Τρίτη, 07 Ιουνίου 2022 06:56

"Τα ξωτικά του τόπου μας" του Γιώργου Σπέη από την ΑΡΤΕΟΝ Εκδοτική

Written by
335
"Τα ξωτικά του τόπου μας" του Γιώργου Σπέη από την ΑΡΤΕΟΝ Εκδοτική

ΤΑ ΞΩΤΙΚΑ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΑΣ

Εικόνες από τον μεταφυσικό κόσμο στην Ελλάδα!

Συγγραφέας: Γιώργος Σπέης

Εικονογράφηση: Πρόδρομος Μάνου & Αρτέον

Βασισμένο σε ΑΝΕΚΔΟΤΟ ΑΡΧΕΙΑΚΟ ΥΛΙΚΟ από το Ψηφιακό Αποθετήριο Λαϊκών Παραδόσεων του ΚΕΝΤΡΟΥ ΕΡΕΥΝΗΣ της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΑΟΓΡΑΦΙΑΣ της ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΑΘΗΝΩΝ

Προλογίζει ο Ευάγγελος Θ. Καραμανές, Διευθυντής Ερευνών, Διευθύνων το Κέντρο Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών

Με την υποστήριξη, ΚΕΝΤΡΟ ΜΕΛΕΤΗΣ & ΔΙΑΔΟΣΗΣ ΜΥΘΩΝ ΚΑΙ ΠΑΡΑΜΥΘΙΩΝ

Η έκδοση βασισμένη σε λαϊκές αφηγήσεις ή «παραδόσεις» από όλο τον ελληνικό χώρο αποτελεί μια πλήρη παρουσίαση των ξωτικών του τόπου μας και είναι το αποτέλεσμα της επίπονης και μακρόχρονης ερευνητικής εργασίας του συγγραφέα.

Η απομάγευση του σύγχρονου κόσμου μας έχει συντελεστεί εδώ και καιρό και τα ξωτικά έχουν εκδιωχθεί από τις ανθρώπινες κοινωνίες.

Έλειψε έτσι ο σεβασμός, αλλά και ο φόβος που προστάτευε ορισμένους τόπους, τα ενδιαιτήματά τους, όπως ιερά δέντρα και δάση, από τους καταπατητές και καταστροφείς τους.

Ο μεγάλος όγκος των πληροφοριών για τα φανταστικά όντα που είναι συγκεντρωμένα στην έκδοση και κατοικούν στο σύμπαν των παραδοσιακών ανθρώπων, τα μυθικά πρόσωπα, οι τόποι και τα στοιχεία του φυσικού περιβάλλοντος, αποδίδονται αβίαστα στον σύγχρονο αναγνώστη χάρη και στην καλαίσθητη εικονογράφηση, καθιστώντας το βιβλίο ένα εξαιρετικά ευχάριστο ανάγνωσμα.

Η εικονογράφηση στηρίχτηκε στην παραδοσιακή ζωγραφική, χωρίς να αγνοεί τη σύγχρονη εικαστική γλώσσα, λαμβάνοντας πάντα υπ' όψιν την εξοικείωση του κοινού με την αναπαράσταση φανταστικών όντων μέσω της ψηφιακής τεχνολογίας, στα ηλεκτρονικά παιχνίδια, το διαδίκτυο και τον κινηματογράφο. Πρωτότυπη και τολμηρή, διακρίνεται για τη σαφήνεια των μορφών των φανταστικών όντων και του φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος που αποτελούσε το ενδιαίτημά τους.

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο Γιώργος Σπέης γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε στην Αμερική ηλεκτρολόγος μηχανικός. Έχει περάσει τη ζωή του ανάμεσα στην πληροφορική (για βιοπορισμό) και την εθνογραφία. Έχει κάνει εθνογραφική έρευνα ανά την Ελλάδα, έχει συλλέξει αντικείμενα και συγγράψει διάφορα άρθρα με θέμα τον υλικό πολιτισμό και την περιβαλλοντική εκπαίδευση, και αρκετά βιβλία, όπως: «Τα Ορυχεία της Κέας» (Αρτέον 2022), «Η Αγγειοπλαστική της Κέας» (Αρτέον 2022), «Ανεμόμυλοι του τόπου μας» (Αρτέον 2018), «Οι Σιφνιοί της Άνδρου» (Καΐριος Βιβλιοθήκη 2009), «Ένα λιοτρίβι στην Αλόννησο» (Κέδρος 2005), «Η Μελισσάνθη και οι μέλισσες» (Κέδρος 2005), «Ένας νερόμυλος στην Τζια (Κέδρος 2004) κ.ά. Έχει τιμηθεί με βραβείο από το Λαογραφικό Αρχείο της Ακαδημίας Αθηνών. Είναι ενεργό μέλος της The International Molinological Society (TIMS).

Read 335 times

Latest from apostaktirio team