Πέμπτη, 29 Ιουλίου 2021 15:12

Η Δήμητρα Γούτση σχολιάζει το μυθιστόρημα του Εμμανουήλ Μαύρου, «Τρένα μεγάλων αποστάσεων» (Άνεμος Εκδοτική)

Written by
991
Η Δήμητρα Γούτση σχολιάζει το μυθιστόρημα του Εμμανουήλ Μαύρου, «Τρένα μεγάλων αποστάσεων» (Άνεμος Εκδοτική)

«Τρένα μεγάλων αποστάσεων»
Εμμανουήλ Μαύρος
Άνεμος Εκδοτική

Δεν είναι η πρώτη φορά που κρατώ στα χέρια μου έργο του πολυσχιδούς Εμμανουήλ Μαύρου, η προηγούμενη ήταν τρία χρόνια πριν με το μυθιστόρημα «Υιός του Νείλου». Στο νέο μυθιστόρημά του «Τρένα μεγάλων αποστάσεων», αφορμάται αυτή την φορά από την τρέχουσα πραγματικότητα και τον βασικό πρωταγωνιστή της τον Covid-19 εξαιτίας του οποίου η ομαλή ροή της καθημερινότητας διεκόπη τόσο αναπάντεχα.

Ξετυλίγεται, λοιπόν, μια ενδιαφέρουσα πλοκή γύρω από τη χορήγηση ενός εμβολίου, το οποίο επιβάλλει τη δημιουργία ενός ηλεκτρονικού προγράμματος προκειμένου να καταχωρούνται σε αυτό οι εμβολιασμένοι πολίτες. Μέχρι εδώ ο μέσος αναγνώστης αντιλαμβάνεται πως πραγματικότητα και μυθοπλασία συνυφαίνονται. Ο συγγραφέας, όμως, προχωρά ένα βήμα παρακάτω, μετατοπίζοντας το ενδιαφέρον στις συνέπειες αυτού του εγχειρήματος και στις δεύτερες σκέψεις των κυβερνώντων να εκμεταλλευτούν προς ίδιον όφελος αυτή την πρωτόγνωρη κατάσταση με απώτερο σκοπό… τη χειραγώγηση της μάζας. Οπότε εύλογα προκύπτει το ζήτημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και πως αυτά ‘’θυσιάζονται’’ στο βωμό πολιτικών και οικονομικών σκοπιμοτήτων.

Υπέρμαχος αυτών των δικαιωμάτων είναι μια γοητευτική, ταλαντούχα, νέα επιστήμονας η οποία με απύθμενο σθένος τολμά να εναντιωθεί στα κακόβουλα σχέδια όλων όσοι βρίσκονται πίσω από τις οικονομικές και πολιτικές ελίτ. Πόσο εφικτό είναι αυτός ο ‘’πόλεμος’’ να τελεσφορήσει όταν «η φλόγα του πάθους είναι πολύ πιο επικίνδυνη από τη φλόγα της οργής»;…

Γυρίζοντας τις σελίδες ο αναγνώστης αντιλαμβάνεται ότι οι αντιθέσεις συνέχουν και διαπερνούν όλη την ιστορία. Από τη μια πλευρά ο άνδρας εργοδότης που καθορίζει τη ζωή του με γνώμονα το χρήμα και αρέσκεται στις επιπόλαιες ερωτικές επαφές κι από την άλλη η γυναίκα εργαζόμενη που αγωνίζεται να μην ισοπεδωθεί στον ανδροκρατούμενο επαγγελματικό στίβο, ιδεαλίστρια, αρνούμενη να συμβιβαστεί με κάτι που δεν συνάδει με το γενικό καλό. Ο συγγραφέας για άλλη μια φορά δημιουργεί ένα γυναικείο χαρακτήρα- πρότυπο (κάτι αντίστοιχο είδαμε και στα μυθιστορήματα «Υιός του Νείλου» , «Ανάσταση ψυχών») που έχει επίγνωση των ικανοτήτων της και αγωνίζεται για ό,τι πιστεύει.

Πρόκειται για ένα μυθιστόρημα που κρατά τον αναγνώστη αφενός σε εγρήγορση μέσω των συνεχών ανατροπών κι αφετέρου προσφέρει άφθονη τροφή για προβληματισμό για τη ζωή στη μετά κορωνοϊού εποχή.

Δήμητρα Γούτση, φιλόλογος  

Σελίδα του βιβλίου: https://www.anemosekdotiki.gr/pezografia/trena.html

Read 991 times

Latest from Super User