Κυριακή, 06 Απριλίου 2014 13:36

Συνέντευξη του Αυγούστου Κορτώ στη Μαρία Ζαβιανέλη

Written by
3027
Συνέντευξη του Αυγούστου Κορτώ στη Μαρία Ζαβιανέλη

ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ ΚΟΡΤΩ - ΠΡΟΣΩΠΟΓΡΑΦΙΕΣ

 

Της Μαρίας Ζαβιανέλη

 

 

 

 

 

 

 

Aγαπημένος συγγραφέας στα μικράτα σας κ αγαπημένος σήμερα.Γιατί τους ξεχωρίζετε ;  

Μικρός ήμουν ερωτευμένος με τον Τσιφόρο, κι ο έρωτας αυτός δεν ξεθώριασε ποτέ. Απλώς προστέθηκαν κι άλλες μεγάλες αγάπες, όπως ο Κούντερα, ο Ναμπόκοφ, η Μάργκαρετ Άτγουντ, ο Τζόναθαν Φράνζεν, ο Ντον ΝτεΛίλο και πολλοί άλλοι. Δεν ξέρω τι είναι αυτό που με τραβά κάθε φορά στο έργο ενός συγγραφέα. Κάποιου είδους εκλεκτική συγγένεια, υποθέτω. 

Ποιά είναι τα 5  κλασσικά βιβλία που θεωρείτε απαραίτητα να υπάρχουν σε μια βιβλιοθήκη;  

O ‘Χαμένος Χρόνος’ του Προυστ. Ο ‘Μακμπέθ’ του Σέξπιρ. Ο ‘Ξένος’ του Καμύ. Το ‘Άνθρωποι και ποντίκια’ του Στάινμπεκ. Κι ένα σύγχρονο κλασικό: ‘Οι διορθώσεις’ του Φράνζεν. 

Ποιόν ήρωα σας θεωρείτε  ''μοναδικό'';

Όλους τους αγαπώ για να ‘μαι ειλικρινής. Μα όπως ο γονιός που παθιάζεται με το στερνοπούλι του, αυτή τη στιγμή πάνω απ’ όλους βάζω το Κατερινάκι.

Τελικά ο συγγραφέας εκτίθεται τρομακτικά;  

Εννοείται. Πολύ περισσότερο απ’ όσο θα μπορούσαν να τον εκθέσουν λεπτομέρειες της προσωπικής του ζωής. Πουθενά δεν είσαι πιο γυμνός απ’ ό,τι στα βιβλία σου. 

Οι δημόσιες σχέσεις σήμερα πόσο μπορούν να βοηθήσουν ενα βιβλίο.Όχι φυσικα  οτι το καθορίζουν αλλα πόσο συντελούν στο να γίνει ακόμα πιο γνωστό;  

Η προώθηση ενός βιβλίου σαφώς μπορεί να συνεισφέρει τα μέγιστα στην επιτυχία του. Ιδίως σήμερα, με την ευκολία διάδοσης που παρέχουν τα social media. Ωστόσο πρέπει να υπάρχει μια ουσιαστική βάση – ένα πραγματικά αξιόλογο βιβλίο. 

Καραμπουρνάκι - Θεσσαλονίκη, Εξάρχεια - Αθήνα.Θα θελα να μοιραστείτε  μερικές σκέψεις σας ...  

Την πατρίδα μου τη Σαλονίκη πάντα θα την αγαπώ και θα την βρίσκω κούκλα και θα τη νοσταλγώ, κι αυτήν και τη θάλασσα που αντίκριζα μεγαλώνοντας απ’ το παράθυρό μου. Όμως εδώ και πάνω από μια δεκαετία σπίτι μου είναι τα Εξάρχεια, που τα λατρεύω και θα τα λατρεύω πάντα για την ανοχή και τη ζωντάνια τους. 

Πέρα απο τον έρωτα και την εργασία τι αλλο μας βοηθά να πέσουμε στα "μαλακά";  

Άμα υπάρχουν αυτά τα δύο, και τα σκληρά μοιάζουν μαλακά. 

Η φιλία ίσως;  

Εφόσον δεν οδηγηθεί σε προδοσία και διάψευση, η φιλία είναι ένα απ’ τα πολυτιμότερα αγαθά της ζωής. 

Ο έρωτας   μας δίνει την αίσθηση του υπεράνθρωπου;  

Ναι, και η αγάπη ακόμα περισσότερο. Θα έδινα και τη ζωή μου για τον άνθρωπό μου, χωρίς δεύτερη σκέψη. 

Ποια άλλη τέχνη πέρα απο την λογοτεχνία αγαπάτε; Και την θαυμάζετε ιδιαίτερα;  

Τη μουσική. Θεωρώ πως είναι η τέχνη των τεχνών, το τελειότερο ανθρώπινο δημιούργημα. 

Έχετε εκδώσει διηγήματα , μυθιστορήματα,ποιήματα,νουβέλες ,κριτικές και βιβλία για παιδιά. Τώρα τι ετοιμάζει η πένα σας;  

Το επόμενο βιβλίο έχει ήδη γραφτεί. Είναι ένα μυθιστόρημα που συνδυάζει τη μελέτη του πένθους με μιαν ιστορία που φλερτάρει με τη λογοτεχνία τρόμου.

 

 

Βιογραφικό

Γεννήθηκε το 1979 στη Θεσσαλονίκη και ζει στα Εξάρχεια. Έχει γράψει διηγήματα, νουβέλες, μυθιστορήματα, κείμενα για το θέατρο, ένα κινηματογραφικό σενάριο και βιβλία για παιδιά. Έχει επίσης μεταφράσει έργα των Βλαντιμίρ Ναμπόκοφ, Τζον Άπνταϊκ, Άννι Πρου, Κόρμακ ΜακΚάρθι, Κόλουμ ΜακΚαν, Σάρα Ουότερς, Τζον Μπάνβιλ, Γκιγιόμ Απολινέρ και ο Τζ. Ντ. Σάλιντζερ. Αρθρογραφεί τακτικά, περνάει απολαυστικές εργατοώρες στο Facebook, παρουσιάζει σαββατιάτικη εκπομπή με αλλοπρόσαλλες μουσικές στον Amagi Radio, και είναι λάτρης των αμερικάνικων τηλεοπτικών σειρών (θεωρώντας τους Sopranos ως έξοχο δείγμα του θρυλικού Great American Novel). Σ' ό,τι χρόνο του απομένει διαβάζει μετά μανίας, μαγειρεύει, και γενικώς διάγει βίο σπιτόγατου, συντροφιά με τον λατρεμένο του σύντροφο (το επονομαζόμενο Κουτάβι).

 

 

 

Read 3027 times

Latest from apostaktirio team