Δευτέρα, 20 Νοεμβρίου 2023 14:41

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ 14ου ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟΥ & ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ 2023-2024

Written by
619
ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ 14ου ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟΥ & ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ 2023-2024

ΒΑΣΙΚΟ ΘΕΜΑ

20 ΙΟΥΛΙΟΥ 1974 ΤΟ ΧΡΥΣΟΠΡΑΣΙΝΟ ΦΥΛΛΟ ΤΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ ΑΙΜΟΡΡΑΓΕΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΙΣΒΟΛΕΑ ΤΟΥΡΚΟ ΚΑΤΑΚΤΗΤΗ 2023 - 2024 ΘΛΙΒΕΡΗ ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΜΝΗΜΗΣ 50 ΧΡΟΝΩΝ. ΕΠΕΙΔΗ Η ΜΝΗΜΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΕΝΕΙ ΖΩΝΤΑΝΗ.

Ο Ελληνικός Πολιτιστικός Όμιλος Κυπρίων Ελλάδος (Ε.Π.ΟΚ.), προκηρύσσει τον 14ο Παγκόσμιο (Παγκύπριο & Πανελλήνιο) Λογοτεχνικό και Καλλιτεχνικό Διαγωνισμό, για το έτος 2023-2024 και καλεί όλους τους Ελλαδίτες και Κυπρίους ανά τον κόσμο, να στοχαστούν, το τραγικό χθες, το αγωνιώδες σήμερα και το ελπιδοφόρο ευελπιστούμε αύριο!

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ

Ποίηση (Σε ελεύθερο στίχο ή  Έμμετρη ποίηση)

Διήγημα-Δοκίμιο-Μυθιστόρημα- Παραμύθι- Θεατρικό

Ρεπορτάζ/ Άρθρο

Ζωγραφική - Γλυπτική - Πυρογραφία - Φωτογραφία

ΓΕΝΙΚΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ

«50 ΧΡΟΝΙΑ ΕΙΣΒΟΛΗΣ ΚΑΙ ΚΑΤΟΧΗΣ» Μπορείτε να αναφερθείτε σε πραγματικά γεγονότα ή μυθοπλαστικά και σας παραθέτουμε ως εφαλτήριο έμπνευσης:

- Η Μάνα του νεκρού αγωνιστή

- Η Μάνα στο Δημοτικό τραγούδι

- Κύπρος: Νησί της Αφροδίτης δοξασμένο

- Τις μέρες της προδοσίας , που τα παιδιά μας πολεμούσαν

- Ανασταίνει η μνήμη σαν λιβάνι, στης πατρίδας το βωμό

- Οι καμπάνες της Παναγιάς Ευαγγελίστριας του Καραβά, κτυπούν και μας θυμίζουν

- Το τραγούδι για τον νεκρό

-Το πατρικό μου σπίτι

- Κάποιος πονά

- Η καρδιά της μάνας

- Σαν τη φλόγα που κατατρώει το δάσος, σέρνεται η μνήμη στην καρδιά μου

- Λάπηθος, η μνήμη των θρύλων

- Αμμόχωστος, Κερύνεια,Μόρφου, Καραβάς, Λάπηθος, Λευκόνοικο

- Δεν μπορούμε να ξεχάσουμε, γιατί λοιπόν μας ζητούν να ξεχάσουμε;

- Ύμνοι και θρύλοι για την Κύπρο

- πατρός αγνοουμένου

- Θα έρθει η μέρα που θα πάρουμε ξανά τις χαμένες πατρίδες;

- Η μάνα της προσφυγιάς και της οδύνης... Μικρασιάτισα χθες , ΚυπρΙα σήμερα!

- Αμάραντη δάφνη των αγωνιστών

- Πεθαίνοντας για τη λευτεριά

- Η σημαία των Ελλήνων

- Το χρονικό της προσφυγιάς

- Η γλώσσα στην ιστορία μας

- Ποίηση 1974

- Άδικος χαμός του νεκρού αδελφού

- Κυπριακό παραδοσιακό παραμύθι (στα Κυπριακά)

- Κυπριακό παραδοσιακό τραγούδι με θέμα τα πάθη του λαού μας

- Οι Ρωμιοί ζουν και δημιουργούν σε χωριά του Πόντου, της Κύπρου, της Ιωνίας!

ΕΠΙΠΛΕΟΝ-ΕΚΤΑΚΤΟ ΘΕΜΑ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ

«Πέρασαν 50 χρόνια, που η πατρίδα μας είναι μοιρασμένη στα δυο. Η νεολαία μας πασχίζει να έρθουν κοντά οι δυο κοινότητες, για να συνεχίσουν να ζουν στην ίδια πατρίδα.» Ποια είναι η δική σας άποψη για τα κοινά αυτά οράματα;

Το θέμα αυτό ενδιαφέρει και απευθύνεται τόσο σε Ελλαδίτες, ελληνοκύπριους και τουρκοκύπριους και θα βαθμολογηθεί ξεχωριστά από τα γενικά θέματα του διαγωνισμού. Στους τρεις πρώτους βραβευθέντες αυτού του θέματος θα δοθούν τόμοι της Κυπριακής Φιλολογικής Πρωτοχρονιάς, προσφορά του ΕΠΟΚ.

ΟΡΟΙ ΤΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ:

Δικαίωμα συμμετοχής στον εν λόγω διαγωνισμό, έχουν όλοι οι ελληνόφωνοι άνω των 15 ετών. Όσον αφορά στον λογοτεχνικό διαγωνισμό, οι διαγωνιζόμενοι μπορούν να συμμετάσχουν με αδημοσίευτο και πρωτότυπο έργο τους σε ένα έως και δύο από τα θέματα και είδη του λόγου, αλλά μόνο σε μία από τις δύο κατηγορίες της ποίησης. Όσον αφορά στον καλλιτεχνικό διαγωνισμό, οι διαγωνιζόμενοι μπορούν να συμμετάσχουν με μια μόνο εικαστική τους δημιουργία στην ζωγραφική ή την φωτογραφία ή την γλυπτική ή την πυρογραφία την οποία αφού φωτογραφίσουν θα πρέπει να την εκτυπώσουν σε Α3 και να αναφέρουν τις διαστάσεις και τα υλικά που χρησιμοποίησαν σε ξεχωριστό έντυπο. Όλες οι αποστολές γίνονται ταχυδρομικώς με ΑΠΛΟ ΤΑΧΥΔΡΟΜΕΙΟ (ΟΧΙ ΣΥΣΤΗΜΕΝΟ) στη διεύθυνση:

ΓΙΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Ε.Π.Ο.Κ. (Υπόψη Προέδρου κ. Ηρακλή Ζαχαριάδη)

Μικράς Ασίας 55 - ΤΚ 115 27

ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΙ -  ΑΘΗΝΑ

ΓΙΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

Ε.Π.Ο.Κ. (Υπόψη κ Αδελαίδας Παπαγεωργίου, 99383972)

1ης Απρικλίου 9 - ΤΚ 4549

ΠΑΛΩΔΙΑ - ΛΕΜΕΣΟΣ

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΘΕΡΜΑ ΣΤΙΣ ΑΠΟΣΤΟΛΕΣ ΣΑΣ ΝΑ ΑΝΑΓΡΑΦΕΤΕ ΑΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟΝ 14ο ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΤΟΥ ΕΠΟΚ ή ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΕΠΟΚ-ΚΑΡΑΒΑ. Τελευταία ημερομηνία αποστολής των έργων ορίζεται η 10η Απριλίου 2024 (σφραγίδα ταχυδρομείου).

Οι διαγωνιζόμενοι θα πρέπει να εσωκλείουν σε μεγάλο φάκελο το έργο τους καθώς και ένα μικρότερο κλειστό φάκελο όπου μέσα θα αναγράφουν τα προσωπικά τους στοιχεία (Ονοματεπώνυμο, Διεύθυνση Κατοικίας, Ταχ. Κώδικας, Τηλέφωνο (σταθερό και κινητό),  Email, τίτλο έργου και ψευδώνυμο).

ΠΡΟΣΟΧΗ: Στον εξωτερικό φάκελο θα πρέπει να αναγράφεται η ένδειξη ότι η αλληλογραφία αφορά τον διαγωνισμό, π.χ. «Για τον 14ο Λογοτεχνικό  Διαγωνισμό» όπως και το είδος στο οποίο διαγωνίζεστε, π.χ. Για τον διαγωνισμό Ποίησης, Διηγήματος ή Μυθιστορήματος κλπ.

Σε περίπτωση που ένας διαγωνιζόμενος λάβει μέρος σε περισσότερα από ένα είδος  (π.χ. ένα ποίημα  και ένα μυθιστόρημα), θα πρέπει να βάλει το κάθε έργο σε ξεχωριστούς φακέλους που ο καθένας τους θα περιέχει ξεχωριστό κλειστό μικρό φάκελο προσωπικών στοιχείων, αναγράφοντας απ’ έξω τις σχετικές ενδείξεις και να τοποθετήσει τους μεγάλους φακέλους μέσα σε έναν μεγαλύτερο, στον οποίο θα αναγράφεται η ένδειξη «Για τον 14ο Λογοτεχνικό Διαγωνισμό».

Το ποίημα θα πρέπει να μην υπερβαίνει τους 28 στίχους,η ωδή τους 32 στίχους, το διήγημα τις 6 σελίδες, το δοκίμιο τις 15 σελίδες, το μυθιστόρημα τις 70 σελίδες, το θεατρικό έως 80 σελίδες και το παραμύθι τις 4 σελίδες.

Κάθε έργο θα πρέπει να σταλεί σε δύο δακτυλογραφημένα αντίτυπα με ψευδώνυμο επάνω δεξιά. Το μέγεθος των χαρακτήρων θα πρέπει είναι 12 σε γραμματοσειρά Arial και διάστιχο 1,0. Οποιοδήποτε μεγάλο σημάδι, φωτογραφία, σχέδιο ή στίγμα πάνω στο διαγωνιζόμενο κείμενο, θα το καθιστά άκυρο από τη διαδικασία. Τα ονόματα όσων διακριθούν, καθώς και η ημερομηνία και ο τρόπος της απονομής των βραβείων θα ανακοινωθούν στην ιστοσελίδα του Ε.Π.Ο.Κ., www.epok.gr

Απαραίτητη προϋπόθεση για να συμπεριλάβουμε το έργο σας για αξιολόγηση είναι να έχετε εγγραφεί στη λίστα ενημερώσεων (newsletter) του συλλόγου μας πατώντας ΕΔΩ  (http://eepurl.com/2nKyr) αν δεν το έχετε κάνει ήδη έτσι ώστε να διευκολύνετε την επικοινωνία μας μαζί σας.

Η μη τήρηση των παραπάνω όρων συνεπάγεται αποκλεισμό των διαγωνιζομένων. Επειδή στα μη βραβευθέντα έργα δεν αποκαλύπτονται τα προσωπικά στοιχεία των διαγωνιζομένων, δεν υπάρχει η δυνατότητα πληροφοριών για την επίδοσή τους, καθώς και δεν δίδονται πληροφορίες αναφορικά με τη βαθμολογία τους. Τα αποσταλμένα έργα δεν επιστρέφονται, ενώ ο κάθε διαγωνιζόμενος θα μπορεί να ζητήσει τη διαγραφή των προσωπικών του στοιχείων και του έργου του. Όλα τα προσωπικά στοιχεία των διαγωνιζομένων που θα λάβουμε θα χρησιμοποιηθούν και ενδέχεται να κοινοποιηθούν σε τρίτους για θέματα σχετικά με το διαγωνισμό.

Όσαν αφορά τις κριτικές επιτροπές, σε αυτές ορίζονται άτομα τα οποία δε θα ανήκουν στο Δ.Σ. του Ε.Π.Ο.Κ. αλλά θα είναι ανεξάρτητα άτομα, τα οποία και θα ανακοινωθούν στο www.epok.gr

Με την αποστολή της συμμετοχής σας συμφωνείτε με τους όρους του διαγωνισμού.

Ο Ε.Π.Ο.Κ. δέχεται συμμετοχές στον διαγωνισμό από όλους, και όλα τα έργα θα κριθούν και θα βαθμολογηθούν με τα αποτελέσματα να αναρτώνται κανονικά από τους κριτές, αλλά δίπλωμα/βραβείο για τον 14ο Παγκόσμιο Λογοτεχνικό Διαγωνισμό του ΕΠΟΚ θα αποδοθεί μόνο στα εγγεγραμμένα μέλη του συλλόγου ή στα άτομα που θα εγγραφούν ως μέλη στο σύλλογο. Αυτό γίνεται γιατί υπάρχει κόστος για την ετοιμασία των βραβείων το οποίο ο σύλλογος πρέπει να αντισταθμίσει. Σε κάθε κατηγορία θα δοθούν δώρο βιβλία, τα οποία είναι χορηγία των: Ηρακλέους Κατερίνα, Τυρίμου Ελένη, Παναγάκος Ιωάννης,Τζανόπουλος Γεώργιος και από τη βιβλιοθήκη του ΕΠΟΚ.

Ο ΕΠΟΚ σχεδιάζει μια εκδήλωση για τη βράβευση των διακριθέντων που θα έχει πολιτιστικά και λογοτεχνικά δρώμενα, όπου θα τιμηθούν ανάλογα και οι νικητές του διαγωνισμού. Τα εικαστικά έργα που θα διακριθούν στον διαγωνισμό ενδέχεται να φιλοξενηθούν και να εκτεθούν στην εκδήλωση.

Πληροφορίες για τον διαγωνισμό:

Στο τηλέφωνο 693 7554184

Στο email Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Στην ιστοσελίδα www.epok.gr

Β’ Προκήρυξη Διαγωνισμού Συγγραφής Δοκιμίου

Πολιτιστικού Ιδρύματος Καραβιωτών

Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Καραβιωτών (ΠΙΚ) και ο Ελληνικός Πολιτιστικός Όμιλος Κυπρίων Ελλάδος (ΕΠΟΚ), δύο αδελφοποιημένα σωματεία, στο πλαίσιο της συνεργασίας τους προκηρύσσουν Διαγωνισμό Συγγραφής δοκιμίου με τίτλο:

«Καραβάς, ο πρωτομάρτυρας της Τουρκικής εισβολής του 1974».

Η έκταση του δοκιμίου να είναι περίπου 1500 – 2000 λέξεις. Προσοχή: Ο διαγωνισμός αυτός αφορά ΔΟΚΙΜΙΑ ΜΟΝΟ!

Γλώσσα: πανελλήνια δημοτική και κυπριακή

Περιεχόμενο:

- γεωγραφική τοποθέτηση, φύση και ομορφιές του Καραβά

- αρχαία και σύγχρονη ιστορία (π.χ. 1821, 1955-1959, Βυζάντιο)

- πολιτισμός - τέχνες, τεχνίτες (π.χ. δαντέλες, υφαντική, μεταξωτά Ξυλογλυπτική)

- λαογραφία (ήθη και έθιμα)

- ο Καραβάς πριν και μετά την εισβολή του 1974

- κοινοτική ζωή (δημαρχείο Καραβά 1884)

- η εισβολή των Τούρκων στο Πέντε Μίλι και η αυτοσχέδια αντίσταση των Καραβιωτών

- συνέπειες της εισβολής - προσπάθεια για τη διατήρηση της μνήμης και επιστροφή στις ρίζες μας

Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους κειμένου από το διαδίκτυο ή άλλη πηγή. Επιτρέπεται η χρήση βιβλιογραφικών αναφορών και η παράθεση φωτογραφιών.

Κριτήρια αξιολόγησης των εργασιών: Δομή, ακρίβεια πληροφοριών, πλούτος πληροφοριών, σφαιρική κάλυψη του θέματος, ορθή χρήση της γλώσσας, τρόπος παρουσίασης.

Βραβεία για Διαγωνισμό του Πολιτστικού Ιδρύματος Καραβά:

Α’ βραβείο: 500 ευρώ

Β’ βραβείο: 300 ευρώ

Γ’ βραβείο: 200 ευρώ

Σημείωση: Το περιεχόμενο των έργων πιθανόν να αξιοποιηθεί από το Πολιτιστικό

Ίδρυμα Καραβιωτών και τον ΕΠΟΚ με οποιοδήποτε τρόπο.

ΟΡΟΙ ΤΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ

Δικαίωμα συμμετοχής στον εν λόγω διαγωνισμό, έχουν όλοι οι ελληνόφωνοι άνω των 15 ετών. Όλες οι αποστολές γίνονται ταχυδρομικώς με ΑΠΛΟ ΤΑΧΥΔΡΟΜΕΙΟ (ΟΧΙ ΣΥΣΤΗΜΕΝΟ) στη διεύθυνση:

ΓΙΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Ε.Π.Ο.Κ. (Υπόψη Προέδρου κ. Ηρακλή Ζαχαριάδη)

Μικράς Ασίας 55 - ΤΚ 115 27

ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΙ -  ΑΘΗΝΑ

ΓΙΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

Ε.Π.Ο.Κ. (Υπόψη κ.Αδελαίδας Παπαγεωργίου, 99383972)

1ης Απρικλίου 9 - ΤΚ 4549

ΠΑΛΩΔΙΑ - ΛΕΜΕΣΟΣ

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΘΕΡΜΑ ΣΤΙΣ ΑΠΟΣΤΟΛΕΣ ΣΑΣ ΝΑ ΑΝΑΓΡΑΦΕΤΕ ΑΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟΝ 14ο ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΤΟΥ ΕΠΟΚ ή ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΕΠΟΚ-ΚΑΡΑΒΑ. Τελευταία ημερομηνία αποστολής των έργων ορίζεται η 10η Απριλίου 2024 (σφραγίδα ταχυδρομείου).

Οι διαγωνιζόμενοι θα πρέπει να εσωκλείουν σε μεγάλο φάκελο το έργο τους καθώς και ένα μικρότερο κλειστό φάκελο όπου μέσα θα αναγράφουν τα προσωπικά τους στοιχεία (Ονοματεπώνυμο, Διεύθυνση Κατοικίας, Ταχ. Κώδικας, Τηλέφωνο (σταθερό και κινητό),  Email, τίτλο έργου και ψευδώνυμο).

Απαραίτητη προϋπόθεση για να συμπεριλάβουμε το έργο σας για αξιολόγηση είναι να έχετε εγγραφεί στη λίστα ενημερώσεων (newsletter) του ΕΠΟΚ πατώντας ΕΔΩ (http://eepurl.com/2nKyr) αν δεν το έχετε κάνει ήδη έτσι ώστε να διευκολύνετε την επικοινωνία μας μαζί σας.

Κάθε έργο θα πρέπει να σταλεί σε δύο δακτυλογραφημένα αντίτυπα με ψευδώνυμο επάνω δεξιά. Το μέγεθος των χαρακτήρων θα πρέπει είναι 12 σε γραμματοσειρά Arial και διάστιχο 1,0. Οποιοδήποτε μεγάλο σημάδι, φωτογραφία, σχέδιο ή στίγμα πάνω στο διαγωνιζόμενο κείμενο, θα το καθιστά άκυρο από τη διαδικασία. Η μη τήρηση των παραπάνω όρων συνεπάγεται αποκλεισμό των διαγωνιζομένων. Με την αποστολή του έργου σας συμφωνείτε με τους όρους του διαγωνισμού.

Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Καραβιωτών [ΠΙΚ] και ο Ελληνικός Πολιτιστικός Όμιλος

Κυπρίων Ελλάδος [ΕΠΟΚ] προκηρύσσουν πανελλαδικό διαγωνισμό συγγραφής δοκιμίου με τίτλο:

«Καραβάς, ο πρωτομάρτυρας της Τουρκικής εισβολής του 1974».

Η έκταση του δοκιμίου να είναι περίπου 1500 – 2000 λέξεις.

Γλώσσα: πανελλήνια δημοτική

 

Read 619 times

Latest from apostaktirio team