Τρίτη, 03 Οκτωβρίου 2023 06:55

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΑΠΟΣΤΑΚΤΗΡΙΟ – ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗΣ ΓΡΑΦΗΣ 2023-2024 (ΜΙΚΡΗ ΦΟΡΜΑ – ΠΑΡΑΜΥΘΙ)

Written by
1505
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΑΠΟΣΤΑΚΤΗΡΙΟ – ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗΣ ΓΡΑΦΗΣ 2023-2024 (ΜΙΚΡΗ ΦΟΡΜΑ – ΠΑΡΑΜΥΘΙ)

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΑΠΟΣΤΑΚΤΗΡΙΟ – ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗΣ ΓΡΑΦΗΣ 2023 - 2024 (ΜΙΚΡΗ ΦΟΡΜΑ - ΠΑΡΑΜΥΘΙ)

Οι Εκδόσεις Αποστακτήριο ετοιμάζονται να υποδεχτούν στο νέο τους χώρο τα πρώτα εργαστήρια δημιουργικής γραφής (ΜΙΚΡΗ ΦΟΡΜΑ – ΠΑΡΑΜΥΘΙ). Τα εργαστήρια θα πραγματοποιήσουν δυο εξαιρετικές και έμπειρες καθηγήτριες. Η κυρία Γρομπανοπούλου Ελένη και η κυρία Χαρά Ανδρεΐδου. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επιλέξουν ελεύθερα ανάμεσα σε ανεξάρτητους κύκλους συναντήσεων, οι οποίοι θα καταλήγουν στη δημιουργία συλλογικών έργων που θα κυκλοφορήσουν από τις Εκδόσεις Αποστακτήριο. Ο εικονιζόμενος χώρος στον οποίο θα γίνονται τα εργαστήρια βρίσκεται στους Αμπελόκηπους Θεσσαλονίκης στην οδό Νικολάου Πλαστήρα 17.

Για τα εργαστήρια της κυρίας Ανδρεΐδου μπορείτε να ζητήσετε πληροφορίες στο μέιλ chara.andreidou@gmail.com.

Για τα εργαστήρια της κυρίας Γρομπανοπούλου στο μέιλ elegrob@yahoo.gr ή στο τηλέφωνο 6972 265 668.

Για γενικές πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε με τις Εκδόσεις Αποστακτήριο στο τηλέφωνο 2314049216.

Σας ευχαριστούμε και σας περιμένουμε να ζήσουμε μαζί το όμορφο ταξίδι της Λογοτεχνίας.

***

1ο ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗΣ ΓΡΑΦΗΣ 2023-2024

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΡΙΑ: ΕΛΕΝΗ ΓΡΟΜΠΑΝΟΠΟΥΛΟΥ

Διδασκαλία μικρής φόρμας (πεζό)

Μάθημα 1ο: Εισαγωγή στη δημιουργική γραφή

Μάθημα 2ο: Το κείμενο ζωντανεύει - Πώς θα επιλέξω το θέμα;

Μάθημα 3ο: Η οπτική γωνία του αφηγητή

Μάθημα 4ο: Χαρακτήρες

Μάθημα 5ο: Πλοκή

Μάθημα 6ο: Ο χώρος δράσης, το σκηνικό, η περιγραφή

Μάθημα 7ο: Αφηγηματικοί χρόνοι - Ύφος

Μάθημα 8ο: Από την εικόνα στο διήγημα - Μικροδιήγημα

* Οκτώ (8) τρίωρες συναντήσεις

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Η Γρομπανοπούλου Ελένη είναι υποψήφια Διδάκτορας στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου στη Σχολή Κοινωνικών Επιστημών του τμήματος Κοινωνιολογίας.  Είναι πτυχιούχος Ανθρωπιστικών Σπουδών του Ε.Α.Π., τμήμα Ελληνικός Πολιτισμός, κάτοχος δύο μεταπτυχιακών τίτλων με ειδίκευση στη Διοίκηση Πολιτισμικών Μονάδων και στη Δημιουργική Γραφή.

Είναι επιστημονικά υπεύθυνη της εκπαιδευτικής δράσης, από το 2017 μέχρι και σήμερα, που οργανώνει και πραγματοποιεί το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών «Δημιουργική Γραφή» από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας  στις φυλακές Διαβατών στο 3ο ΣΔΕ. Από τον Απρίλιο 2021 διδάσκει Δημιουργική Γραφή και στο ΔΙΕΚ Κασσάνδρας (αγροτικές φυλακές).

Διδάσκει Δημιουργική Γραφή σε εργαστήρια ενηλίκων και συντονίζει παράλληλα ομάδες δημιουργικής γραφής σε άτομα με εξαρτήσεις ως εργαλείο αυτό-βελτίωσης.  Συνεργάστηκε ως εκπαιδεύτρια ενηλίκων με την ΜΚΟ Πράξις σε εργαστήρι δημιουργικής γραφής για τους άστεγους ωφελούμενους.

Είναι Πρόεδρος του Συλλόγου Επιστημόνων Κεντρικής Μακεδονίας Αριστοτέλης (ΣΕΚΜΑ) και συντονίζει τα Λαϊκά Πανεπιστήμια Παιονίας και Σερρών καθώς και τις εκπαιδευτικές δράσεις που οργανώνονται.

Έχει ιδρύσει και επιμελείται από το 2013 τη Λέσχη Ανάγνωσης  «Υπατία» στην Αξιούπολη του Δήμου Παιονίας και τη Λέσχη Ανάγνωσης «Παράθυρο στη γνώση» στην πόλη των Σερρών.

Είναι ενεργό μέλος της Επιστημονικής Ένωσης για την Προώθηση της Εκπαιδευτικής Καινοτομίας (ΕΕΠΕΚ), εκπαιδεύτρια ΛΑΕΚ σε προγράμματα κατάρτισης του ΟΑΕΔ, κριτής σε ποιητικούς και λογοτεχνικούς διαγωνισμούς, συμμετέχει με άρθρα της στο περιοδικό culture book καθώς και στο επιστημονικό περιοδικό Κοινωνικής Ανθρωπολογίας στη Ρουμανία, συμμετέχει σε εκδόσεις συλλογικών βιβλίων, παραμυθιών και διηγημάτων.

***

1ο ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗΣ ΓΡΑΦΗΣ 2023-2024

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΡΙΑ: ΧΑΡΑ ΑΝΔΡΕΪΔΟΥ

Βασικές αρχές της διαδικασίας δημιουργικής γραφής – Πεζό αφήγημα

1η Συνάντηση: Βασικές αρχές της θεωρίας της λογοτεχνίας - Τεχνικές δημιουργικής πρόκλησης της έμπνευσης - Το λογοτεχνικό ύφος

2η Συνάντηση: Οι βασικοί άξονες και τα δομικά συστατικά ενός αφηγήματος 

3η Συνάντηση: Διάγραμμα οργάνωσης ενός αφηγήματος

4η Συνάντηση: Ο λογοτεχνικός ήρωας

5η Συνάντηση: Διάλογος, μονόλογος, εσωτερικός μονόλογος

6η Συνάντηση: Ο χώρος – Η τεχνική της περιγραφής

7η Συνάντηση: Ο χρόνος - Χρόνος δράσης και χρόνος αφήγησης

8η Συνάντηση: Ο αφηγητής: Διάκριση ήρωα/αφηγητή/συγγραφέα - Αφηγηματικές τεχνικές

Τα εργαστήρια δημιουργικής γραφής της Χαράς Ανδρεΐδου έχουν στόχο να μυήσουν στον μαγικό κόσμο της συγγραφής όσους αγαπούν τη λογοτεχνία και θέλουν να εκφραστούν και να επικοινωνήσουν με τους άλλους μέσα από τη γραφή – δηλαδή επιθυμούν να μετουσιώσουν τον εσωτερικό και εξωτερικό τους κόσμο σε λογοτεχνικό έργο. Οι δύο βασικοί άξονές τους αφορούν:

- τον λογοτεχνικό γραμματισμό και τη γραμματική γλώσσα της λογοτεχνίας,

- την εφαρμογή σε πρακτικό επίπεδο και ρεαλιστικό χρόνο των θεωρητικών αυτών μοντέλων.

***

1ο ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗΣ ΓΡΑΦΗΣ ΠΑΡΑΜΥΘΙΟΥ 2023-2024

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΡΙΑ: ΧΑΡΑ ΑΝΔΡΕΪΔΟΥ

Τα εργαστήρια παραμυθιού της Χαράς Ανδρεΐδου, που έχει η ίδια σχεδιάσει και υλοποιεί με μικρές ομάδες, έχουν  στόχο να μυήσουν στον μαγικό κόσμο της συγγραφής λογοτεχνίας για παιδιά όλους όσους επιθυμούν να μετουσιώσουν τον εσωτερικό και εξωτερικό τους κόσμο σε ένα παραμύθι· ένα παραμύθι που το προσεγγίζουμε ως λογοτεχνικό έργο, ως αισθητική απόλαυση και ψυχαγωγία, ως παράγοντα ψυχολογικής υποστήριξης και πνευματικής καλλιέργειας των παιδιών, που θα τα οδηγήσει να ωριμάσουν ως προσωπικότητες, να γίνουν ελεύθεροι και σκεπτόμενοι άνθρωποι και να αναγνωρίζουν την ομορφιά σε κάθε της πτυχή.

Στόχοι των εργαστηρίων παραμυθιού είναι οι εξής:

Η κατανόηση του θεμελιώδους ρόλου της λογοτεχνίας ως ερμηνείας, δυναμικής παρέμβασης και αναδημιουργίας του κόσμου

Η γνωριμία με τους υφολογικούς κώδικες της λογοτεχνίας για παιδιά,

Η καλλιέργεια της δημιουργικότητας των συμμετεχόντων μέσα από τη γνωριμία και εξοικείωσή τους με βασικές συγγραφικές τεχνικές,

Η κατάκτηση των τρόπων δημιουργικής γραφής για τη δημιουργία ενός άρτιου από όλες τις απόψεις παραμυθιού.

Το βάρος δίνεται στο πρακτικό κομμάτι, δηλαδή στη δημιουργική γραφή των συμμετεχόντων μέσα από διαδραστικές ασκήσεις και συνεχή πειραματισμό στο πλαίσιο των συναντήσεων, καθώς και με ασκήσεις στο σπίτι για ανατροφοδότηση της μαθησιακής διαδικασίας. Για τον λόγο αυτό, η δράση ονομάζεται «εργαστήρι» και όχι «σεμινάριο».

Διάγραμμα συναντήσεων

1η Συνάντηση: Τι  είναι η λογοτεχνία για παιδιά και ποιες είναι οι βασικές λειτουργίες της (ψυχολογική, ψυχαγωγική, διδακτική)

2η Συνάντηση: Τα βασικά χαρακτηριστικά ενός παραμυθιού – Ο κόσμος της παραμυθίας

3η Συνάντηση: Τα υλικά και η δομή ενός παραμυθιού – Η δημιουργία μιας κάψουλας στον χώρο και στον χρόνο

4η Συνάντηση: Ομάδα-στόχος αναγνωστών – Αναπτυξιακά χαρακτηριστικά – Προσαρμογή του λόγου και του ύφους

5η Συνάντηση: Ο μύθος – Ο κόσμος των θεών και των ηρώων

6η Συνάντηση: Το λαϊκό παραμύθι – Ο μαγικός κόσμος της λαϊκής παράδοσης

7η Συνάντηση: Το σύγχρονο παραμύθι – Στοχευμένες παρεμβάσεις στον σύγχρονο κόσμο

8η Συνάντηση: Το παιδικό διήγημα/μυθιστόρημα – Η σύσταση του αφηγηματικού σύμπαντος

* Οι συναντήσεις είναι τρίωρες (3).

Την πρώτη ώρα ασκούμαστε στην επιμέλεια του ύφους και του λόγου των κειμένων που έχουν γραφεί στο πλαίσιο του εργαστηρίου. Στο τέλος του εργαστηρίου, επιδιώκουμε τη συγγραφή και έκδοση μιας συλλογής παραμυθιών των συμμετεχόντων υπό την επίβλεψη και με την επιμέλεια της εισηγήτριας.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Η Χαρά Ανδρεΐδου είναι συγγραφέας, επιμορφώτρια ενηλίκων και δασκάλα δημιουργικής γραφής, εκπαιδευτικός. Γεννήθηκε και ζει στη Θεσσαλονίκη. Έχει σπουδάσει, σε ελληνικά και ξένα πανεπιστήμια, Παιδαγωγικές Επιστήμες, Αρχαιολογία και Ιστορία της Τέχνης, καθώς και Μουσειολογία. Είναι διδάκτωρ της Φιλοσοφικής Σχολής ΑΠΘ και έχει μεταπτυχιακό στην Ανοικτή και εξ Αποστάσεως Εκπαίδευση. Εργάστηκε κατά διαστήματα σε όλους αυτούς τους τομείς, όπως και σε πολλούς άλλους, για να την κερδίσει στο τέλος η Εκπαίδευση.  Τα τελευταία  χρόνια, το αντικείμενό της είναι ο σχεδιασμός και συντονισμός εκπαιδευτικών προγραμμάτων συγκριτικής μελέτης πολιτισμών και η σχετική επιμόρφωση εκπαιδευτικών.  Επίσης, συντονίζει και διδάσκει σε εργαστήρια καλλιέργειας προφορικού λόγου για εκπαιδευτικούς πάνω σε ένα πρόγραμμα δικού της σχεδιασμού που το ονομάζει «Παιχνιδόλεξα».

Τέλος, έχει σχεδιάσει  και διδάσκει σε Εργαστήρια Δημιουργικής Γραφής, με εξαιρετικά αποτελέσματα, συνδυάζοντας τις δυο μεγάλες της αγάπες, τη διδασκαλία και τη συγγραφή. Τα εργαστήρια βασίζονται σε μια δική της μέθοδο που αφορά το έργο και όχι τη θεωρία, τη γραφή και όχι την ακρόαση, για όλους όσοι θέλουν να μυηθούν στον μαγικό κόσμο της  λογοτεχνίας

Η περιπέτειά της στη θάλασσα της γραφής ξεκίνησε πριν από μερικά  χρόνια.  Έργα της είναι τα μυθιστορήματα:

- «Η αγάπη είναι πόλεμος» (Εκδόσεις Ψυχογιός, 2011)

- «Ημερολόγια διαδρομών», (Εκδόσεις Ψυχογιός, 2013)

- «Στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα» (Εκδόσεις Λιβάνη, 2014)

- «Τα άδεια κουτιά» (Εκδόσεις Λιβάνη, 2016)

- «Ένα χνάρι στο χώμα» (Εκδόσεις Κάκτος, 2022)

Όπως λέει η ίδια: «Δεν ζωγραφίζω, δεν χορεύω, δεν ξέρω να παίζω μουσική, ο δικός μου τρόπος για να εκφράζομαι είναι με τις λέξεις…»

Επισκεφτείτε τη σελίδα των Εκδόσεων Αποστακτήριο: https://www.apostaktirio-books.gr/ 

 

Read 1505 times

Latest from apostaktirio team