Σάββατο, 13 Φεβρουαρίου 2016 10:03

«Ηλίανθοι» και «Δροσοσταλίδες - Χαϊκού» από τον Σπύρο Καραμούντζο

Written by
1948
«Ηλίανθοι» και «Δροσοσταλίδες - Χαϊκού» από τον Σπύρο Καραμούντζο

 

 

Με μεγάλη χαρά δεχτήκαμε δύο πολύ σημαντικά βιβλία από έναν αξιολογότατο λογοτέχνη, που γέννησε η Αργολική γη, τον κύριο Σπύρο Καραμούντζο. Πρόκειται για τις ποιητικές συλλογές «Ηλίανθοι» και «Δροσοσταλίδες - Χαϊκού».

Για τους «Ηλίανθους», επισημαίνει ο Θεολόγος και συγγραφέας Αντώνης Μεντές στο προλογικό του σημείωμα: «Ο ποιητής στάζει στο έργο του τα μύρα της τρυφερότητάς του, στην κορυφαία ώρα της ωριμότητάς του».

Θα μου επιτρέψετε όμως να αναφερθώ εκτενέστερα στο δεύτερο βιβλίο του, τις «Δροσοσταλίδες - Χαϊκού». Το βιβλίο αυτό περιλαμβάνει 210 Χαϊκού και εκδόθηκε το 2006. Η παρουσία του βιβλίου στα λογοτεχνικά δρώμενα άφησε τις καλύτερες των εντυπώσεων, ενώ είναι σημαντικό πως γράφτηκαν πολλά άρθρα σε εφημερίδες και λογοτεχνικά περιοδικά, διαβάστηκε και σχολιάστηκε με πολύ κολακευτικές κριτικές. Είχε την τιμή να βραβευτεί από τον Διεθνή Πολιτιστικό Οργανισμό «Το Καφενείο των ιδεών» το 2007 στα πλαίσια του 23ου Πανελλήνιου Συμποσίου Ποίησης και Πεζογραφίας. Η καλή του μάλιστα φήμη έγινε αφορμή να μεταφραστεί και στα αγγλικά με τον τίτλο Poets Garden το 2013 από τη μεταφράστρια Ζαχαρούλα Γαϊτανάκη.

Με το νέο του διαβατήριο, το ανωτέρω βιβλίο εξακτινώθηκε στα πέρατα του κόσμου (Ευρώπη, Ασία, Αμερική και Αυστραλία) και κοσμεί πλέον μεγάλες βιβλιοθήκες. Αξιοσημείωτο είναι επίσης πως πολλά διεθνή λογοτεχνικά περιοδικά και εφημερίδες αναφέρθηκαν τιμητικά στο βιβλίο Poets Garden”, δημοσιεύοντας πολλά από τα Χαϊκού που περιλαμβάνονται σ’ αυτό. Ένα μάλιστα λογοτεχνικό περιοδικό, από τα πιο γνωστά παγκοσμίως, που εκδίδεται στην Κίνα, το «THE WORLD POETS QUARTERLY» Νο 72, Νοέμβριος 2013, μετέφρασε από τα αγγλικά στα κινέζικα 16 χαϊκού, καθώς και το βιογραφικό του ποιητή, αφιερώνοντας δυο ολόκληρες σελίδες και στις δύο γλώσσες. Να προσθέσουμε κλείνοντας πως ο Σπύρος Καραμούντζος βραβεύτηκε για τα Χαϊκού του AS THE INTERNATIONAL BEST POET OF THE YEAR 2013”. Το προαναφερθέν περιοδικό δημοσίευσε ολοσέλιδη φωτογραφία του ποιητή γράφοντας στο κάτω μέρος την λέξη GREECE, τιμώντας με αυτόν τον τρόπο την χώρα καταγωγής του.

Βιογραφικό

Read 1948 times

Latest from apostaktirio team