Διηγήματα - Κυπριακός Σύνδεσμος Παιδικού-Νεανικού Βιβλίου

Η συλλογή διηγημάτων «Reading the Lines: “the Other” in the stories we tell about ourselves» είναι το αποτέλεσμα μιας όμορφης ιδέας, που γεννήθηκε στην Κύπρο. Να γραφτούν κάποιες αφηγήσεις σε τρείς γλώσσες (αγγλικά, ελληνικά, τουρκικά) από νέους 16 έως 35 ετών, στα πλαίσια ενός διαγωνισμού δημιουργικής γραφής από τον Κυπριακό Σύνδεσμο Παιδικού και Νεανικού Βιβλίου. Τα κείμενα που συμπεριλήφθηκαν στο βιβλίο ανήκουν στους διακριθέντες του διαγωνισμού, ενώ η εικονογράφηση έχει γίνει από ντόπιους καλλιτέχνες.

Κύρια θεματική του διαγωνισμού ήταν η έννοια της «διαφορετικότητας», θέμα που αφορά γενικά τη σύγχρονη κοινωνία και κατ’ επέκταση την Κύπρο. Διαφορετικότητα στον χαρακτήρα, την συμπεριφορά, τη φυλετική ή εθνική καταγωγή, την θρησκευτική πεποίθηση. Οι νέοι συγγραφείς έχουν εργαστεί με μεγάλη προσοχή και ζήλο πάνω σε αυτά τα «καυτά» θέματα και τα κατάφεραν περίφημα. Νοοτροπίες που ανατρέπονται ή αναθεωρούνται, στηλίτευση του ρατσισμού, καταδίκη της αδιάφορης εξουσίας και προειδοποίηση για τα αυξανόμενα κρούσματα της κοινωνικής απομόνωσης. Ένας Κύπριος της διασποράς που επανεξετάζει τη σχέση του με την πατρίδα του, ένας νέος βυθισμένος στον ψεύτικο κόσμο του διαδικτύου, μια μουσουλμάνα που κατορθώνει να διαπρέψει σε ένα δύσκολο και ξενοφοβικό περιβάλλον, μια ελληνίδα που κρίνει έναν Τούρκο γιατρό με βάση την καταγωγή και όχι τα προσόντα και στο τέλος διαψεύδεται. Αλλά και τα υπόλοιπα διηγήματα έχουν άπειρα μηνύματα να μας προσφέρουν και κινούνται σε πολύ υψηλά επίπεδα. Ισότητα των δυο φύλων στο κοινωνικό γίγνεσθαι, αποδοχή της σεξουαλικής διαφορετικότητας του ατόμου, αυτογνωσία και αλληλεγγύη προς τον πλησίον. Φυσικά να μην παραβλέπουμε πως για μια ακόμη φορά ο καλύτερος δρόμος προς το φως είναι η ίδια η Λογοτεχνία, καθώς έχει έναν μαγικό τρόπο να επιδρά στις ψυχές των ανθρώπων. Κλείνοντας να προσθέσω πως αυτές οι προσπάθειες είναι ιδιαίτερα εποικοδομητικές σε χώρες όπως η Κύπρος, που για χρόνια ζει το δικό της δράμα με ότι αυτό συνεπάγεται για τους εκεί πληθυσμούς. Οι νέοι λοιπόν «ενωμένοι» δείχνουν τον δρόμο για ένα καλύτερο αύριο…


Οι συγγραφείς της συλλογής είναι:


Αναστασία Λιοπετρίτη

Δάφνη Παπαϊωάννου

Γιώργος Σολωμού

Λυδία Αντωνίου

Berke Ricketti

Αριστόδημος Ιωάννου

Έλενα Τορναρίτη

Phaedon Zachary

Mehmet Erdogan

Κωνσταντίνος Ξενοφώντος

Ανδριανή Λάζαρη

Γεωργία Παναγιώτου


Η εικονογράφηση έγινε από τους:


Phaedon Zachary

Christopher Malapitan

Mehmet Ilkerli

Louiza Kaimaki

Batuhan Doktoroglu

Andri Sheittani


Θερμά επίσης συγχαρητήρια αξίζουν στην «ψυχή» αυτού του βιβλίου, την Δρ.  Λουίζα Μαλλούρη, που συνδυάζει απόλυτα τη γνώση με την πράξη. Τέτοιους ανθρώπους χρειάζεται η κοινωνία μας…

*Πληροφορίες για το πρόγραμμα και για τα σημεία διάθεσης των βιβλίων μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να βρουν στο σύνδεσμο https://louizamallouri.wordpress.com ή επικοινωνώντας με το Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. καθώς και στην ιστοσελίδα του Κυπριακού Συνδέσμου Παιδικού Νεανικού

 

 

 

Αλέξανδρος Ακριτίδης

Λογοτέχνης - Απόφοιτος Ανθρωπιστικών Σπουδών