Τρίτη, 28 Μαρτίου 2023 06:28

Όσιος Ιουστίνος Πόποβιτς-η ζωή και το έργο του- Επισκόπου Αθανασίου Γιέβτιτς

Written by
249
Όσιος Ιουστίνος Πόποβιτς-η ζωή και το έργο του- Επισκόπου Αθανασίου Γιέβτιτς

Όσιος Ιουστίνος Πόποβιτς-η ζωή και το έργο του- Επισκόπου Αθανασίου Γιέβτιτς

«H βιογραφία του αγίου Ιουστίνου Πόποβιτς όπως τη φιλοτέχνησε ο πνευματικός του μαθητής μακαριστός Επίσκοπος, Αθανάσιος Γιέφτιτς. Σ' αυτή τη βιογραφία βλέπουμε τον πολύ ενδιαφέροντα συνδυασμό ενός ανθρώπου εξαιρετικά ευαίσθητου για όλα τα πρόσωπα και τα πλάσματα του Θεού και, ταυτοχρόνως, δυναμικά ασυμβίβαστου στη σύγκρουσή του με την εξουσία. Δύο ενδιαφέρουσες πτυχές από την υπαρκτική αυθεντικότητα που έχουν οι άνθρωποι του Θεού. Ο συνδυασμός αυτός αξίωσε τον άγιο Ιουστίνο να είναι ο πνευματικός φάρος και η προφητική φωνή της Γιουγκοσλαβίας μέσα στην αντιχριστιανική στάση του Tιτοϊκού καθεστώτος μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, ένας νέος Πατέρας της Εκκλησίας».

Από τις «Αναμνήσεις» του π. Σταμάτη Σκλήρη.

Ο πατήρ Ιουστίνος με την αγία του ζωή προέβαλε τον αγιασμό ως προοπτική και δυνατότητα, που ανατάσσει οντολογικά τη φθαρμένη ανθρώπινη ύπαρξη και την κατευθύνει στη ριζική απάλειψη των συνεπειών της αμαρτητικής εκδηλώσεως. Η ανάταξη της ανθρώπινης υπάρξεως στην πρότερη κατάσταση δεν είναι έργο του ανθρώπου αλλά έργο της δικαιοσύνης του Θεού και των αγίων Του και συντελείται εντός του σώματος της Εκκλησίας. Άλλωστε ολόκληρη η βιοτή του αγίου μέσα σ΄ αυτόν τον κόσμο ήταν πεινασμένη και διψασμένη για την αθανασία και την αιώνια ζωή και γι΄αυτό αισθανόταν ότι η ζωή του βρισκόταν στους ουρανούς, πέραν όλων των θανάτων. Όλοι έχουμε κληθεί από τον άγιο Απόστολο Παύλο στην αγιότητα. Όμως τη χριστιανική ζωή μας δεν μπορούμε να τη ζήσουμε μόνοι μας. Δίπλα μας βρίσκονται οι άγιοί μας με τη βοήθεια και την καθοδήγησή τους. Το ίδιο συμβαίνει και με τον βίο του αγίου Ιουστίνου.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η παρούσα έκδοση έρχεται να καλύψει ένα κενό αρκετών χρόνων από την πρώτη κυκλοφορία του βιβλίου.

Η νέα έκδοση περιλαμβάνει:

«Αναμνήσεις» από τον π Σταμάτη Σκλήρη, προσωπικό φίλο του συγγραφέα και πνευματικό τέκνο του Οσίου.

Εισαγωγή από τον Διονύση Σκλήρη παράρτημα φωτογραφιών και εικόνων του Οσίου Ιουστίνου Πόποβιτς και των οικείων του.

Φωτογραφίες από την ζωή του Οσίου

Στοιχεία βιβλίου

Τίτλος:  Όσιος Ιουστίνος Πόποβιτς. Η ζωή και το έργο του.

Συγγραφέας: Μακ. Επίσκοπος Αθανάσιος Γιέβτιτς

Μετάφραση από τα σερβικά: Γεώργιος Ιω. Αβραμόπουλος

Εισαγωγή: π. Σταμάτιος Σκλήρης- Διονύσιος Σκλήρης

Εκδόσεις: Ακρίτας

NEA ΕΠΑΥΞΗΜΕΝΗ ΕΚΔΟΣΗ: Ιανουάριος 2023

ISBN: 978-618-5573-22-5

Διαστάσεις: 14 εκ. x 20,5 εκ.

Σελ:  320

Βάρος: 355gr

Λ.Τ:  14,90€

Ο συγγραφέας

Ο Αθανάσιος Γιέβτιτς (σερβικά κυριλλικά: Атанасије Јевтић, κατά κόσμον Ζόραν Γιέβτιτς, γεννήθηκε την 8η Ιανουαρίου 1938 στο χωριό Brdarica κοντά στο Βάλιεβο της τότε Γιουγκοσλαβίας. Χειροτονήθηκε επίσκοπος στις 7 Ιουλίου 1991, ανήμερα των γενεθλίων του Ιωάννη του Προδρόμου (με το Ιουλιανό ημερολόγιο) από τον τότε Πατριάρχη Σερβίας Παύλο και άλλους μητροπολίτες. Υπήρξε επίσκοπος της Σερβικής Ορθοδόξου Εκκλησίας, υπηρετώντας ως Μητροπολίτης Βανάτου από το 1991 μέχρι το 1992 και ως Μητροπολίτης Ζαχουμίου και Ερζεγοβίνης από το 1992 έως το 1999. Διετέλεσε επί μακρόν καθηγητής και πρύτανης της Ορθόδοξης Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Βελιγραδίου. Ήταν κορυφαίος ειδικός στη Θεολογία των Πατέρων και έγραψε μια σειρά βιβλίων για το θέμα. Μαζί με τον Αμφιλόχιο Ράντοβιτς, ο Αθανάσιος μετέφρασε τα Δευτεροκανονικά βιβλία της Παλαιάς Διαθήκης στα σερβικά. Υπήρξε πνευματικό τέκνο του αγίου Ιουστίνου Πόποβιτς. Κοιμήθηκε στις 4 Μαρτίου 2021.

 

Read 249 times

Latest from apostaktirio team