Παρασκευή, 25 Μαρτίου 2022 20:51

Ομιλία της Μαρίας Ευθυμίου για την Αμερικανική Επανάσταση στην Ελληνοαμερικανική Ένωση

Written by
479
Ομιλία της Μαρίας Ευθυμίου για την Αμερικανική Επανάσταση στην Ελληνοαμερικανική Ένωση

Ομιλία της Μαρίας Ευθυμίου για την Αμερικανική Επανάσταση στην Ελληνοαμερικανική Ένωση

Η Ελληνοαμερικανική Ένωση παρουσιάζει ομιλία της καθηγήτριας Ιστορίας στο Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Μαρίας Ευθυμίου, την Τετάρτη 23 Μαρτίου 2022 στις 18:30, στο Θέατρό της (Μασσαλίας 22, Αθήνα). Η Μαρία Ευθυμίου μιλά για την Αμερικανική Επανάσταση -κορυφαίο γεγονός του 18ου αιώνα και του σύγχρονου κόσμου- που επηρέασε βαθύτατα και την Ελληνική Επανάσταση.

Ο Πόλεμος της Αμερικανικής Ανεξαρτησίας κάλυψε ένα εύρος γεγονότων στρατιωτικής, ιδεολογικής, πολιτικής, διπλωματικής φύσεως, κατά την διάρκεια δύο περίπου δεκαετιών (1765-1784). Αν και άρχισε ως αντίδραση των Άγγλων αποίκων των 13 Πολιτειών έναντι της πολιτικής της μητρόπολής τους, της Αγγλίας, εξελίχθηκε σταδιακά σε πόλεμο από τον οποίον νικητές εξήλθαν οι άποικοι με την βοήθεια στρατευμάτων που απέστειλε προς αυτούς ο Βασιλιάς της Γαλλίας. Ο Πόλεμος αυτός γρήγορα εξελίχθηκε σε Επανάσταση -με φαινόμενα παράλληλου εμφυλίου πολέμου- διαμορφώνοντας καινοτόμα προτάγματα και ιδεολογίες  που καθόρισαν, σε μεγάλο βαθμό, την εξέλιξη της ανθρωπότητας κατά τους αιώνες που ακολούθησαν.

H Μαρία Ευθυμίου ανήκει από το 1981 στο Διδακτικό και Ερευνητικό Προσωπικό του ΕΚΠΑ, όπου σήμερα υπηρετεί ως Τακτική Καθηγήτρια. Από τη θέση αυτή έχει διδάξει, επί 41 χρόνια, χιλιάδες φοιτητές και εποπτεύσει εκατοντάδες σεμιναριακές και μεταπτυχιακές εργασίες, καθώς και διδακτορικά. Έχει εκπροσωπήσει την Ελλάδα σε Επιτροπές Ιστορίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενώ έχει μετάσχει, ως πανεπιστημιακός, σε δεκάδες ατομικές και ομαδικές εκπαιδευτικές δράσεις σχετικές με τη Δευτεροβάθμια και Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Έχει μετάσχει στο εγχείρημα του Mathesis των Πανεπιστημιακών Εκδόσεων Κρήτης με επτά ενότητες  Ελληνικής και Παγκόσμιας Ιστορίας    (mathesis.cup.gr). Από το 2006 διδάσκει στο ευρύ κοινό δωρεάν, σχεδόν καθημερινά, σε εσπερινή βάση, σε ολόκληρη την Ελλάδα -και σε φυλακές και Κέντρα Απεξάρτησης- κύκλους Παγκόσμιας και Ελληνικής Ιστορίας. Έχει συγγράψει και επιμεληθεί έξι βιβλία Ιστορίας, ενώ έχουν δημοσιευθεί περί τα ογδόντα πέντε άρθρα και μελέτες της σε περιοδικά Ιστορίας, Πρακτικά Συνεδρίων Ιστορίας, ένθετα Ιστορίας, στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Κατά το έτος 2013 τιμήθηκε με το "Βραβείο Εξαίρετης Πανεπιστημιακής Διδασκαλίας εις μνήμην Β. Ξανθόπουλου – Στ. Πνευματικού".

Η Μαρία Ευθυμίου

Μάκης Προβατάς

Ημερομηνία: Τετάρτη 23 Μαρτίου 2022, 18:30

Διεύθυνση: Θέατρο Ελληνοαµερικανικής Ένωσης (Μασσαλίας 22, Αθήνα)

Είσοδος: Eλεύθερη µε απαραίτητη προκράτηση στο site της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης

Απαραίτητη η επίδειξη πιστοποιητικού εµβολιασµού ή νόσησης.

Για όσους δεν μπορούν να παραβρεθούν, η εκδήλωση θα μεταδοθεί και µέσω livestream από την σελίδα της Ελληνοαµερικανικής Ένωσης και από το κανάλι της στο YouTube

Πληροφορίες: Διεύθυνση Πολιτιστικών (2103680052), Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., www.hau.gr

Read 479 times

Latest from apostaktirio team