Τετάρτη, 28 Φεβρουαρίου 2024 10:53

Η «σχεδία» της Προεδρίας και της παράδοσης

Written by
160
Η «σχεδία» της Προεδρίας και της παράδοσης

Συζητούμε επί ίσοις όροις με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ανακαλύπτουμε το ευζωνάκι μέσα μας, κυκλοφορούμε ανεμπόδιστα στην πόλη, κάνουμε κοινωνικό ντελίβερι.

Αυτά και άλλα πολλά στη «σχεδία» Μαρτίου (τεύχος #120). Κυκλοφορεί από την Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου στους δρόμους της πόλης.

«Χρέος της Πολιτείας η προστασία των πιο ευάλωτων». Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανοίγει τις θύρες του Προεδρικού Μεγάρου στους ανθρώπους με το κόκκινο γιλέκο, οι οποίοι αναλαμβάνουν δημοσιογραφικά καθήκοντα. Μία συζήτηση επί ίσοις όροις, μια αποκλειστική συνέντευξη, ανοιχτή, διεισδυτική και εγκάρδια με την πρώτη πολίτη της χώρας, επί παντός επιστητού: από το χρέος της Πολιτείας να προστατεύει τους πιο ευάλωτους μέχρι την αγάπη της για τις γάτες.

«Το ευζωνάκι μέσα μας». Μία εικαστικός προσπαθεί να αποκαθάρει την εικόνα του εύζωνα από το φολκλόρ και την τουριστικοποίηση, να αναδείξει την ιστορία του, όπως και τα μοναδικά χαρακτηριστικά της στολής του. «Με τη μεγαλόπρεπη στολή τους, μας μεταφέρουν σε μία διαφορετική ιστορική πραγματικότητα που δεν την έχουμε βιώσει, αλλά μας είναι ιδιαίτερα οικεία ως αναπόσπαστο κομμάτι της ύπαρξής μας», επισημαίνει, μεταξύ άλλων, στη «σχεδία» η ιδρύτρια της ΑΜΚΕ «Φέρμελη» κ. Λίζα Πενθερουδάκη.

«Ανεμπόδιστα στην πόλη». Χωρίς να απουσιάζουν τα ενθαρρυντικά παραδείγματα, μένουν πολλά ακόμη να γίνουν, ώστε οι πόλεις  μας να γίνουν προσβάσιμες σε  άτομα με αναπηρία. «Πολλοί σκέφτονται το κόστος. Όμως, αν η προσβασιμότητα μπει από τον αρχικό σχεδιασμό, ο προϋπολογισμός επιβαρύνεται περίπου μισό τοις εκατό», σημειώνει ο Παναγιώτης Πιτσίνιαγκας, σύμβουλος προσβασιμότητας και  συμπερίληψης στην ΑΜΚΕ «Με Άλλα Μάτια».

«Κοινωνικό ντελίβερι». Οι ολοένα και αναπτυσσόμενοι, διεθνώς, συνεταιρισμοί διανομέων εξασφαλίζουν στα μέλη τους και υψηλότερες αμοιβές και καλύτερες εργασιακές συνθήκες, σε σχέση με τις πολυεθνικές ψηφιακές πλατφόρμες.

«Ο κόσμος με τη ματιά των άλλων». Η γνωστή youtuber Zoe Pre δίνει βήμα σε όλους όσων η φωνή δεν ακούγεται, εξηγεί πώς την ενδιαφέρει να αναδεικνύει ιστορίες που έχουν διδακτική αξία, πώς προσλαμβάνει τα μηνύματα μίσους, αλλά και με ποιον τρόπο εξελίχθηκε μέσα από τα δύσκολα παιδικά χρόνια.

Η TikToker Άννα Μπαλάν και ο videographer Bαγγέλης Σκοπελίτης μας μιλούν για μία σχέση γεμάτη από social media. Στα «Λόγια της πλώρης», ο Χρήστος Αλεφάντης αποτυπώνει μνήμες σε ένα κίτρινο χαρτάκι.  Σε μια καλά κρυμμένη γωνιά της πόλης, η παλιά Αθήνα των ιστορικών μαγαζιών και καφενείων συναντά τη γαστρονομία. Ένας πρώην κοινοτάρχης μάς ταξιδεύει στην Ευρυτανία της Κατοχής, της κτηνοτροφίας και των αριστοκρατικών κατοικιών. Επιπλέον, ο Κωστής Μπακόπουλος  και ο Παύλος Δημητριάδης αποτυπώνουν μέσα από τους φακούς τους στιγμιότυπα της καθημερινής ζωής στην πόλη.

Αυτά και άλλα πολλά στη «σχεδία» Μαρτίου 2024 (τεύχος #120).

 

 

Read 160 times

Latest from apostaktirio team