Πέμπτη, 04 Ιανουαρίου 2024 09:42

«ΑΠΟ ΤΟ ΔΩΜΑΤΙΟ ΣΤΟ ΣΑΛΟΝΙ!», παιδικές φωνές και γέλια πλημμύρίζουν το Βασιλικό Θέατρο κάθε Σάββατο

Written by
234
«ΑΠΟ ΤΟ ΔΩΜΑΤΙΟ ΣΤΟ ΣΑΛΟΝΙ!», παιδικές φωνές και γέλια πλημμύρίζουν το Βασιλικό Θέατρο κάθε Σάββατο

Ένα σαλόνι και ένα δωμάτιο γεμάτα παιχνίδια… υποδέχονται στο Κάτω Φουαγιέ (-1) του Βασιλικού Θεάτρου, βρέφη από την ηλικία των 8 μηνών και παιδιά έως 3 ετών, μαζί με τους γονείς τους.

Η ατμόσφαιρα Χριστουγεννιάτικη και άκρως παρεΐστικη με τους μικρούς θεατές να ανταποκρίνονται στο ταξίδι φαντασίας που τους προκαλεί να ακολουθήσουν ο ήρωάς μας.

Η Φωτεινή Βελκοπούλου και η Ελένη Γιαννούση, που είχαν την ιδέα και σκηνοθετούν την παράσταση, μας ξεναγούν στον μαγικό κόσμο του σπιτιού όταν σβήνουν τα φώτα, μέσα από τα μάτια ενός βρέφους, με μαγικές μελωδίες από τη δημιουργό Ιόλη Ρώσσιου που αναπαράγονται ζωντανά από την ηθοποιό Ηλέκτρα Γωνιάδου. Αλήθεια…

Τι συμβαίνει όταν σβήνει το φως και μένουμε στο ημίφως λίγο πριν τον ύπνο; Οι ήχοι του σπιτιού πόσο ενοχλητικοί μπορούν να γίνουν; Και όταν οι μεγάλοι κάνουν δουλειές με τί μοιάζουν οι μορφές τους;

Το μελωδικό τραγούδι της μαμάς, οι σκιές στον τοίχο που μαλακώνουν σε ένα παιχνίδισμα με τα δάχτυλα και το αγαπημένο κουνελάκι συμμαχούν στο ταξίδι ανακάλυψης του κόσμου του σπιτιού. Τα πράγματα περπατάνε-πηδάνε-πετάνε, τα έπιπλα παράγουν μουσική, η μπανιέρα γίνεται βυθός και το μικρό παιδί μέσα από τη φαντασία παραδίδεται σιγά σιγά στην ηρεμία του ύπνου.

Ένα ταξίδι όπου πρωταγωνιστής είναι το σώμα και η φωνή του ερμηνευτή μια παράσταση μέσα από τα μάτια ενός βρέφους.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σύλληψη ιδέας - Σκηνοθεσία: Φωτεινή Βελκοπούλου, Ελένη Γιαννούση

Μουσική Σύνθεση: Ιόλη Ρώσσιου

Οργάνωση παραγωγής: Ειρήνη Χατζηκυριακίδου

Διανομή: Ελένη Γιαννούση, Ηλέκτρα Γωνιάδου

ΣΚΗΝΟΘΕΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

Πάνε πια δέκα χρόνια από τότε που βρεθήκαμε για πρώτη φορά να παίζουμε παραστάσεις για παιδικό κοινό ανακαλύπτοντας παρέα τον υπέροχο κόσμο της τέχνης για παιδιά. Από τότε -διανύοντας η κάθε μία μας την δική της πορεία στο παιδικό θέατρο ως ηθοποιός, εμψυχώτρια, σκηνοθέτιδα και θεατής- συναντιόμασταν συχνά για να μοιραστούμε τις κοινές μας ανησυχίες: Κάθε φορά που η αυλαία ανοίγει πώς και σε ποια σημεία αντιδρούν οι πολύ μικροί θεατές; Τι έχει νόημα για αυτούς; Ποια στοιχεία είναι αυτά που τους αφορούν πραγματικά;

Στο δωμάτιο των παιδιών της Φωτεινής, όπου η Ελένη ως νονά ζωντάνευε ιστορίες, αναζητούσαμε τρόπους να κινητοποιήσουμε το ενδιαφέρον τους, όταν αυτά ήταν ακόμη βρέφη. Οι ήχοι, οι σκιές, τα φώτα, οι μιμήσεις, οι υφές, τα χρώματα, η εξερεύνηση του αντικειμένου είχαν τη δική τους σημασία, μια σημασία που εμείς την είχαμε αφήσει πίσω μας. Με τη βαθιά πεποίθηση ότι κάθε ηλικιακή ομάδα και κάθε αναπτυξιακό στάδιο έχει ανάγκη από τέχνη, την πολύτιμη αυτή μεταφορά, γεννήθηκε και η επιθυμία. Το «Από το δωμάτιο στο σαλόνι» δεν είναι μόνο η περιπλάνηση ενός βρέφους στον κόσμο του σπιτιού αλλά και η δική μας περιπλάνηση στον κόσμο του βρέφους. Μέσα από την παράσταση προσπαθούμε να συνομιλήσουμε μαζί του, να το κινητοποιήσουμε, να το ψυχαγωγήσουμε να το ενεργοποιήσουμε, " βλέποντας" τον κόσμο, ίσως όπως αυτό. Το ερώτημα παραμένει ανοιχτό: ποιος τελικά θα καταφέρει να παρασύρει στην περιπλάνηση του ποιον, εμείς εκείνα ή εκείνα εμάς; -Φωτεινή Βελκοπούλου, Ελένη Γιαννούση

ΤΟ ΒΡΕΦΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ

Το βρεφικό θέατρο αποτελεί την πρώτη εξοικείωση του μικρού θεατή με τον κόσμο του θεάτρου. Σε αντίθεση με τις επικρατούσες απόψεις, από την ηλικία των 6 μηνών τα βρέφη είναι σε θέση να κατανοήσουν, να μιμηθούν και να αναπαραστήσουν μια πράξη. Τα βρέφη/νήπια μέσω της αφήγησης και των οπτικών, ηχητικών και αισθητηριακών ερεθισμάτων εξοικειώνονται με την παρακολούθηση και τη νοηματοδότηση των γεγονότων που ξεδιπλώνονται μπροστά τους, τα οποία εν τέλει συγκροτούν μια ολοκληρωμένη ιστορία όπου βρέφος και γονιός απολαμβάνει.

ΓΙΑΤΙ ΒΡΕΦΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΣΗΜΕΡΑ

Τα περιορισμένα ερεθίσματα που προσλαμβάνουν τα βρέφη, ως συνάρτηση των προκλήσεων του 21ου αιώνα ( π.χ. εξέλιξη τεχνολογίας, περιορισμοί πανδημίας, μονογονεϊκότητα) αναδεικνύουν την αναγκαιότητα του βρεφικού θεάτρου, ώστε να αντισταθμίζονται τα σχετικά ελλείμματα. Το βρεφικό θέατρο είναι μία ενδεδειγμένη υποστηρικτική πρακτική για την ανάπτυξη των βρεφών καθώς η βιωματική παρακολούθηση των γεγονότων που συντελούνται μπροστά τους τα εξοικειώνει με τον «άλλον», καλλιεργώντας την ενσυναίσθησή τους συμβάλλοντας στη νοητική, την κοινωνική και συναισθηματική τους ανάπτυξη.

ΤΟ ΒΡΕΦΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΩΣ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΣΚΗΝΗΣ ΤΟΥ ΚΘΒΕ

Η ύπαρξη μιας βρεφικής παράστασης εμπλουτίζει την παιδική σκηνή του ΚΘΒΕ διευρύνοντας την ηλικιακή βεντάλια των θεατών της και προσφέροντας στην οικογένεια ως σύνολο πλέον μια ολοκληρωμένη ψυχαγωγική δραστηριότητα. Είναι γεγονός πως σημαντικές σκηνές του εξωτερικού και της Αθήνας εντάσσουν μόνιμα στο ρεπερτόριό τους μια σταθερή σκηνή η οποία καλύπτει τις ανάγκες θεατών πολύ μικρής ηλικίας. Το ΚΘΒΕ, για πρώτη φορά στην μετά την πανδημία εποχή, προσφέρει την ευκαιρία στην οικογένεια να αναζητήσει στο σημαντικότερο θέατρο της Θεσσαλονίκης ένα κατάλληλο θέαμα. Με αυτόν τον τρόπο καλύπτει το κενό από την έλλειψη μιας τέτοιας δραστηριότητας στην πόλη, προετοιμάζοντας και διαπλάθοντας ταυτόχρονα τον «θεατή» του μέλλοντος. Τα βρέφη/ νήπια στην αγκαλιά του συνοδού τους μπορούν να συν-απολαύσουν την πρώτη τους ολοκληρωμένη θεατρική εμπειρία και εμείς ως ΚΘΒΕ να σταθούμε σημαντικός αρωγός στο πρώτο θεατρικό ταξίδι πολλών μικρών παιδιών!

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Δράση - Βρεφικό πρόγραμμα: «ΑΠΟ ΤΟ ΔΩΜΑΤΙΟ ΣΤΟ ΣΑΛΟΝΙ!»

Διάρκεια: 30' και 10' παιχνίδι

Χώρος: Κάτω Φουαγιέ Βασιλικού Θεάτρου

Πληροφορίες - κρατήσεις και αγορά εισιτηρίων στο Τ. 2315 200 200 και στα εκδοτήρια του ΚΘΒΕ

Κάθε Σάββατο στις 12.00

Τιμές εισιτηρίων:

• Συνοδός με 1 παιδί: 15€

• Δεύτερος συνοδός: 8€

• Συνοδός με δύο παιδιά: 20€

* Δεν επιτρέπεται να συνοδεύει κάποιος ενήλικας περισσότερα από δύο παιδιά

Ωράριο Ταμείων:

• Βασιλικό Θέατρο: Τρίτη 08:30 - 16:00 / Τετάρτη έως Κυριακή 08:30- 21:30

• Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών: Τετάρτη έως Κυριακή 14:00 - 21:30

• Θέατρο Μονής Λαζαριστών: Τετάρτη έως Κυριακή 14:00 - 21:30 (τις ημέρες που θα πραγματοποιούνται πρωινές παραστάσεις το ωράριο των ταμείων θα είναι 8:30 - 15:30 για την Τρίτη και 8.30 - 21:30 για τις ημέρες Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή)

• Πλατεία Αριστοτέλους: Το εκδοτήριο θα παραμείνει κλειστό

 

 

Read 234 times

Latest from apostaktirio team