Τετάρτη, 13 Σεπτεμβρίου 2023 08:09

Η ΤΕΧΝΗ ΤΗΣ ΑΦΗΓΗΣΗΣ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΠΕΔΙΑ

Written by
787
Η ΤΕΧΝΗ ΤΗΣ ΑΦΗΓΗΣΗΣ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΠΕΔΙΑ

Το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, το Ίδρυμα Β. & Μ. Θεοχαράκη, το Ίδρυμα Α. & Λ. Κατακουζηνού, σε συνεργασία με την αφηγήτρια Σάσα Βούλγαρη, ανακοινώνουν:

Η ΤΕΧΝΗ ΤΗΣ ΑΦΗΓΗΣΗΣ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΠΕΔΙΑ

Διετές Πρόγραμμα Εκπαίδευσης με την  Μέθοδο της Αφηγήτριας Σάσας Βούλγαρη.

Πες τη δικιά σου ιστορία!

Βρες τον δικό σου τρόπο να πεις αποτελεσματικά αυτό που θέλεις!

Η αφηγήτρια Σάσα Βούλγαρη, πρωτοπόρος της Νεοαφήγησης στην Ελλάδα με επαγγελματική πορεία τριάντα χρόνων, και σε συνεργασία με το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, εκπαιδεύει την νέα δυναμική γενιά αφηγητών.

Αφηγούμαι σημαίνει δεικνύω την οδόν. Αφ-ηγέομαι: Οδηγώ έξω, οδηγώ μακράν τινός// γεν. δεικνύω την οδόν, οδηγώ, προπορεύομαι - //διηγούμαι, «αφηγούμαι», αναφέρω, εξηγώ, εξιστορώ.

Η Τέχνη της Ιστόρησης είναι πανάρχαια, παγκόσμια, συλλογική και ανώνυμη. Ασκήθηκε επαγγελματικά, στην καθημερινή ζωή, διαπαιδαγωγώντας, εμψυχώνοντας, ανακουφίζοντας, διαμορφώνοντας απόψεις. Στις σύγχρονες εφαρμογές της  αποτελεί δυναμικό εργαλείο με αξιοποίηση σε πολλά πεδία: Εκπαίδευση, Ψυχολογία, Αυτογνωσία, Δημιουργικότητα, Coaching, Meditation, Business  κ.α. Ως Τέχνη απαρτίζεται από Τεχνικές και Επίπεδα Γνώσεων - όπως όλες οι εφαρμοσμένες τέχνες και εξειδικεύεται ανάλογα με το πεδίο στο οποίο χρησιμοποιείται.

Η «ΜΕΘΟΔΟΣ ΣΑΣΑ ΒΟΥΛΓΑΡΗ» με λίγα λόγια:

1. Είναι ένα ολοκληρωμένο και δοκιμασμένο σύστημα μαθητείας που σου δίνει τη δυνατότητα να εκπαιδευτείς, σε όλα τα επίπεδα που αφορούν στην Ιστόρηση, και να εφαρμόσεις δυναμικά τις γνώσεις σου σε διαφορετικούς επαγγελματικούς χώρους.

2. Η Μέθοδος είναι έτσι δομημένη που, ολοκληρώνοντας την εκπαίδευση, θα γνωρίζεις αποτελεσματικά όλα τα εργαλεία και τις Τεχνικές της Αφήγησης, τι σου ταιριάζει προσωπικά και πως μπορείς να αξιοποιήσεις αποτελεσματικά τις γνώσεις σου στις εκάστοτε συνθήκες, τόσο στην προσωπική όσο και στην επαγγελματική σου ζωή.

3. Με το πέρας της εκπαίδευσής σου θα έχεις αποκτήσει όλα τα μεθοδολογικά εργαλεία ώστε να μπορείς να διευρύνεις προσωπικά τις γνώσεις σου και τις δυνατότητές σου και να τα εφαρμόσεις επιτυχημένα στον επαγγελματικό σου χώρο όποιος και αν είναι αυτός.

Η Μέθοδος αναπτύσσεται σε τρεις γενικούς τομείς:

1. ΑΥΤΟ-ΓΝΩΣΙΑ: Ταυτότητα του αφηγητή. Φωνητική και σωματική συνειδητοποίηση.

2. ΕΤΕΡΟ-ΓΝΩΣΙΑ: Προσαρμογή μιας αφήγησης ανάλογα με το κοινό.

3. ΕΠΙ-ΚΟΙΝΩΝΙΑ: Τεχνικές εφαρμογής της Ιστόρησης σε διαφορετικά πεδία. 

Που θα αξιοποιήσεις τη μέθοδο – μερικοί τρόποι:

1. Θα βελτιώσεις την εκφορά του λόγου σου και θα εκφράζεσαι γλωσσικά καλύτερα.

2. Θα γίνει η κίνησή σου πιο συνειδητή και εκφραστική.

3. Θα επικοινωνείς καλύτερα και πιο δυναμικά, διαπροσωπικά, ή σε μικρό ή μεγάλο κοινό.

4. Θα γνωρίσεις ειδικές τεχνικές storytelling για ενδυνάμωση σχέσεων σε ομάδα (team building)

5. Θα έχεις κριτήρια για το πότε ένα κείμενο είναι ποιοτικό και λειτουργικό.

6. Θα μάθεις να δημιουργείς κείμενα κατά περίπτωση: Τεχνικές Storymaking.

7. Θα γνωρίζεις πως να δομείς μια αφήγηση ανάλογα με τα περιεχόμενα του κειμένου.

Παραδείγματα πρακτικών εφαρμογών αξιοποίησης της Μεθόδου, ενδεικτικά:

1. Επαγγελματικές Προφορικές, Λογοτεχνικές και Θεατρικές Αφηγήσεις - Αναλόγια

2. Παρουσιάσεις – Ομιλίες – Συνεντεύξεις επαγγελματικές.

3. Διδασκαλία – Εκπαίδευση – Μουσειακή Αγωγή.

4. Συντονισμός Ομάδων – Θεραπευτικές προσεγγίσεις.

5. Αγορεύσεις – Διαμεσολαβήσεις.

6. Βιντεοσκοπημένες αφηγήσεις και Podcasts.

ΜΑΘΗΤΕΙΑ

Η Μαθητεία αποτελεί, από παλιά, τον βασικό τρόπο μεταλαμπάδευσης εμπειρίας και μετάδοσης επαγγελματικών μυστικών από τους μάστορες μιας Τέχνης, στις νεότερες γενιές. Είναι ο μοναδικός τρόπος, μέσω της διδασκαλίας, της  παρατήρησης, της εξάσκησης και της συνέργειας δασκάλου - μαθητευομένου να εισχωρήσει κάποιος στα βαθειά νερά μιας Τέχνης. Σε μια Τέχνη πανάρχαια όπως η Προφορική Αφήγηση, είναι ο πλέον ενδεδειγμένος τρόπος!

Το Διετές Πρόγραμμα Εκπαίδευσης διευθύνεται από την αφηγήτρια Σάσα Βούλγαρη.

Κατά τη διάρκεια της χρονιάς θα υπάρχουν συνεργασίες και μικροδιδασκαλίες, ανάλογα με τις τρέχουσες θεματικές, από πολλούς εξειδικευμένους συνεργάτες, ειδικούς και έμπειρους μαθητές  - επαγγελματίες, της αφηγήτριας.

ΠΟΥ & ΠΟΤΕ:

ΔΙΕΞΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ Α΄ ΧΡΟΝΟΥ:

Οκτώβριος - Ιούνιος 2022 – 2023 - Σύνολο 200 ωρών

Κάθε Τρίτη 17:30 - 20:30,

(δυνατότητα και διαδικτυακής παρακολούθησης για όσους μένουν εκτός Αθήνας)

Ένα Σαββατοκύριακο κάθε μήνα: Σάββατο, 11:00 - 16:00, & Κυριακή, 15:00 – 20:00

Αναλυτικά: www.mcf.gr

ΣΑΣΑ ΒΟΥΛΓΑΡΗ – σύντομο βιογραφικό 

Πρωτοπόρος της Τέχνης της Προφορικής Αφήγησης στην Ελλάδα από το 1993 διδάσκει Τεχνική της Αφήγησης και Δημιουργική Γραφή με τη δική της Μέθοδο από το 1995. Γνωστοποίησε ευρέως την Νεοαφήγηση στην Ελλάδα, με πολυάριθμα προγράμματα σε Σχολεία, Μουσεία, Βιβλιοθήκες, σημαντικά Πολιτιστικά Ιδρύματα και την Ελλ. Τηλεόραση (ΕΤ1). Καθιέρωσε με σταθερά πολυετή προγράμματα την προφορική αφήγηση σε μουσειακούς χώρους (Μουσεία: Λαϊκής Τέχνης, Κυκλαδικής Τέχνης, Μπενάκη – Ισλαμικής Τέχνης, Φυσικής Ιστορίας Γουλανδρή – Γαία, Μουσεία ΠΙΟΠ, και πολλά άλλα).

Είναι Ψυχοπαιδαγωγός (ΕΚΠΑ) με εξειδίκευση σε εναλλακτικές μορφές διδασκαλίας, με πλούσια εμπειρία σε εκπαιδευτικά προγράμματα σε όλες τις σχολικές βαθμίδες και σημαντική ενασχόληση στην Ειδική Αγωγή και άλλα ειδικά πλαίσια. Γνωρίζει άριστα και εξασκεί τη μέθοδο project από το 1993.

Έχει παρακολουθήσει πολυετή εκπαίδευση φωνής και τραγουδιού με την Μέθοδο της αείμνηστης Μίρκας Γεμεντζάκη, στοιχεία της οποίας έχει ενσωματώσει και στη δική της.

Είναι η πρώτη Eλληνίδα προφορική αφηγήτρια που προτάθηκε για το Διεθνές Βραβείο Astrid Lindgren Memorial Award (δύο φορές υποψήφια της SCBWI – Greece το 2014 και το 2015).

Από το 2010 έχει σταθερή και πολυεπίπεδη συνεργασία με το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης.

Από το 2013 συνεργάζεται με  το Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών Β. & Μ. Θεοχαράκη, δημιουργώντας διαθεματικά αφηγηματικά προγράμματα για τις περιοδικές του εκθέσεις και συντονίζοντας εκπαιδευτικά σεμινάρια και αφηγήσεις σε σχολεία.

Από το 2008 έχει συνεργαστεί περιστασιακά, με διάφορα προγράμματα αφήγησης ή εκπαίδευσης με το Ίδρυμα Α. & Λ. Κατακουζηνού.

 

Read 787 times

Latest from apostaktirio team