Πέμπτη, 19 Μαϊος 2022 18:50

Η Δήμητρα Γούτση σχολιάζει το δίγλωσσο παιδικό βιβλίο της Μαρίας Τσέκα "Χλόη" (Εκδόσεις Αποστακτήριο)

Η Δήμητρα Γούτση σχολιάζει το δίγλωσσο παιδικό βιβλίο της Μαρίας Τσέκα "Χλόη" (Εκδόσεις Αποστακτήριο)

 «Χλόη»
Μαρία Τσέκα
Εκδόσεις Αποστακτήριο

Είναι γεγονός ότι τα παραμύθια είναι η πρώτη επαφή των παιδιών με τη λογοτεχνία και γι’ αυτό το λόγο η προσφορά τους είναι αδιαφιλονίκητη. Όταν μάλιστα αυτά είναι γραμμένα σε δίγλωσση μορφή, ελληνικά-αγγλικά, όπως η «Χλόη» της Μαρίας Τσέκα από τις εκδόσεις «Αποστακτήριο» και πλαισιώνεται από την εξαιρετική εικονογράφηση της Εμμανουέλας Κακαβιά, η παιδαγωγική τους αξία είναι δεδομένη. 

Η συγγραφέας επιλέγει ασυνήθιστους χαρακτήρες από μια λευκή νυχτερίδα, που είναι και η πρωταγωνίστρια του παραμυθιού, μέχρι ένα μοβ δεντρο-βάτραχο και μια πολύχρωμη γαρίδα Μάντις. Όλα αυτά τα διαφορετικά πλάσματα καλούνται να συνυπάρξουν, τονίζοντας πως η διαφορετικότητα του καθενός κάνει τη ζωή όλο και πιο όμορφη. 

Μέσα από τους πλούσιους διαλόγους εκπέμπονται συμβουλές και σοφά λόγια που κάθε γονιός θέλει να μοιραστεί με το παιδί του, ειδικά όταν αυτό εισέρχεται στη σχολική ηλικία, τα οποία όμως επενεργούν αμεσότερα και δραστικότερα τόσο χάρη στην εκφραστική απλότητα όσο και στη δύναμη των εικόνων. Πώς να μιλήσεις στα παιδιά για τον σχολικό εκφοβισμό και τον φόβο του κοινωνικού αποκλεισμού; Μα, φυσικά με μια ιστορία που περιέχει συμβολισμούς! 

Επίσης, το πλεονέκτημα των δίγλωσσων παραμυθιών είναι πως μπορούν να λειτουργήσουν παράλληλα κι ως διδακτικό μέσο, στην προκειμένη περίπτωση, κατά τη διαδικασία εκμάθησης της αγγλικής γλώσσας. Το παραμύθι, λοιπόν, αποκτά μια νέα διάσταση, καθώς οι μικροί αναγνώστες μπορούν να απολαύσουν τις δυο γλώσσες ταυτόχρονα, χωρίς να χάνεται πολύτιμος χρόνος στη μετάφραση. 

Αξίζει, λοιπόν, να ''αγκαλιάσουμε'' την προσπάθεια της συγγραφέως και να συγχαρούμε τόσο την ίδια όσο και την εικονογράφο. 

Δήμητρα Γούτση, φιλόλογος  

Σελίδα του βιβλίου: https://www.apostaktirio-books.gr/product/χλόη-chloe/

 

 

 

 

 

Read 688 times

Latest from Δήμητρα Γούτση - Φιλόλογος