Σάββατο, 17 Απριλίου 2021 12:03

Ψάλτης Δημήτρης: Βραβείο Eπιστήμης 2020 ΣΠΕΚ | Το Νέο E-Book από τον Σύνδεσμο Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου

Written by
585
Ψάλτης Δημήτρης: Βραβείο Eπιστήμης 2020 ΣΠΕΚ | Το Νέο E-Book από τον Σύνδεσμο Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου

Την Πέμπτη, 17 Δεκέμβρη 2020, ο Σύνδεσμος Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου (ΣΠΕΚ) διοργάνωσε με μεγάλη επιτυχία την Τελετή απονομής του 'Βραβείου Επιστήμης' με τον καινοτόμο τρόπο της ψηφιακής τηλε-Τελετής. Τίμησε τον εκ Σερρών Δημήτριο Ψάλτη, Καθηγητή Αστρονομίας και Φυσικής στο Πανεπιστήμιο Αριζόνα των ΗΠΑ, και παρολίγο Νομπελίστα για το Βραβείο Νόμπελ Φυσικής και για το έτος 2020. 

Η αυτόνομη Κριτική Επιτροπή/ Κ.Ε. του ΣΠΕΚ για το Βραβείο αυτό έκρινε το επίτευγμα του Καθηγητή Δ. Ψάλτη αξιοθαύμαστο και τον ίδιο άξιο συνεχιστή μεγάλων αρχαίων Ελλήνων επιστημόνων του παρελθόντος. Απέδειξε ότι ο πολιτισμός, η οικονομία και ακόμα ο κοινωνικός ιστός ενός τόπου και γενικά της οικουμένης, συνεχίζει να αντέχει χάρη στις ανακαλύψεις και τις λύσεις που δίνει η Επιστήμη. Εργάζεται με μέθοδο για πάνω από δύο δεκαετίες και αποδεικνύει διεθνώς ότι ''η Ελλάδα προσφέρει διαχρονικά και διαχωρικά στην ανθρωπότητα''· αν και μικρή χώρα δεν έχει να ζηλέψει αν συγκριθεί με άλλες μεγάλες που διαθέτουν ισάξιους επιστήμονες και πλούσιους πόρους. 

Συγκεκριμένα, διευθύνοντας μια ομάδα 300 ερευνητών και έχοντας φωτογραφίσει με σύγχρονα και ισχυρά ραδιοτηλεσκόπια δύο απόμακρες Μαύρες Οπές του Διαστήματος, επιβεβαιώνει τη σχετική θεωρία του Αϊνστάιν, ο οποίος ναι μεν είχε αποσπάσει το 1915 το Βραβείο Νόμπελ Φυσικής, αλλά η θεωρία του ανέμενε, από τότε και για έναν αιώνα, έναν νέο επιστήμονα με σύγχρονα μέσα για να τη δικαιώσει. 

Ο Σύνδεσμος Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου με το 'Βραβείο Επιστήμης' για το 2020 στέλνει ταυτόχρονα μήνυμα, εντός και εκτός Ελλάδας, ότι οι άξιοι πρέπει να τιμώνται, το δε έργο τους να διαλαλείται, ώστε να είναι φάρος για τους νέους μας, τις νέες γενεές - πόσο μάλλον που το έργο αυτό διανοίγει φωτεινούς ορίζοντες στην επιστήμη, στη γνώση, στην Ανάπτυξη και ως πρότυπο θα το ακολουθούν επιστήμονες, προς όφελος των ιδίων αλλά και του κόσμου. Η αυτόνομη Κριτική Επιτροπή του Θεσμού 'ΒΡΑΒΕΙΟ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ' του ΣΠΕΚ, πιστεύει ότι ο σεμνός και σπουδαίος Έλληνας επιστήμων Δημήτριος Ψάλτης δεν θα αργήσει να τιμηθεί με το Βραβείο Νόμπελ Φυσικής. 

Η ΚΡΙΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ 

Πρόεδρος της Κριτικής Επιτροπής:

Δρ Στράτος Στυλιανίδης, Αντιπρύτανης Έρευνας και Διά Βίου Εκπαίδευσης στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. 

Αντιπρόεδρος Επιτροπής:

Δρ Γιώργος Δημοσθένους, Πρύτανης του Πανεπιστημίου Frederick, πρ. Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Κύπρου, Μηχανολόγος Μηχανικός. 

Μέλη Επιτροπής

Δρ. Θεόδωρος Ι. Δαρδαβέσης, Κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Υγείας του Α.Π.Θ., Καθηγητής Τμήματος Ιατρικής Α.Π.Θ. 

Δρ Πέτρος Μ. Καρεκλάς, πρ. Γενικός Διευθυντής Υπουργείων: α) Παιδείας και Πολιτισμού, β) Άμυνας, γ) Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως. Προήδρευσε των Επιτροπών για την ίδρυση των Πανεπιστημίων ΤΕΠΑΚ και ΑΝΟΙΚΤΟY ΠΑΝ. ΚΥΠΡΟΥ. Είναι Επίτροπος του Ερευνητικού Ιδρύματος 'Ινστιτούτο Κύπρου'. Δήμαρχος Κυθραίας. Οικονομολόγος. 

Δρ Πάνος Ραζής, Καθηγητής Φυσικής, Πανεπ.Κύπρου, Επιστημονικός Εκπρόσωπος Κύπρου στο CERN, Μέλος European Strategy, τ.Πρόεδρος Δ.Ε. Ανοικτού Παν/μίου.

Βάσος Αριστοδήμου, Πρόεδρος και Εκτελεστικός Δ/ντής εταιρείας πληροφορικής NETinfo Plc. 

Δρ Ανδρέας Αθηενίτης, Καθηγητής Μηχανολογίας, Concordia University, Καναδάς. 

Δρ Ιωσήφ Σ. Ιωσηφίδης, Μαθηματικός, Καθηγητής ΜΙΜ (Ε.Ε., Ενέργεια, Στατιστική), Πρώην Πρόεδρος Ακαδημίας Επιστημών Κύπρου και Ινστιτούτου Ερευνών 'ΚΤΙΣΙΣ' και γραμματέας της Επιτροπής. 

Ο συντονισμός της ψηφιακής εκδήλωσης έγινε από την Πρόεδρο του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου και Σίσσυ Σιγιουλτζή-Ρουκά. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία και τον χαιρετισμό τους ο Πρόξενος της Κυπριακής Δημοκρατίας Σπύρος Μιλτιάδης και η Ομότιμη Καθηγήτρια Α.Π.Θ. Ζωή Σαμαρά. Το Βραβείο, αγαλματίδιο, φιλοτέχνησε ο γλύπτης Φίλιππος Γιαπάνης. 

 Εδώ παρακολουθούμε το βίντεο της τελετής βράβευσης "Βραβείο Επιστήμης"!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Read 585 times

Latest from Super User