαρέσει από τη βροχή. Έπρεπε να πάει στη σκοπιά. Το χωράφι είχε γίνει μια μεγάλη κακοτοπιά. Επιτέλους έφτασε. Ο Νώντας από την Πάφο, της μακρινής Κύπρου, ήλθε εθελοντής στα σύνορα με την Αλβανία. Ήταν αλλιώς μαθεμένος…αμάθητος στην πείνα…στη δείψα…στο πολύ ξενύχτι..στη σκληρή δουλειά. Η πρόχειρη σκοπιά χρησίμευε ν’ ακουμπάει για λίγο ίσαμε να πάψει η καταιγίδα.
Ποτέ δεν τον σκιάζανε τα βρόχια κι οι καταιγίδες. Μικρός αναθυμάται που του’φεραν ένα γκρίζο αδιάβροχο με ξέχωρο καπέλο κι ήθελε τόσο πολύ να βρέξει. Ήταν τα χρόνια κείνα της ανομβρίας κι έμεινε μ’ εκείνο τον καημό, να δοκιμάσει το γκρίζο αδιάβροχο. Ακόμα το θυμάται… Τα χρόνια πέρασαν κι ακόμα αποζητά τις βροχές, αποζητά το γκρίζο αδιάβροχο με το ξέχωρο καπέλο.
Έμεινε ώρα πολλή στριμωγμένος στη σκοπιά, με συντρόφεμα όχι τ’ όπλο του πού’χε στη σκοπιά ακουμπισμένο, μα της καρδιάς τ’ άφοβο. Και μη νομίσει κανείς κάτι διαφορετικό. Δεν ήταν κι ιδιαίτερα γενναίο παιδί ο Νώντας. Ίσως γιατί ήταν αδύνατος… Πάντως θα’λεγε κανείς πως ο Νώντας ήταν μάλλον ένα δειλοπαίδι. Κι ετούτο τ’ άφοβο τώρα, τι νάναι άραγε; Αν έσπαζαν οι γραμμές; Τι θα γινόταν;
Συντρόφεμα είχε το σταυροκόπημα, προικιό και τούτο από τη γιαγιά του τη Χρυσή, από τότε που μικρό παιδάκι καθόταν στα γόνατά της και του’λεγε με τη βραχνή φωνή της «το σταυρουδάκι σου Νώντα, το σταυρουδάκι σου και τα ασταπόβροντα θα πέσουν στο ξεροπόταμο». Πέρασε η ώρα, άργησε να’ρθεί ο άλλος σκοπός κι ο Νώντας πρόσμενε με συντρόφεμα τ’ άφοβο εκείνο. Είχε να φυλάει τις σκηνές με τους βαριά τραυματισμένους στ’ Αλβανικό μέτωπο, τούτη την αφέγγαρη νυχτιά, με το τόσο ανεμοβρόχι.
Κι ο Νώντας…ο Νώντας από την Πάφο, της μακρινής Κύπρου, βρήκε τούτη την τόλμη, τούτο το συντρόφεμα, τη βραδιά εκείνη στ’ Αλβανικό μέτωπο, όταν κατάλαβε…και καλά κατάλαβε πως οι τόσοι πληγωμένοι στις σκηνές παρέκει, πρόσμεναν το δικό του κουράγιο, τη δική του απαντοχή.
Latest from Super User
- "Από σημαιοφόρος σε αποτυχία: Το κρυφό κόστος της ακαδημαϊκής εμμονής στην Ελλάδα" ένα κείμενο της Φωτεινής Τζουβελέκη
- Βραβεία 4ου Πανελλήνιου Διαγωνισμού Πρωτότυπων Μονολόγων επί Σκηνής της Ένωσης Σεναριογράφων Ελλάδος
- Στράτος Κύπρος "Δυο αγκαλιές" : Νέο τραγούδι και video
- Ελληνική υπογραφή στο Hollywood από τις Duo Z (Zoe Tiganouria & Zizi Bologna) είναι γεγονός! Στις 3 Μαΐου κυκλοφορεί το soundtrack της πολυβραβευμένης ταινίας "Forbidden Tango"
- ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ 14ου ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ 2025, Ομίλου για την UNESCO Τεχνών, Λόγου και Επιστημών Ελλάδος (έως 18/7)
- Απολαύστε το νέο Video Clip της κωμικής παράστασης «Νύχτα Φόνου» σε ερμηνεία Φάνη Μπουχλαριώτη!
- «Ο Αιώνας του Μίμη Πλέσσα»: Ένα μοναδικό μουσικό αφιέρωμα για το MDA Ελλάς, 18 Ιουνίου 2025
- Δίκτυο Αλληλεγγύης Αγίας Παρασκευής: Αποτελέσματα 2ου Πανελλήνιου Διαγωνισμού Διηγήματος
- Πνευματικοί Ορίζοντες Λεμεσού: ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ H' ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΛΟΓΟTΕΧΝΙΚΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ 2024-2025
- Για 8η συνεχόμενη χρονιά, το Chania International Photo Festival (CIP Festival) ανοίγει τις πύλες του από τις 20 έως τις 24 Ιουλίου 2025
- ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ 2ΟΥ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΛΟΓ. ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ 2025 - ΚΛΗΡΟΔΟΤΗΜΑ ΜΙΧΑΗΛΑΣ ΑΒΕΡΩΦ - ΓΙΑ ΤΑ ΖΩΑ - ΔΙΗΓΗΜΑ KAI ΠΟΙΗΣΗ
- Νίκος Καββαδίας - Ανακοίνωση Αποτελεσμάτων 14ου Διαγωνισμού Ποίησης ΣΠΕΚ “των Θαλασσών τα Λόγια”
- 3ος Δρόμος Θυσίας «Κακολύρι 1944» . Όταν η Μνήμη μετουσιώνεται σε Δύναμη
- Βραβεία 3ου Πανελλήνιου Σχολικού Διαγωνισμού Σεναρίου εκ Διασκευής Ελληνικού Διηγήματος της Ένωσης Σεναριογράφων Ελλάδος
- Παρουσίαση βιβλίου: «Ρήγας ο Βελεστινλής» της Αγγελικής Θάνου από τις Εκδόσεις Αποστακτήριο (6/5, Δημοτική Βιβλιοθήκη Θέρμης)
- 6ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ στο λογοτεχνικό είδος του πεζοτράγουδου, από το Αθλητικό Επιστημονικό Πολιτιστικό Σωματείο ΑΘΛ.Ε.ΠΟΛΙ.Σ.
- Κυριακή 25 Μαΐου 2025 οι απονομές του Λογοτεχνικού Διαγωνισμού για την Κύπρο, των Εκδόσεων Αποστακτήριο και του Δήμου Αμπελοκήπων-Μενεμένης
- Αποτελέσματα 3ου Διεθνούς Λογοτεχνικού Διαγωνισμού Εκδόσεων Αποστακτήριο & Δήμου Αμπελοκήπων-Μενεμένης, «1974-2024: 50 χρόνια από την παράνομη τουρκική εισβολή και κατοχή εδαφών της Κύπρου»
- Έκθεση του Κώστα Ευαγγελάτου στη Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά / 2 – 8 Σεπτεμβρίου 2024
- ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ “ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΚΑΙ ΜΑΡΙΑ ΠΕΤΡΙΔΗ” ΜΕΧΡΙ 15 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2024.