Πέμπτη, 21 Μαρτίου 2013 12:31

Συνέντευξη της Γεωργίας Κακαλοπούλου στη Μαρία Ζαβιανέλη

Written by
3151
Συνέντευξη της Γεωργίας Κακαλοπούλου στη Μαρία Ζαβιανέλη

ΠΡΟΣΩΠΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΓΕΩΡΓΙΑ ΚΑΚΑΛΟΠΟΥΛΟΥ
 


Της Μαρίας Ζαβιανέλη

 

Ποιο η ποια είναι το αγαπημένο-α σας βιβλίο-α και γιατί; 

Όποτε με ρωτούν για το αγαπημένο μου βιβλίο συνήθως τα χάνω, καθώς δυσκολεύομαι να δώσω μεμονωμένη απάντηση και συνεχώς μου έρχονται  κι άλλοι τίτλοι στο μυαλό. Θα προσπαθήσω όμως να σου δώσω μια δυο απαντήσεις σε αυτό το ερώτημα, γνωρίζοντας καλά πως αφήνω από έξω δεκάδες άλλα βιβλία. 

Λατρεύω την τριλογία του Τόλκιν, ο ‘Άρχοντας των Δακτυλιδιών’. Την αγαπώ γιατί θαυμάζω τρομερά το ταλέντο, την εφευρετικότητα και τη δημιουργικότητα του συγγραφέα, καθώς έφτιαξε έναν ολόκληρο κόσμο, σκαρφίστηκε ιστορία, τοποθεσίες και γλώσσα και ακόμη περισσότερο, αγαπώ αυτή την τετραλογία για τα μηνύματα που περνά προς τον αναγνώστη. 

Λατρεύω το ‘Σπίτι των Πνευμάτων’ (όπως και τα περισσότερα έργα)της Ιζαμπέλ Αλιέντε, για την πλούσια γραφή της συγγραφέως, την μυσταγωγία του, τη σκιαγράφηση των χαρακτήρων και των ζωών των ηρώων με φόντο μια ταραγμένη κοινωνικοπολιτική κατάσταση. Ένα βιβλίο που έχει τα πάντα! Δυνατούς έρωτες, θυμό, μίσος, εκδίκηση, αγάπη, πίστη και απιστία. 

‘Ανατολικός Δυτικός άνεμος’ της Περλ Μπακ για τη δυνατή καταγραφή της γυναικείας καταπίεσης, στην παραδοσιακή Κίνα. 

Αγαπώ την τετραλογία του Λυκόφως αλλά πολύ περισσότερο το ‘Σώμα’ της Στέφανι Μέγιερ γιατί έχει την ικανότητα να σου προσφέρει ρομαντισμό, ευαισθησία και καρδιοχτύπι ακόμη κι εκεί που δεν χωρά. 

Το ‘Πέμπτο Βουνό’ του Κοέγιο, γιατί το θεωρώ το καλύτερο βιβλίο του, με τα πιο δυνατά  μηνύματα. 

Το ‘Περηφάνεια και Προκατάληψη’ της Τζέιν Όστειν, γιατί αποδίδει επακριβώς τον τίτλο στο περιεχόμενο του, καθώς μας μεταφέρει σε μια εποχή γοητευτική και σε μια κοινωνία που δε γνωρίσαμε και που είναι εξαιρετικά ρομαντική μέσα στη σκληρότητα των καταστάσεων και των νοοτροπιών που αντιμετωπίζουν οι ήρωες της. 

Και για να αναφέρω και ελληνικούς τίτλους, θα σου πω για το ‘Ένα παιδί μετράει τα άστρα’, για την μοναδική, ευαίσθητη και γλαφυρή γραφή του αγαπημένου Λουντέμη, ‘Τερέζα’ του Φρέντυ Γερμανού, γιατί ένιωσα απόγνωση καθώς περιδιάβαινα τις σελίδες του, ‘Σκισμένο ψαθάκι’ της Αλκυόνης Παπαδάκη, καθώς έξυσε μέσα μου ευαίσθητες πτυχές δημιουργώντας μου πολλά και ποικίλα συναισθήματα. 

Από τους νέους λογοτέχνες, κρατώ λατρεμένο το ‘Γεύσεις της Νέμεσης’ της Κωνσταντίνας Λαψάτη γιατί με συνεπήρε και γιατί η έρευνα της συγγραφέως είναι τρομερά ενδελεχής και το ‘Αν τον άνεμο ρωτήσεις’ της Ευαγγελίας Ευσταθίου, γιατί είναι ένα αριστοτεχνικό, ψυχογραφικό αισθηματικό κι όχι μόνο, μυθιστόρημα. 

Αυτά είναι μόνο μερικά από τα αγαπημένα μου βιβλία. 


"Το γραψιμο δεν ειναι τίποτα αλλο απο ενα κατευθυνόμενο όνειρο"J.L.BORGES -Συμφωνείτε ;
 

Συμφωνώ ως ένα σημείο. Αυτό που δε μου αρέσει είναι ο τρόπος με τον οποίο μονοδρομείται ο όρος . Η συγγραφή έχει να κάνει με το βαθύτερο κομμάτι του δημιουργού, εκείνο που αγγίζει την ψυχή. Μπορούμε να  αποδώσουμε στη συγγραφή πολλές έννοιες. Του ονείρου, μιας ανάγκης να καταθέσουμε, να διδάξουμε ή να διδαχθούμε, να δημιουργήσουμε από το μηδέν. Εξύμνηση ή καταγγελία. Η συγγραφή είναι ένα χωνί μέσα από το οποίο περνά η ψυχή μας για να αποτυπωθεί σε ένα χαρτί…το θέμα είναι πως η ψυχή είναι αδυσώπητα πολύπλοκη.  


Υπάρχει κάποια ηρωιδα στα βιβλια σας που την ξεχωρίζετε και γιατι ;
 

Κάθε ηρωίδα μου, κατέχει ξεχωριστή θέση μέσα μου γιατί πολύ απλά, κάθε μια έχει το δικό της μοναδικό χαρακτήρα. Με τα θετικά και τα αρνητικά της, τα μίση και τα πάθη της, τα όνειρα και τους εφιάλτες της. Κάθε μια, γίνεται πρώτα φίλη κι αδερφή ψυχή μου, καθώς με πιάνει από το χέρι για να προχωρήσουμε μαζί στην ιστορία που την στοιχειώνει. Οπότε, προς το παρόν τουλάχιστον, αδυνατώ να ξεχωρίσω κάποια. 


Πιστεύετε οτι ενα βιβλιο μπορει να διαμορφωσει την συνείδηση να επηρεάσει την προσωπικότητα ή ν'αλλαξει τον τρόπο σκέψης του αναγνώστη;
 

Το βιβλίο είναι μια φωνή μέσα στο μυαλό μας. Είναι η μαγεία σε εφαρμογή. Διαβάζοντας, κάποιος άλλος μας ψιθυρίζει τις δικές του σκέψεις, τα συναισθήματα και τις ιδέες του. Το θέμα είναι κατά πόσο είναι συμβατά όλα αυτά με τη δική μας προσωπικότητα, πόσο ανοιχτοί είμαστε εμείς να δεχτούμε δίχως προβληματισμό ό,τι διαβάζουμε, πόσο αφηνόμαστε να μας παρασύρει ένα κείμενο. 

Σίγουρα το βιβλίο επηρεάζει τον αναγνώστη. Του δείχνει και έναν άλλο δρόμο, του φανερώνει έναν άλλο τρόπο σκέψης. Αν του αλλάξει τη δική του ή όχι, αυτό έχει να κάνει εξ’ ολοκλήρου με τον εκάστοτε αναγνώστη. 

Σε γενικά πλαίσια όμως, η γραφή είναι κάτι εξαιρετικά δυνατό και μπορεί να διαμορφώσει συνειδήσεις. 


Ποιά είναι η θέση της λογοτεχνίας σε μια εποχή υπαρξιακής, οικονομικής, κοινωνικής, πολιτιστικής κρίσης;
 

Για μένα η λογοτεχνία κατέχει και πρέπει να κατέχει, εξαιρετική θέση σε μια κοινωνία που δέχεται συνεχή  πυρά και χάνει την ταυτότητα της κάτω από τις πιέσεις μιας κρίσης σε όλα της τα πλαίσια . Η λογοτεχνία είναι η ουσία και η ψυχή του ίδιου του πυρήνα της κοινωνίας. Οι λογοτέχνες παρατηρούν και καταγράφουν το σφυγμό των ανθρώπων γύρω τους και σαν καλλιτέχνες, λαμβάνουν και επηρεάζονται έντονα άμεσα από τα δυνατά σήματα και τις σκληρές καταστάσεις  και κινούνται ανάλογα. 

Μέσα από τις ιστορίες, τις μελέτες, τις σκέψεις τους, βοηθούν στον προβληματισμό και τη συγκέντρωση των αναγνωστών ή την ψυχική ανάταση και αναπτέρωση των δυνάμεων τους, που ψάχνουν κάτι σταθερό για να πιαστούν, κάτι για να τους δώσει έμπνευση και παράδειγμα ή κάτι εξωπραγματικό ή ονειρικό για να αποδράσουν.  


Με ποια κριτήρια επιλέγετε ενα βιβλιο;Θέμα ,διαφήμιση,εξώφυλλο, συγγραφέας, η όλα μαζί;
 

Διαλέγω ένα βιβλίο, βάση του συγγραφέα ή του θέματος. Το εξώφυλλο ή διαφήμιση ελάχιστα με επηρεάζουν. 

Ποιος διαβάζει τα βιβλίο σας αφού το τελειώσετε και πριν δοθούν στον εκδότη; 

Οι δυο αδερφές μου Ειρήνη και Ελένη. Είναι οι άνθρωποι στους οποίους στέλνω αρχικά τα βιβλία μου αφού έχω ρίξει τους τίτλους τέλους. Είναι δυο γυναίκες εξαιρετικά αντικειμενικές και δυνατές ως αναγνώστριες  κι αυτό είναι που με κάνει να σέβομαι ιδιαίτερα τη γνώμη τους.   Επισημαίνουν πρωτίστως σε ποια σημεία είναι αντίθετες, πριν προχωρήσουν τελικά σε όσα αγάπησαν και παρόλο που με εκνευρίζει αυτό, το εκτιμώ βαθύτατα. 

Από την επαφή σας με τους ανθρώπους ποια μηνύματα λαμβάνετε;Στο διαδίκτυο στις παρουσιάσεις των βιβλίων σας; 

Αισθάνομαι  γεμάτη, από τα μηνύματα αγάπης που δέχομαι από τους ανθρώπους γύρω μου. Και στο διαδίκτυο αλλά και στην πρώτη παρουσίαση του βιβλίου μου Θεοί και Φύλακες , που έγινε πριν από λίγες μέρες στην Αθήνα,  δέχτηκα -και τους ευχαριστώ πολύ-, την αγάπη και την στήριξη αναγνωστών και φίλων, προς εμένα προσωπικά αλλά και  προς τη δουλειά μου. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη χαρά και τιμή , σε καιρούς δύσκολους σαν αυτούς που ζούμε, να βλέπεις τόσους ανθρώπους στο πλευρό σου. Ανθρώπους που μπήκαν σε κόπο και έξοδα για να βρίσκονται στην παρουσίαση σου. Τους ευχαριστώ και πάλι, μέσα από την καρδιά μου!


Τι ονειρεύεστε για το μέλλον σας;Τι σας έχει δώσει και τι θα θέλατε ακόμα να σου δώσει η λογοτεχνία;
 

Η λογοτεχνία μου πρόσφερε καινούριους κόσμους να βαδίσω. Μου πρόσφερε ένα εύγευστο πιάτο ζωής και ονείρου. Είμαι ολοκληρωμένη όταν γράφω. Είμαι εγώ. Έτσι αισθάνομαι. Όσο για το μέλλον, αυτό που ονειρεύομαι προς το παρόν είναι να φτάσει το έργο μου σε περισσότερες αγκαλιές. Να με διαβάζουν και να αγαπούν όλο και περισσότεροι τη δουλειά μου. Αν έλεγα κάτι διαφορετικό θα ήταν ψέματα.


Ποια είναι τα επόμενα σας σχέδια;
 

Αυτή τη στιγμή γράφω ένα μοντέρνο αισθηματικό-περιπετειώδες μυθιστόρημα. 

Έχω ήδη έτοιμο το ‘Μυστικό του Φυλακτού’ που είναι κατά κάποιο τρόπο ένα δεύτερο βιβλίο και συνέχεια του Θεοί και Φύλακες. Είναι αυτοτελές όπως και το πρώτο και είναι ένα ιδιαίτερα ρομαντικό- φανταστικού περιεχομένου μυθιστόρημα, με δυνατή πλοκή, μυστήριο περιπέτεια και πολλή από αρχαία Ελλάδα, μύθους, αθάνατα πλάσματα και έρωτα. 

Επίσης, επιθυμώ κάποια στιγμή να γίνει επανέκδοση στα δυο πρώτα μου βιβλία.

 

 

 

Βιογραφικό


H Γεωργία Κακαλοπούλου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Με το μεγάλο σεισμό μετακόμισε με την οικογένεια της στην ύπαιθρο της Πιερίας , κοντά στους πρόποδες του Ολύμπου. Είναι από τη Μακεδονία και κατάγεται από τη Μικρά Ασία και την Κρήτη. Σπούδασε στο ΤΕΙ Επισκεπτριών Υγείας της Αθήνας. Έκανε σπουδές κλασικής κιθάρας και αρμονίας, παρακολούθησε μαθήματα υποκριτικής σε ερασιτεχνικό θέατρο και συμμετείχε σε παραστάσεις. Παρακολούθησε επίσης μαθήματα ζωγραφικής και φτιάχνει πίνακες σε περιόδους που επιζητεί ηρεμία. Είναι παντρεμένη από νεαρή ηλικία και μητέρα δυο παιδιών που σπουδάζουν. Η μεγάλη της αγάπη είναι η συγγραφή μυθιστορημάτων. Γράφει επίσης στίχους και συμμετέχει σε μια διαδικτυακή, μηνιαία εφημερίδα "Μαγκ-Mag newspaper" όπου γράφει άρθρα. Το μπλογκ της έχει μεγάλη κινητικότητα. Ένα από τα βιβλία της το Διαμάντι της ερήμου βρίσκεται υπό ηλεκτρονική μορφή στο Άμαζον στην αγγλική γλώσσα.

 

 

Read 3151 times

Latest from apostaktirio team