Κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Jemma Press το βιβλίο " Η σημειωτική των κόμικς"

Η σημειωτική των κόμικς
Η σημειωτική των κόμικς είναι ένα πεδίο το οποίο έχει εξετασθεί ελάχιστα. Αυτό το βιβλίο θέτει τις βάσεις της έρευνας, ξεκινώντας από τις κλασικές έννοιες της εκφοράς και της αφηγηματικότητας, για να συμπεριλάβει το ιδιαίτερο νόημα της αφήγησης μέσω των κόμικς. Το κάνει μέσα από τις αναλογίες και τις αντιπαραθέσεις που προκύπτουν από τη σύγκριση με τον κινηματογράφο και το μυθιστόρημα. Στη συνέχεια ερευνά τα γραφικά χαρακτηριστικά των κόμικς στην ιδιόμορφη αλληλεπίδραση που αναπτύσσεται μεταξύ εικόνας και γραφής. Καταλήγει με τη δημιουργία του ρυθμού, τη διαχείριση της προσοχής του αναγνώστη και τις τεχνικές καθοδήγησης των αφηγηματικών εντάσεων, που ίσως είναι κοινές σε όλα τα αφηγηματικά είδη, αλλά παρ' όλα αυτά αποδεικνύονται διαφορετικές ανά περίπτωση.
Το βιβλίο ―που απευθύνεται σε επαρκείς αναγνώστες και ειδικούς― προσπαθεί να αντιμετωπίσει με έναν απλό τρόπο ιδιαιτέρως πολυσύνθετα προβλήματα, αντιπαραβάλλοντας μια θεωρία του κειμένου σε μορφή κόμικς με τις υπάρχουσες θεωρίες του κινηματογράφου, του μυθιστορήματος και του ποιητικού κειμένου.
Ο Ντανιέλε Μπαρμπιέρι είναι ένας από τους σημαντικότερους μελετητές των κόμικς στην Ιταλία. Σπούδασε φιλοσοφία και σημειωτική με καθηγητή τον Ουμπέρτο Έκο. Ως σημειολόγος, το αντικείμενό του είναι η οπτική επικοινωνία, επίσης όμως ασχολείται με την ποίηση και τη μουσική. Γύρω από αυτά τα θέματα έχει εκδώσει μέχρι στιγμής 22 βιβλία και έχει γράψει περισσότερα από 400 άρθρα. Διδάσκει στην Ακαδημία Καλών Τεχνών της Μπολόνια, στο Πανεπιστήμιο ISIA του Ουρμπίνο και στο Πανεπιστήμιο του Σαν Μαρίνο. Τα έργα του έχουν μεταφραστεί στα αγγλικά, γαλλικά, ισπανικά και πορτογαλικά.
Του Daniele Barbieri
Μετάφραση: Γιάννης Μιχαηλίδης
Επιμέλεια έκδοσης: Δημήτρης Αρβανίτης
Εικονογράφηση εξωφύλλου: Tasmar
192 Σελ. Μ/Α
Τιμή: 15,50 €
ISBN: 978-618-5623-38-8
Το βιβλίο θα παρουσιαστεί, παρουσία του συγγραφέα του, στις 23 Σεπτεμβρίου, στις 21.00, στο 7ο Chaniartoon - International Comic & Animation Festival, στα Χανιά, στο θέατρο "Μίκης Θεοδωράκης".
Latest from Super User
- "Από σημαιοφόρος σε αποτυχία: Το κρυφό κόστος της ακαδημαϊκής εμμονής στην Ελλάδα" ένα κείμενο της Φωτεινής Τζουβελέκη
- Βραβεία 4ου Πανελλήνιου Διαγωνισμού Πρωτότυπων Μονολόγων επί Σκηνής της Ένωσης Σεναριογράφων Ελλάδος
- Στράτος Κύπρος "Δυο αγκαλιές" : Νέο τραγούδι και video
- Ελληνική υπογραφή στο Hollywood από τις Duo Z (Zoe Tiganouria & Zizi Bologna) είναι γεγονός! Στις 3 Μαΐου κυκλοφορεί το soundtrack της πολυβραβευμένης ταινίας "Forbidden Tango"
- ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ 14ου ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ 2025, Ομίλου για την UNESCO Τεχνών, Λόγου και Επιστημών Ελλάδος (έως 18/7)
- Απολαύστε το νέο Video Clip της κωμικής παράστασης «Νύχτα Φόνου» σε ερμηνεία Φάνη Μπουχλαριώτη!
- «Ο Αιώνας του Μίμη Πλέσσα»: Ένα μοναδικό μουσικό αφιέρωμα για το MDA Ελλάς, 18 Ιουνίου 2025
- Δίκτυο Αλληλεγγύης Αγίας Παρασκευής: Αποτελέσματα 2ου Πανελλήνιου Διαγωνισμού Διηγήματος
- Πνευματικοί Ορίζοντες Λεμεσού: ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ H' ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΛΟΓΟTΕΧΝΙΚΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ 2024-2025
- Για 8η συνεχόμενη χρονιά, το Chania International Photo Festival (CIP Festival) ανοίγει τις πύλες του από τις 20 έως τις 24 Ιουλίου 2025
- ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ 2ΟΥ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΛΟΓ. ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ 2025 - ΚΛΗΡΟΔΟΤΗΜΑ ΜΙΧΑΗΛΑΣ ΑΒΕΡΩΦ - ΓΙΑ ΤΑ ΖΩΑ - ΔΙΗΓΗΜΑ KAI ΠΟΙΗΣΗ
- Νίκος Καββαδίας - Ανακοίνωση Αποτελεσμάτων 14ου Διαγωνισμού Ποίησης ΣΠΕΚ “των Θαλασσών τα Λόγια”
- 3ος Δρόμος Θυσίας «Κακολύρι 1944» . Όταν η Μνήμη μετουσιώνεται σε Δύναμη
- Βραβεία 3ου Πανελλήνιου Σχολικού Διαγωνισμού Σεναρίου εκ Διασκευής Ελληνικού Διηγήματος της Ένωσης Σεναριογράφων Ελλάδος
- Παρουσίαση βιβλίου: «Ρήγας ο Βελεστινλής» της Αγγελικής Θάνου από τις Εκδόσεις Αποστακτήριο (6/5, Δημοτική Βιβλιοθήκη Θέρμης)
- 6ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ στο λογοτεχνικό είδος του πεζοτράγουδου, από το Αθλητικό Επιστημονικό Πολιτιστικό Σωματείο ΑΘΛ.Ε.ΠΟΛΙ.Σ.
- Κυριακή 25 Μαΐου 2025 οι απονομές του Λογοτεχνικού Διαγωνισμού για την Κύπρο, των Εκδόσεων Αποστακτήριο και του Δήμου Αμπελοκήπων-Μενεμένης
- Αποτελέσματα 3ου Διεθνούς Λογοτεχνικού Διαγωνισμού Εκδόσεων Αποστακτήριο & Δήμου Αμπελοκήπων-Μενεμένης, «1974-2024: 50 χρόνια από την παράνομη τουρκική εισβολή και κατοχή εδαφών της Κύπρου»
- Έκθεση του Κώστα Ευαγγελάτου στη Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά / 2 – 8 Σεπτεμβρίου 2024
- ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ “ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΚΑΙ ΜΑΡΙΑ ΠΕΤΡΙΔΗ” ΜΕΧΡΙ 15 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2024.